Disse fruktene bør du spise mer av
Fulle av næringsstoffer, fiber og antioksidanter!
Acai
Acai er et bær som inneholder svært mye antiokidanter, en del proteiner og naturlig fiber. Ettersom disse bærene kommer fra Brasil, er det ikke lett å få tak i friske Acai-bær.
– Jeg anbefaler å bruke pulverisert Acai, som er supert å bruke i en smoothie. Dette er en enkel måte å få superfukten inn i kostholdet ditt på, sier ernæringsfysiolog Keri Glassman, grunnlegger av NutritiousLifeMeals.com og forfatter av boken «Slim Calm Sexy Diet», til Health.com.
Les videre og se hvilke frukter helsenettstedet mener vi bør spise mer av.

Eple
«An apple a day keeps the doctor away», sies det. Og hva er vel bedre enn norske epler på sensommeren? Selv om det er en liten stund til de norske eplene kommer – finnes det mange gode varianter i butikken.
Det er mange gode helseeffekter ved å spise epler. Frukten er rik på fiber og inneholder vitaminene C, E og B6, samt noe kalium og magnesium.
Epler er også rike på antioksidanter, og kan bidra til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer.
Oppskrifter med eple:
Smuldrepai med eple, nøtter og sjokolade
Sunn smuldrepai med eple og havre

Banan
Bananen har fått et ufortjent dårlig rykte de siste årene. Det finnes nemlig flere gode grunner til å velge den gule frukten.
Bananen er en god kilde til kalium, som kan bidra til å redusere faren for og demper høyt blodtrykk. Bananens høye fiberinnhold kan motvirke forstoppelse, mens modne, søte bananer kan hjelpe mot diaré.
Visste du at bananens glykemiske indeks stiger i takt med modningsgraden?
Trenger du energi raskt, bør du gå for den gulbrune bananen, vil du derimot ha langsom energi, spis den gulgrønne i stedet, skriver bramat.no.
Oppskrifter med banan:
Magevennlige speltpannekaker med banan
Deilig brownies – med kun 3 ingredienser
Slik spiser du deg slank og stressfri

Grapefrukt
Grapefrukten er proppfull av antioksidanter.
I tilllegg til å være en god kilde til C-vitamin, er rosa grapefrukt også rik på antioksidanten lykopen og en rekke andre plantestoffer, skriver Aftenposten.
Ifølge Iform.nu har grapefrukten en slankende effekt fordi den inneholder mange aktive stoffer som senker nivået av skadelig LDL-kolesterol og triglyserid med henholdsvis 16 og 27 prosent, og beskytter kretsløpet.
I likhet med andre sitrusfrukter er grapefrukt en god kilde til fruktsyrer, som er gunstige for fordøyelsen.
Oppskrifter med grapefrukt:

Blåbær
På grunn av blåbærets høye innhold av antioksidanter, skal det blå vidunderbæret gi bedre hukommelse, og ved regelmessig inntak kan blåbæret bidra til å skjerpe husken, og det selv etter at minnet har begynt å svekkes, antyder ny forskning.
En studie fant at kvinner med høyest inntak av bær syntes å ha en forsinkelse i kognitiv aldring ved en heidundrende 2,5 år, skriver Health.com.
Blåbær har et høyt innhold av kostfiber, og er en god kilde til E-vitamin, C-vitamin og folat, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Mens E-vitamin bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, styrker C-vitamin immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er bra for fordøyelsen.
For at du skal få utbytte av blåbærens sunne egenskaper, må du få i deg minst 100 gram.
Oppskrifter med blåbær:
Saftige blåbærmuffins uten sukker
Lavkarbo-dessert: Blåbær-panna cotta med lime
Mørk sjokolade- og blåbærtrøffel
Blåbærris med røkt kolje og grønnsaker

Cantaloupe-melon
Tenk at cantaloupe-melon kan være ditt hemmelige våpen for glatt og yngre hud. Frukten, som er rik på antioksidanter, inneholder A-vitamin, som bidrar til å øke celleproduksjonen, forebygger rynker og gjør at huden lettere kan motstå infeksjoner, påpeker Glassman.
Ifølge Aftenposten har forskning vist at denne melonen kan være med på å redusere risikoen for diabetes type 2 og metabolsk syndrom.
Oppskrift med melon:

Kirsebær
Kirsebær er superbær som er fulle av sunne næringsstoffer!
Det finnes både søte og sure kirsebær. Fargen på dette mørkerøde bæret avslører at dette er en antioksidantrik matvare, ifølge bramat.no.
Skallet til kirsebæret er rikt på antocyaniner og betakaroten. Søtkirsebær inneholder mest av en type antocyaniner som kalles cyanidin-3-O-rutinosid. Sure kirsebær inneholder mer av betakaroten.
Disse stoffene virker som sterke antioksidanter. Antioksidanten antocyaniner, kan redusere betennelser og gi lavere kolesertolnivå, forteller ernæringsfysiolog Glassman til Health.com.
Mat som inneholder betakaroten kan sannsynligvis redusere risikoen for spiserørskreft.

Sitrusfrukter
Alle sitrusfrukter, fra lime til mandariner, er proppfulle av C-vitamin, fiber og små mengder av andre næringsstoffer og sykdomsbekjempende kjemikalier.
Glassman forteller at det er det høye innholdet av C-vitamin som gjør sitrusfruktene så gunstig for helsen.
C-vitamin er også viktig for immunforsvaret, og er en viktig antioksidant. Ifølge Bramat.no kalles dette vannløselige vitaminet også for askorbinsyre, og er helt avgjørende for at sår skal gro, for vedlikehold av binde- og støttevev i kroppen, nedbrytning av kolesterol, og opptak av jern fra tarmen.
Undersøkelser viser at appelsin og andre sitrusfrukter beskytter mot både kreft og hjerte- og karsykdom.
Oppskrifter med sitrusfrukter:

Tranebær
Tranebær kan virke forbyggende for urinveisinfeksjon hos kvinner. Grunnen er ay tranebær inneholder C-vitamin og sterke antioksianter som katekiner og flavonoider.
Flavonoidene proantocyanidiner sørger for at bakteriene som fremkaller urinveisinfeksjon ikke klarer å feste seg på innsiden av urinblæren, skriver Bramat.no.
Oppskrifter med tranebær:
Kryddersild med rødløk og tranebær

Dragefrukt
Dragefrukten er rik på kostfiber, C-vitamin, inneholder noe B-vitaminer, antioksidanter og omega 3.
Som en «bonus» kan du omtrent spise så mye du bare vil av dragefrukten, siden den har et svært lavt kalori- og sukkerinnhold, ifølge FoxNews.

Druer
Visste du at det er forskjell på hvor sunne de grønne, blå og røde druene er? De blå druene er de aller sunneste, fordi det blå skallet inneholder mer antioksidanter, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik.
Etter de blå druene kommer rød, og til slutt har vi de grønne.
Bramat.no forklarer at skinnet på blårøde druer inneholder spesielt mye antioksidanter av en type vi kaller flavonoider. Det er spesielt quercetin og resveratrol vi finner i røde druer, druejuice og rødvin.
Så neste gang du skal kjøpe druer, husk at jo mørkere og sterke farge, desto mer antioksidanter!
Dessuten, husk at et kosthold rikt på frukt og grønnsaker er assosiert med redusert risiko for hjerte- og karsykdom.
Oppskrifter med druer:

Bjørnebær
Det er kjent at blåbær er en fantastisk kilde til C-vitamin, men bjørnebær inneholder faktisk dobbelt så mye C-vitamin som blåbær!
I tillegg er bjørnebær en god kilde til fiber: En kopp (ca. 2 desiliter) inneholder rundt 7,6 gram – som utgjør nesten en tredjedel av Helsedirektoratets anbefaling av et daglig fiberinntak på 25-35 g.
Oppskrifter med bjørnebær:

Kiwi
Kiwi er proppfull av C-vitamin – som er en viktig antioksidant for kroppen. Vitaminet bidrar til oppbygning og vedlikehold av bindevevet i kroppen og øker opptaket av ikke-hem jern i tarmen, ifølge Apotek 1.
I tilegg er C-vitamin en antioksidant som nøytraliserer og uskadeliggjør frie radikaler. Visste du at kiwi inneholder 105 mg vitamin C per 100 g, mens appelsinen kun inneholder 51 mg?
Kiwi inneholder også mye E-vitamin og flere andre næringsstoffer, som gir frukten en anti-inflammatorisk effekt – som betyr at den beskytter mot betennelser.
Oppskrifter med kiwi:

Appelsin
Spiser du en appelsin om dagen, dekker du hele behovet ditt for C-vitamin.
Appelsinen er en deilig og søt frukt, som også er en god kilde til fiber, kalium, kalsium, folat og andre B-vitaminer.
Ifølge bramat.no viser undersøkelser at appelsin og andre sitrusfrukter beskytter mot både kreft og hjerte- og karsykdom.
Sitrusfrukter skal også ha en positiv innvirkning både ved Alzheimer, Parkinson, diabetes, MS, gallesten, og tarmsykdommer som Ulcerøs colitt og Crohns sykdom.
Oppskrifter med appelsin:
Danske specier med korinter og appelsin
Deilig rødbetquinoa med chevre og nøtter

Plommer
Plommer har et enormt høyt innhold av næringsstoffer som virker immunforsvarsstyrkende.
Plommer er også på Iform.nu sin liste over 10 slankende frukter, og begrunnelsen er:
Innholdet av immunforsvarstyrkende plantestoffer er skyhøyt i plommer, og på grunn av beskjedne mengder glukose i det saftige fruktkjøttet er plommer blodsukkervennlige.

Granateple
– Granateplet er en av de sunneste fruktene du kan spise. Fruktkjøttet er stappfullt av antioksidanter, noe som gjør at det kan virke forebyggende på både kreft og hjerte- og karsykdommer, har klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius tidligere uttalt til Stellamagasinet.
Oppskrifter med granateple:

Jordbær
Hva er vel bedre enn norske jordbær? I tillegg til å smake himmelsk, er de røde bærene bra for helsen!
Kun 100 gram jordbær dekker hele dagsbehovet for C-vitamin og gir deg seks–sju prosent av kostfiberet du trenger.
Selv om bærene er søte, inneholder de svært lite glukose, den typen sukker som påvirker blodsukkeret, skriver iform.nu.
Oppskrifter med jordbær:

Avokado
Avokado er ikke bare velsmakende, den er også stappfull av sunnhet.
Spiser du den grønne frukten får du i deg gunstige enumettede fettsyrer, proteiner og E-, B- og C-vitaminer.
Spiser du to spiseeskjer avokado, får du faktisk i deg 50 kalorier og omkring 20 vitaminer og mineraler.
Oppskrifter med avokado:
10 matvarer som holder magen flat
Eivind Hellstrøms avokado is-sufflé
Fru Timian sin populære sushisalat
Har du brukt avokado i disse rettene? Avokado på 5 nye måter

Tomat
Tomat er virkelig en frukt som bør være en del av kostholdet ditt!
Tomater inneholder massevis av antioksidanter, og er en av de beste kildene til den kraftige antioksidanten lykopen. Et kosthold som inneholder mye lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
Ifølge iform.nu gjelder tomatens høye innhold av lykopen også flådde tomater og puré. Men effekten skal øke med 25-40 prosent dersom tomaten varmes, fordi lykopenet blir tatt lettere opp.
Skal du få mest mulig ut av den supre frukten, bør du spise fett til tomaten, skriver Bama på sine nettsider. Hell litt olivenolje over tomaten neste gang du spiser, så vil fettet i olivenoljen lette opptaket av alle de sunne stoffene tomaten inneholder.
Oppskrifter med tomat:
Focaccia med tomater og rosmarin
Ovnsbakt skrei med tomater, artisjokk og kapers
Kalkunfilet med kremet parmesanspaghetti og artisjokkrøre
Pasta med grønnkål, tomat og ricotta
Torsk med spinat og tomater i syrlig fløtesaus med kapers

Papaya
Den eksotiske frukten fra tropene er en perfekt sommerfrukt!
Ifølge Bama.no er papaya en kalorifattig frukt som er rik på vitamin C (mer enn appelsin) og kostfiber, som er bra for fordøyelsen.
I tillegg er frukten en fin kilde til B-vitaminet folat.
Visste du at enzymet i papaya (papain) kan mørne kjøtt? Grunnen er at enzymet spalter protein.
Oppskrifter med papaya:

Bringebær
Bringebær er deilige bær som er svært bra for helsen din! De røde bærene er proppfulle av fiber, som metter og gjør magen glad.
Visste du at bringebær tilhører de aller mest fiberrike bærtypene? Ifølge iform.nu dekker 100 gram bringebær omkring en femdel av det daglige fiberbehovet.
Bringebær er stappfulle av mikroskopiske plantestoffer som styrker immunforsvaret og beskytter mot inflammasjon, og har dessuten et høyt innhold av vitamin C.
Oppskrifter med bringebær:
Lavkarbo: Bringebærboller med sjokoladebiter

Gresskar og gresskarkjerner
Gresskar er faktisk en frukt – og det er absolutt en frukt du bør spise mer av!
Frukten er kalorifattig og har et lavt innhold av karbohydrater, som gjør at du trygt kan spise gresskar og samtidig holde blodsukkeret stabilt, skriver iform.no
Gresskar inneholder ikke så mye kostfiber, men 300 g gresskar dekker halvparten av dagsbehovet for folat. Du får også i deg C-vitamin og en god del kalium.
Oppskrifter med gresskar:
Ovnsbakt kyllingfilet med gresskar og linser
9 matvarer som gjør deg friskere

Vannmelon
God nyhet til alle vannmelon-elskere, denne frukten kan du spise med god samvittighet!
Vannmelonen er proppfull av antioksidanter, fattig på kalorier og inneholder hele 92 prosent vann.
Health.com kan fortelle at vannmelon inneholder massevis av antioksidanten lykopen – faktisk mer enn friske tomater. Den saftige melonen er også en god kilde til A- og C-vitamin.
Ifølge Bramat.no har vannmelon lav glykemisk belastning, noe som betyr at du ikke får særlig høyt blodsukker av å spise frukten. Dette er positivt både for vekt og helse!
Oppskrifter med vannmelon:

Ananas
Ananas er en god kilde til A- og C-vitamin.
Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt bidrar C-vitamin til at immunsystemet fungerer normalt og beskytter cellene mot oksidativt stress.
C-vitamin øker også opptaket av jern fra andre matvarer du spiser. Har du et lavt jernnivå, bør du sørge for å få i deg C-vitaminrik mat når du spiser matvarer med jern.
Dessuten inneholder ananas en fordøyelsesfremmende enzym, bromelain, som stimulerer og letter nedbrytingen av tungt fordøyelig mat.
For at du skal få utbytte av ananasens sunne egenskaper, må du få i deg minst 100 gram.
Oppskrifter med ananas:
Smoothien som får fart på forbrenningen
Stekt blomkål med ananas og chili
