Ovnsbakt kylling på grønnsakseng med sitrus- og fetaostkrem
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 15 min. + 45 min. i ovnen
Antall porsjoner: 4
1 hel stor kylling, gjerne økologisk (ca. 2 kilo)
½ ss olivenolje
1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
3 paprikaer, gjerne ulike farger
1 fennikel
1 rødløk
2 hvitløksfedd
1 glass blandede -oliven (290 g)
3 dl tørr hvitvin
1 dl vann
3 ss konsentrert -kyllingfond
50 g smør
1 appelsin
Sitrus- og fetaostkrem:
1 potte basilikum
1 potte oregano
2 hvitløksfedd
1 sitron, revet skall
+ 1 ½ ss presset saft
1 stor appelsin, presset saft (1 dl)
1 dl olivenolje
150 g fetaost
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper
Tilbehør:
3 dl kokt ris, gjerne -jasmin
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225 °C. Del kyllingen i 8 deler. Brun kyllingen på alle sider i olje i en varm steke-panne. Krydre med salt og pepper. Legg kyllingen over i en ildfast form.
2. Kjern ut og skjær paprikaene i grove biter. Rens og skjær fennikelen i båter. Skrell og skjær løken i båter. Skrell og grovhakk hvit-løken. Fordel grønnsaker, løk, hvitløk og oliven rundt kyllingen.
3. Bland vin, vann og fond og fordel blandingen over kylling og grønnsaker. Fordel biter av smør over. Skyll appelsinen godt i lunkent vann. Riv skallet og fordel det i formen. Skjær appelsinen i skiver og fordel dem i formen.
4. Stek kyllingformen midt i ovnen i ca. 45 min. til kjernetemperaturen på kyllingen er 75 °C.
5. Krem: Plukk bladene av urtene og finhakk dem, spar noen stilker til pynt. Skrell og finhakk hvitløken. Rør sammen urter, hvitløk, sitronskall, appelsin- og sitronsaft og olje. Smuldre i feta-osten, krydre med salt og pepper og rør det sammen forsiktig.
6. Ta kyllingformen ut av ovnen og fordel litt av kremen på kyllingen. Pynt med urtestilker.
7. Server kyllingformen med resten av kremen og nykokt ris.