Slik bør du lage eggene dine hvis du vil holde deg mett lengst mulig
Det er nemlig ikke helt likegyldig hvordan du tilbereder dem.
Det er lørdag morgen.
Kaffen er klar, og du ser søvnig på eggekartongen.
Skal de kokes? Røres? Eller kanskje blir det speilegg – igjen.
Egg er jo bare egg, tenker du.
Men faktisk kan måten du tilbereder dem på være avgjørende for om du holder deg mett hele formiddagen, eller om du havner i snacks-skuffen allerede klokken elleve.
Egg er en super kilde til protein og har et høyt innhold av vitamin A, B, D og E, samt mineralene kalium, fosfor, jern, sink og selen.
Derfor er egg sunt for blant annet øynene, skjelettet, immunforsvaret, hud og hår.
Ifølge Josephine Rahbek, autorisert klinisk ernæringsfysiolog, kan det være en liten forskjell på hvor sunne egg er, avhengig av hvordan de tilberedes.
LES OGSÅ Disse matvanene øker levealderen
"Når egg varmebehandles, blir proteinene lettere tilgjengelige for kroppen, så et kokt, posjert eller stekt egg utnyttes bedre enn et rått," forteller hun og utdyper:
"Næringsinnholdet bevares veldig godt ved skånsom tilberedning som koking eller posjering, mens det ved steking kan skje et lite tap av for eksempel varmefølsomme vitaminer som B12 og folat."
Men tilberedningsmetoden påvirker ikke bare hvor mye næring du får fra egget – det kan også ha betydning for hvor lenge du føler deg mett etterpå.
LES OGSÅ Dette er høstens og vinterens viktigste vitaminer
Og hvem vil vel ikke holde seg mett så lenge som mulig?
"Et hardkokt egg kan føles mer mettende fordi konsistensen krever mer tygging, mens eggerøre og speilegg kan være lettere å spise," sier Josephine Rahbek.
Hun understreker likevel at egg, uansett tilberedningsmetode, er et næringsrikt og mettende valg.





