3 raske vintermiddager med sitrus
Nyt sitrusfruktene når de er på sitt beste.
Sitrussalat med oliven og honningdressing
En frisk salat er godt som tilbehør til grillet kylling, svinekoteletter og laks. Salaten kan også toppes med grillet halloumi eller smulet fetaost, og passer da også utmerket til lammekjøtt.
4 porsjoner
1 kg blandede sitrusfrukter, f.eks. blodgrapefrukt, appelsin, klementin
2 avokadoer
1 hode friséesalat
1 dl svarte kalamataoliven uten steiner
1 dl ristede gresskarfrø
Vinaigrette:
4 ss olivenolje
1 ½ ss flytende honning
saften og finrevet skall av 1 godt vasket sitron
½ ts sambal oelek
havsalt
Slik gjør du:
Skrell sitrusfruktene med kniv så alt det hvite forsvinner. Skjær frukten i skiver.
Del avokadoene, fjern steinen og skallet og skjær kjøttet i skiver. Legg opp friséesalat, sitrusfrukter, avokado og oliven pent på et fat.
Bland sammen dressingen og drypp den over. Strø til slutt over gresskarfrø.

Fyldig italiensk suppe 30 minutter:Minestrone
En klassisk bondesuppe fra Italia som lages etter prinsippet "man tager hva man haver". Det trengs ikke store mengder, men litt bacon eller røkt sideflesk gir suppen en kraftig og god smak.
4 porsjoner
1 gul løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
1 squash, i terninger
1 gulrot, i terninger
1 stor potet, i terninger
1 stilk stangselleri, i strimler
1 pakke bacon, i strimler
olivenolje
1 liter vann
4 ss kyllingfond
1 boks hakkede tomater
1 boks store hvite bønner
1 dl spagetti i små biter eller små suppenudler
¼ krukke frisk basilikum
salt og nymalt svart pepper
Til servering:
olivenolje
revet fersk parmesan
Slik gjør du:
Stek grønnsakene og bacon i olivenolje. Hell over vann, fond og tomater. Småkok under lokk i ca. 15 min.
Skyll bønnene godt under rennende vann, og ha i dem og spagetti. Kok videre i ca. 10 min.
Ha i basilikumblader og smak til med pepper og salt. La hver og en smaksette sin egen suppetallerken med olivenolje og revet parmesan.

Rask vegetarmiddag 30 minutter:Lasagne med gnocchi, tomat og mozzarella
Fersk pasta er gull verdt å ty til når du har dårlig tid, men likevel vil servere noe godt som hele familien liker. Her har jeg brukt ferske gnocchi laget av poteter. Passata av tomater får du kjøpt på flaske eller boks i de fleste supermarkeder.
4 porsjoner
500 g hakkede og silte tomater (passata)
½ finhakket rød chili
2 fedd hvitløk, presset
2 ½ ss grønnsaksfond
¼ krukke frisk basilikum
500 g ferske gnocchi av poteter
3 dl revet fersk parmesan
2 pakker fersk mozzarella, skåret i skiver
Slik gjør du:
Sett ovnen på 225°. Bland tomatpassata, finhakket rød chili, hvitløk, fond og basilikumblader skåret i strimler.
Bland gnocchiene med halvparten av tomatsausen og 1 dl revet parmesan.
Legg litt av gnocchiene i en smurt ildfast form. Legg deretter resten av ingrediensene lagvis i formen. Avslutt med revet parmesan.
Stek midt i ovnen i ca. 20 min.

Oppkvikkende dessert på 25 minutter:Fruktsalat med ingefærtopping
Akkurat nå trenger man så mye energi og vitaminer som det går an å få i seg. En herlig fruktsalat er et lyspunkt i vintermørket.
4 porsjoner
1 liter forskjellige frukter i biter
1 ss flytende honning
2 ss presset limesaft
3 ss hakket, frisk mynte
50 g usaltede pistasjnøtter, grovhakket
1 granateple
Ingefærtopping:
100 g philadelphiaost, naturell
1 dl kesam eller vaniljekesam
2 ts flytende honning
2 ss revet, frisk ingefær
Slik gjør du:
Rør sammen honning og limesaft. Bland sammen frukt i terninger, lime- og honningsaften, mynte og nøtter.
Del granateplet i to og skrap ut frøene, kast de hvite hinnene.
Rør sammen ingrediensene til ingefærtoppingen og legg den i klatter over fruktsalaten. Strø til slutt over granateplekjerner.
Få flere oppskrifter i siste nummer av Tara som er i butikkhyllene nå!
