9 matvarer som får orden på magen din
Sliter du med oppblåsthet og fordøyelsesproblemer? Disse matvarene inneholder nyttige probiotika-bakterier, som hjelper deg til å få en sunnere tarmflora.

Yoghurt
Alle typer yoghurt er laget med melkesyrebakterier som syrner melken. Alle typer melkesyrebakterier kan ikke overleve i det sure miljøet i magesekken. Derfor er for eksempel Biola naturell yoghurt tilsatt spesielle probiotika-bakterier gir gunstig effekt på bakteriefloraen i tarmen. Gresk og tyrkisk yoghurt uten tilsatt søtning eller smak er gode valg for deg som vil ha mest mulig probiotika.

Misosuppe
Den japanske retten er tradisjonelt brukt til regulering av fordøyelsen. Miso er en pasta som lages av gjærede soyabønner. Hvis du tilsetter en skje miso i en liten kasserolle med varmt vann, får du en varm og god probiotisk suppe på et øyeblikk. Du kan også tilsette grønnsaker.

Kefir
En av de eldste surmelkstypene vi kjenner, og har vært brukt i flere tusen år blant annet i Tyrkia. Både yoghurt og kefir stammer fra områdene rundt Kaukasus. Norsk kefir er vanligvis laget av kumelk, men i Kaukasus lages kefir av både sauemelk og geitemelk. For å sette i gang gjæringsprosessen brukes kefirkorn.

Sauerkraut
Den tyske spesialiteten lages av fermentert kål, og er i tillegg til probiotika også rik på vitamin A, B, C og E.

Kombucha
Den fermenterte teen inneholder store mengder sunne probiotikabakterier. Drikken har røtter fra Kina, men har også lange tradisjoner i Russland. Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker der man bruker en kultur av gjær og sopp (SCOBY) og fermenterer te i løpet av 7-20 dager.

Mikroalger
Supermat som spirulina, chorella og blågrønne alger, kan tilsettes i morgensmoothien.

Sylteagurk
Vanlige grønne sylteagurker, eller pickles som de også kalles, inneholder probiotika. Alle typer har litt, men det beste er å lage sylteagurkene selv, eller kjøpe noen som ikke er industrielt fremstilt.

Tempeh
Den tradisjonelle indonesiske soyakaken kan for eksempel brukes som erstatning for kjøtt eller tofu. Den er laget av fermentert soya, og kan tilberedes på ulike måter, for eksempel sautert, bakt i ovnen eller smuldret i biter og brukt i salat. Tempeh er en god kilde til vitamin B12.

Kimchi
Den asiatiske varianten av surkål er mye mer spicy og syrlig enn den tyske sauerkrauten. Brukes ofte som en siderett i Korea. Hvis du takler sterkt krydder er kimchi noe av den beste probiotikakilden du kan ha i maten. Den inneholder også betakaroten, kalsium, jern, og vitamin A, B1, B2 og C.
Oppskrift: Slik lager du kimchi
