11 vitaminbomber mot forkjølelse
Hold deg frisk i høst! Her er råvarene som inneholder mer C-vitamin enn appelsin.
Guava
C-vitamin er viktig for å holde immunforsvaret sterkt så du ikke så lett blir syk.
De fleste tenker på appelsin når de hører C-vitamin, men visste du at den eksotiske frukten guava har mer enn fire ganger så høyt innhold av vitaminet?
Her ser du hvor mye C-vitamin ulike frukter, grønnsaker og bær inneholder per 100 gram.
(Kilde: matportalen.no)
100 g guava = 230 mg C-vitamin
Guava er en tropisk frukt, og er den frukten med aller høyest C-vitaminnivå – fem ganger mer enn appelsin.
Finnes ofte tilsatt som juice i helsedrikker.

Multer
100 g multer 95 mg C-vitamin
Multer vokser vilt i myrområder, og kalles skogens gull.
De flotte bærene spares ofte til julens desserter, mens multesyltetøy er en luksus vi unner oss også til hverdags.
Inneholder også mye A-vitamin og mineraler.

Paprika
100 g rød paprika = 200 mg C-vitamin
Legg flere tykke, sprø paprikaringer på gulostskvien for å få i deg ekstra C-vitaminer.
Rød paprika har de samme egenskapene som den gule. Begge er grønne som umoden frukt, og får fargen sin når de modnes.
Pannestekt kylling med paprika
Deilig suppe med grillet paprika og halloum – for deg som vil passe vekten

Solbær
100 g solbær = 159 mg C-vitamin
Hagebæret solbær er en nær slektning av rips.
Lag deg en deilig dessert med solbærsyltetøy, youghurt og sprø müsli.
Solbærte er også deilig når man føler forkjølelsen komme snikende.

Grønn paprika
100 g grønn paprika = 115 mg C-vitamin
Alle typer paprika begynner som grønn, og denne forblir grønn i fargen – mens andre skifter farge til rød, gul, orange, hvit eller mørk fiolett.
Den er litt bitrere i smaken, og egner seg god til woking og steking.

Persille
100 g persille = 108 mg C-vitamin
Dryss persille over maten, og få i deg ekstra C-vitaminer på en lett og god måte.
Persille inneholder også den eteriske oljen apiol, som gir den karakteristiske persillesmaken.

Gul paprika
100 g gul paprika = 205 mg C-vitamin
Gul paprika er mild i smaken, og i sesong hele året. Den bidrar med ekstra frisk farge til salater og gryteretter, og brukes gjerne i kombinasjon med rød paprika.

Brokkoli
100 g brokkoli = 70 mg C-vitamin
At brokkoli er supersunt, visste vi jo! Denne slektningen av blomkålen brukes både rå, stekt eller kokt/dampet.
Brokkoli er også rik på jern og A-vitaminer.
Visste du at hvor sunn en grønnsaken er – kommer an på hvordan du tilbereder den?
Kremet brokkolisuppe – perfekt for deg som vil ned i vekt

Jordbær
100 g jordbær = 69 mg C-vitamin
Bær inneholder mye antioksidanter (deriblant C-vitamin) – så her er det bare å fråtse!

Kiwi
100 g kiwi = 59 mg C-vitamin
Grønn kiwi inneholder dobbelt så mye C-vitamin som appelsin, i tillegg til det proteinspaltende enzymet actinidin, som hjelper på fordøyelsen.

Blomkål
100 g blomkål = 58 mg C-vitamin
En varmende blomkålsuppe er deilig om høsten. I tillegg til C-vitamin, inneholder blomkål en del kostfiber og folat.
Indisk kylling med blomkål, ris og spinat
Smaksrike vegetarretter:
Stekt blomkål med ananas og chilli

Appelsin
100 g appelsin = 51 mg C-vitamin
Selv om andre råvarer inneholder mer C-vitamin enn appelsinen, er det fortsatt smart å spise mye av denne frukten.
Folat, thiamin og riboflavin er andre gode stoffer i appelsinen.



