Kvinner burde grille mer – det er sosialt og like enkelt som å lage mat på kjøkkenet
© Mats Dreyer

Grillmesterens beste tips: Slik lager du sunnere mat på grillen

Lei av fet mat fra mannens grillmeny? – Ta kontroll over grillen og lag sunnere mat, oppfordrer Jan Ivar Nykvist som er fire ganger Norgesmester i grilling. Her får du hans beste tips for å lage sunnere grillmat.

7. august 2019 av Cecilie Espensen

Hva legger du i begrepet «sunn grillmat»?

– Jeg skal ikke slanke noen med denne boken, men jeg vil gjerne inspirere flere til å grille oftere. Og ved å grille mer fisk og grønnsaker er man godt i gang med en litt sunnere grillmeny, sier Jan Ivar Nykvist.

Selv har han vokst opp med ganske så «tradisjonell grillmat» – som bakt potet med smør, burgere og masse majonesbaserte salater som tilbehør til grillmaten. Men dette finner du altså ikke oppskriften på i hans nyeste grillbok. Nykvist vil gjerne til livs myten om at grillmat er bare usunt.

– Det er enkelt å velge en sunnere linje når du skal grille. Som å bytte ut prosessert og ferdigmarinert grillmat fra butikken med rene råvarer. Rene stykker fisk, kylling og kjøtt med gode grønnsaker til – alt kan legges på grillen, forsikrer han.

– Å lage mat på grillen er som lage mat inne på kjøkkenet, Det eneste du trenger er både direkte og indirekte varme på grillen – så er resten en lek. Jeg synes det er på høy tid at flere kvinner føler at grillen er deres område også, ikke bare mannens. 

Hva slags grill trenger man?

Grillmesterens tommelfingerregel er enkel:

– Gassgrill til hverdags og kullgrill til fest! Du har varme på gassgrillen i løpet av 10–15 min. Mens du trenger mer tid før kullet er klart til grilling – derfor er det et mer naturlig helgeprosjekt, forklarer han.

– Det er jo naturlig å invitere venner og familie på grillmat og det å grille er veldig sosialt. Så hvorfor tilbringe tiden inne når du kan lage hele middagen på grillen og være gjest på egen fest? Alt som skal til er bare litt forberedelse. Da kan du grille samtidig som du er en del av selskapet, tipser Nykvist.

Nylig grillet han en 3-retters meny på God Morgen Norge:

– Det tok bare 10 min. Så fort og enkelt kan det gjøres med litt forberedelse, det er her svaret ligger, sier han.

Den store interessen hans for grilling har kommet etter hvert. Han er utdannet kokk, men det var ikke før han meldte seg på en grillkonkurranse, at lidenskapen for fyr og flammer ble tent. 11 år har gått siden han deltok i første NM i grilling. Siden da har han vært bitt av grill-basillen og blitt kåret til Norgesmester i grilling hele fire ganger.

I hans verden kan alt grilles – også sunnere måltider som en deilig gulrot-rett, torskepizza og saltbakt ørret – som du får oppskriften på her.

Klikk her for oppskrift på alkoholfrie drinker 

Grillmesterens tips til sunnere grillmat

* Grill koteletten og entrecôten med fettet på for best smak, og skjær det bort før servering.

* Usikker på fisk? Pakk fisk som torsk, som lett flaker seg, inn i bacon eller pancetta. Da tåler den litt mer juling på grillen. Eller legg den i en form med salt i bunnen, som ørreten dere får oppskriften på her. Husk å legge den i formen med skinnsiden ned – da blir den ikke for salt. Eller smør en form med olje eller smør og bak fisken på grillen i den.

* Bruker du fast fisk, som breiflabb, kan du grille den rett på grillristen. La den ligge og steke på den ene siden til den har fått grillskorpe før du snur den.

* Det beste redskapet du har når du griller fisk, er et digitalt steketermometer. Laksen skal ha 45–48 grader – da er den perfekt gjennomstekt og fløyelsmyk – og ikke tørr!

* Forkok asparges og grill den raskt ved direkte varme. Forkok også sunne rotgrønnsaker og «bak» dem så i form på grillen. 

Prøv grillmesterens sunne grilloppskrifter her!

Torskepizza med oliven og rødløk

Saltbakt øretfilet med couscous og fennikelsalat

Honningbakte gulrøtter med kikerter og sesamfrø

Sunt på grillen av Jan Ivar Nykvist og Mats Dreyer er utgitt på Cappelen Damm

Flere smakfulle og sunne grilloppskrifter finner du i Jan Ivar Nykvists nyeste bok Sunt på grillen som er utgitt på Cappelen Damm.

© Mats Dreyer

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...