Slik lager den thailandske retten laarb

Urter, chili, ristet ris, svinekjøttdeig og fiskesausdressing sammen med klebrig ris; det finnes ingenting bedre. Ubehandlet ris ristes i en tørr panne til det blir brunt med en duft av nybakt brødskorpe. Risen mortes deretter til et pulver og blandes med salaten. Pulveret med stivelsen binder sammen væsken og gir en ristet grunnsmak.

© Charlie Drevstam

Laarb

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers.

  • ½ dl ukokt sticky rice
  • 200 g svinekjøttdeig
  • 4 limeblader
  • 1 sitrongress
  • små sjalottløk
  • ½ bit ingefær (4 cm)
  • 1 hvitløksfedd
  • 1½ ss vann
  • 1 ss vann
  • 2 ss asiatisk fiskesaus
  • 2 ss presset lime
  • 1 ts sukker
  • ½ ts thailandsk tørket chilipulver
  • 1 dl revet urter, f.eks. koriander, thailandsk basilikum og mynte

Tilbehør:

  • Dampet sticky rice, se oppskrift

Slik gjør du:

  1. Varm opp en stekepanne og rist den ukokte risen på middels varme i ca. 20 min., til den har fått gyllenbrun farge og dufter nybakt brød. La risen avkjøles og støt den deretter i morter til et pulver.
  1. Finstrimle limeblader og sitrongress. Skrell og finstrimle løk og ingefær. Skrell og finhakk hvitløken.
  1. Varm opp en stekepanne. Legg i kjøttdeigen sammen med 3 ss vann. La steke uten at kjøttdeigen får farge, under omrøring i ca. 5 min., til den er g jennomstekt.
  1. Ta pannen av varmen og bland i fiskesaus, 2 ss vann, limesaft og sukker.
  1. Bland limeblader, sitrongress, løk, ingefær, hvitløk, chilipulver og 1 ss rispulver med kjøttdeigen.
  1. Vend i urtene og legg kjøttdeigen på et fat. Strø over litt mer rispulver. Server med dampet sticky rice

Sticky rice

Sweet rice, glutinous rice, klisseris eller sticky rice. Kjært barn har mange navn, men det handler om en kritthvit ris med ekstremt mye stivelse i hvert korn. Kornene er små og runde, og ser ut som en blanding mellom jas- minris og japansk ris. Det finnes også svart sticky rice som kan brukes på samme måte som den hvite.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers.

  • ½ dl sticky rice

Slik gjør du:

  1. Legg risen i kaldt vann i en stor bolle. Sett på et lokk og la stå i romtemperatur i 12–24 timer.
  1. Sil bort vannet og skyll risen i kaldt vann.
  1. Kok opp vann i en dampkoker. Legg risen i bambusdampen og sett på lokk. La dampe under lokk i ca. 20 min.
  1. Ta dampen fra varmen og legg risen direkte i plastpose eller pakk den inn i bananblad.
© Charlie Drevstam