© Eva Hildén

Påskelunsj: 6 klassiske oppskrifter til påske

En liten buffé med påskeretter som laks og sild passer fint i disse dager. Server med utvalgte drikker og la gjestene matche og mikse som de vil.

26. mars 2021 av Lena Söderström

Meny

  • Tarteletter med vaktelegg 
  • Matjessild med egg, syltet løk og brunet smør 
  • Lun potetsalat med sennepsvinaigrette 
  • Lettlaget lakseostekake 
  • Brytebrød med valmuefrø 
  • Salsaristet laks med asparges

Tarteletter med vaktelegg

Denne oppskriften er til seks tarteletter (minipaier). Har du flere gjester kan du dele paiene i to.


Tid: 30min + 30 min i kjøleskap + 20 min i ovn 

Porsjoner: 6 tarteletter 


3 dl hvetemel (180g) 

125 g smør 

3–4 ss vann 


Fyll: 

25 g babyspinat 

½ ss olivenolje 

2 krm salt 

½ krm kvernet svart pepper 


Eggestand: 

3 dl revet ost 

3 egg 

2 ½ dl fløte 

½ ts salt 


Garnering: 

6 vaktelegg 


Slik gjør du: 

  1. Kna sammen mel og smør. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig. Ha deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 min. 
  2. Fres spinaten i olje ca. 1 min. Krydre med salt og pepper. 
  3. Visp sammen ingrediensene i eggestanden. Sett ovnen på 200 °C. 
  4. Trykk ut deigen i tartelett-/minipaiformer, gjerne med avtagbare bunner. Sett dem på et stekebrett. Fordel spinat og eggestand i formene. Knekk et vaktelegg i hver tartelett. 
  5. Stek tartelettene midt i ovnen i ca. 20 min., til eggestanden har stivnet og fått fin farge. Server tartelettene nystekte eller lune.
© Eva Hildén

Matche mat & drikke

Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti har satt sammen denne drikkemenyen til påskeoppskriftene på disse sidene:


ØL: Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA – VP-nr. 10488102, 40,90 kr (33 cl). Godt balansert øl med aroma av lys malt, sitrus. Humlebitter ettersmak med god lengde. 


AKEVITT: Simers Taffel Aquavit – VP-nr. 1230101, 379,90 kr (70 cl). Simers Taffel er en klassisk akevitt med middels fylde og preg av karve og sitrus som harmonerer godt med fiskeretter. 


VIN: 3 Winner Riesling trocken 2019 – VP-nr. 8015101, 129,90 kr (75 cl). En ung, elegant og energisk riesling i en delikat og klassisk stil med friskhet mineralsk og krydret smak.

 

ALKOHOLFRITT: BrewDog Nanny State – VP-nr. 11666202, 22 kr (33 cl). En urtepreget alkoholfri øl i kremet stil med tydelig humlebitter ettersmak.


Les også: 3 smakfulle påskekaker

Lun potetsalat med senneps-vinaigrette

Velg gjerne delikatessepoteter som har samme størrelse og har jevn koketid. Skallet er gjerne så tynt at potetene kan spises uskrelte. 


Tid: 30 min 

Porsjoner: 6–8 


1 kilo delikatessepoter 

1 bunt reddiker 

1 bunt vårløk 

3 ss eplesidereddik 

2 ss grovkornet sennep 

1 ss flytende honning 

1 ss presset sitron 

1 ts salt 

1 dl raps- eller maisolje 

1 eske karse 

1 ts flaksalt 


Slik gjør du: 

  1. Skrubb potetene. Skjær dem i mindre biter og kok dem myke i lettsaltet vann, ca. 15 min. Hell av vannet og tørk potetene forsiktig i den varme gryten. 
  2. Rens og skjær reddikene i tynne skiver. Rens og skiv vårløken. 
  3. Bland eddik, sennep, honning, sitronsaft og salt i en stor bolle. Visp oljen. Bland inn reddiker, grønn løk og hakket karse. Vend potetene forsiktig inn. Ha salaten i en serveringssbolle og dryss over flaksalt. 

BORDETS GLEDER: Vi garanterer et herlig påskebord med de mest fristende retter.

© Eva Hildén

Matjessild med egg, syltet løk og brunet smør

Husk å sylte løken i god tid før servering, da den trenger ca. en time i kjøleskapet. 


Tid: 15 min + 1 time for marinering av løken 

Porsjoner : 6–8 


5 fileter av matjessild 

3 hardkokte egg 

3 kvister dill 75 g smør 


Syltet løk: 

2 rødløk 

2 dl vann 

1 dl sukker 

½ dl eddik (12 %) 


Slik gjør du: 

  1. Syltet løk: Skrell og skjær løken i skiver. Kok opp vannet og bland det med sukkeret til det løses opp. Bland inn eddiken. Hell blandingen over løken og la den stå kaldt i ca. 1 time. 
  2. Legg sildefiletene på et fat. Skrell og hakk eggene. Hakk dill. La den syltede løken renne av. Topp silden med egg og løk. Dryss over dillen. 
  3. Brun smøret til det har en lysebrun farge. Øs 2 ss brunt smør over sildefiletene, server resten ved siden av. Server med en gang. 
© Eva Hildén

Lettlaget lakseostekake

Denne ostekaken er laget uten gelatin og har en kremet konsistens.


Tid: 20 min +20 min i fryser + 5 timer i kjøleskap 

Porsjoner: 8-10 biter 


75 g smør 

10 kavringer (300 g) 


Fyll: 

200 g gravet laks i skiver 

300 g kremost lett (11 %) 

200 g kremost naturell 

1 dl seterrømme 

½ sitron 

2 ss rød steinbitrogn, gjerne finkornet 

2 ss finhakket gressløk 

1 ss finhakket dill 

½ ts salt 

1 krm kvernet svart pepper 


Garnering: 

1 dl seterrømme

sitronskiver 

dillkvister


Slik gjør du: 

  1. Smelt smøret. Knus kavringene fint i en kjøkkenmaskin. Bland i smøret. Trykk brødsmulene ut i en form med avtagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Sett formen i fryseren i ca. 20 min. 
  2. Skjær laksen i små terninger. Pisk sammen kremost og rømme i ca. 30 sek., bruk gjerne en stavmikser. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Riv skallet. Bland inn laks, sitronskall, rogn, gressløk og dill i røren. Krydre med salt og pepper. Ha røren i formen og glatt til overflaten. Dekk med plastfolie og avkjøl i ca. 5 timer. 
  3. Fordel rømmen på ostekaken og garner med sitronskiver og dill.


Les også: Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

© Eva Hildén

Brytebrød med valmuefrø

Det er alltid vellykket med et godt brytebrød på buffeen. Brødet kan bakes i forveien og fryses ned.


Tid: 35 min + 1 ½ time heving + 12 min i ovn 

Porsjoner: 24 boller 


3 dl melk 

12 g gjær 

1 ts sukker 

½ ts salt 

6–7 dl hvetemel (360–420 g) 


Pensling: 

1 eggeplomme 

1 ss vann 


Garnering: 

valmuefrø, gjerne blå 


Slik gjør du: 

  1. Varm opp melken til 37 °C. Smuldre gjæren og rør ut i melk, sukker og salt. Tilsett 5 dl av melet. Arbeid inn resten av melet, ca. 3 ss av gangen, til det blir en myk, glatt deig, den må ikke bli for hard. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 1 time. 
  2. Ta deigen på en melet arbeidsbenk og del den i 24 stykker. Rull dem til boller og legg dem slik du ser på bildet, på en stekeplate med bakepapir, men ikke for tett. La heve uten kjøkkenhåndkle i ca. 30 min. Sett ovnen på 225 °C. 
  3. Pensle bollene med eggeplommen blandet med vann. Dryss over valmuefrø. Stek bollene midt i ovnen i 12–15 min. La avkjøles på rist.

BRYTNINGSTID: Et enkelt, lettlaget og godt brytebrød passer alltid til buffeen. 

© Eva Hildén

Salsaristet laks med asparges

La dette bli påskelunsjens hovedrett! En herlig lakserett med asparges – og smaken av vår!


Tid: 20 min + 35 min i ovn 

Porsjoner: 6-8 


1 kilo laksefilet i biter, med skinn 

2 ts salt 


Salsa: 

2 sjalottløk 

1 bunt bladpersille 

1 jalapeño-chili 

1 sitron 

2 hvitløksfedd 

¾ dl olivenolje 


Tilbehør: 

500 g grønn asparges 

3 ss olivenolje 

1 ts flaksalt 

1 dl ristede pinjekjerner


Slik gjør du: 

  1. Sett ovnen på 175 °C. Skrell og skjær løken i strimler. Finhakk persillen. Kjern ut og finhakk chilien. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Skjær av det gule skallet uten at det hvite følger med, og strimle det fint. Del i to og klem ut saften. 
  2. Skrell og finhakk hvitløken. Bland løk, persille, chili, sitronskall, sitronsaft, hvitløk og olje i en skål. 
  3. Legg laksen med skinnsiden ned på et stekebrett med bakepapir. Krydre med salt. Fordel halvparten av salsaen over laksen og gni inn i laksekjøttet. Stek midt i ovnen i ca. 20 min., til laksen er akkurat gjennomstekt. Ta den ut og la den hvile tildekket i ca. 20 min. 
  4. Hev ovnens temperatur til 200 °C. Knekk av den nederste delen av aspargesen. Legg aspargesen i en langpanne med bakepapir. Drypp over oljen. Stek asparges midt i ovnen i ca. 15 min. 
  5. Legg laks og asparges på et fat. Krydre med flaksalt og topp med pinjekjerner. Server laksen med resten av salsaen ved siden av.
© Eva Hildén

Seneste

Kanskje er du også interessert i...