Meny
- Tarteletter med vaktelegg
- Matjessild med egg, syltet løk og brunet smør
- Lun potetsalat med sennepsvinaigrette
- Lettlaget lakseostekake
- Brytebrød med valmuefrø
- Salsaristet laks med asparges
Tarteletter med vaktelegg
Denne oppskriften er til seks tarteletter (minipaier). Har du flere gjester kan du dele paiene i to.
Tid: 30min + 30 min i kjøleskap + 20 min i ovn
Porsjoner: 6 tarteletter
3 dl hvetemel (180g)
125 g smør
3–4 ss vann
Fyll:
25 g babyspinat
½ ss olivenolje
2 krm salt
½ krm kvernet svart pepper
Eggestand:
3 dl revet ost
3 egg
2 ½ dl fløte
½ ts salt
Garnering:
6 vaktelegg
Slik gjør du:
- Kna sammen mel og smør. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig. Ha deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 min.
- Fres spinaten i olje ca. 1 min. Krydre med salt og pepper.
- Visp sammen ingrediensene i eggestanden. Sett ovnen på 200 °C.
- Trykk ut deigen i tartelett-/minipaiformer, gjerne med avtagbare bunner. Sett dem på et stekebrett. Fordel spinat og eggestand i formene. Knekk et vaktelegg i hver tartelett.
- Stek tartelettene midt i ovnen i ca. 20 min., til eggestanden har stivnet og fått fin farge. Server tartelettene nystekte eller lune.

Matche mat & drikke
Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti har satt sammen denne drikkemenyen til påskeoppskriftene:
ØL: Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA – VP-nr. 10488102, 40,90 kr (33 cl). Godt balansert øl med aroma av lys malt, sitrus. Humlebitter ettersmak med god lengde.
AKEVITT: Simers Taffel Aquavit – VP-nr. 1230101, 379,90 kr (70 cl). Simers Taffel er en klassisk akevitt med middels fylde og preg av karve og sitrus som harmonerer godt med fiskeretter.
VIN: 3 Winner Riesling trocken 2019 – VP-nr. 8015101, 129,90 kr (75 cl). En ung, elegant og energisk riesling i en delikat og klassisk stil med friskhet mineralsk og krydret smak.
ALKOHOLFRITT: BrewDog Nanny State – VP-nr. 11666202, 22 kr (33 cl). En urtepreget alkoholfri øl i kremet stil med tydelig humlebitter ettersmak.
Les også: 3 smakfulle påskekaker
Lun potetsalat med senneps-vinaigrette
Velg gjerne delikatessepoteter som har samme størrelse og har jevn koketid. Skallet er gjerne så tynt at potetene kan spises uskrelte.
Tid: 30 min
Porsjoner: 6–8
1 kilo delikatessepoter
1 bunt reddiker
1 bunt vårløk
3 ss eplesidereddik
2 ss grovkornet sennep
1 ss flytende honning
1 ss presset sitron
1 ts salt
1 dl raps- eller maisolje
1 eske karse
1 ts flaksalt
Slik gjør du:
- Skrubb potetene. Skjær dem i mindre biter og kok dem myke i lettsaltet vann, ca. 15 min. Hell av vannet og tørk potetene forsiktig i den varme gryten.
- Rens og skjær reddikene i tynne skiver. Rens og skiv vårløken.
- Bland eddik, sennep, honning, sitronsaft og salt i en stor bolle. Visp oljen. Bland inn reddiker, grønn løk og hakket karse. Vend potetene forsiktig inn. Ha salaten i en serveringssbolle og dryss over flaksalt.

BORDETS GLEDER: Vi garanterer et herlig påskebord med de mest fristende retter.
© Eva HildénMatjessild med egg, syltet løk og brunet smør
Husk å sylte løken i god tid før servering, da den trenger ca. en time i kjøleskapet.
Tid: 15 min + 1 time for marinering av løken
Porsjoner : 6–8
5 fileter av matjessild
3 hardkokte egg
3 kvister dill 75 g smør
Syltet løk:
2 rødløk
2 dl vann
1 dl sukker
½ dl eddik (12 %)
Slik gjør du:
- Syltet løk: Skrell og skjær løken i skiver. Kok opp vannet og bland det med sukkeret til det løses opp. Bland inn eddiken. Hell blandingen over løken og la den stå kaldt i ca. 1 time.
- Legg sildefiletene på et fat. Skrell og hakk eggene. Hakk dill. La den syltede løken renne av. Topp silden med egg og løk. Dryss over dillen.
- Brun smøret til det har en lysebrun farge. Øs 2 ss brunt smør over sildefiletene, server resten ved siden av. Server med en gang.

Lettlaget lakseostekake
Denne ostekaken er laget uten gelatin og har en kremet konsistens.
Tid: 20 min +20 min i fryser + 5 timer i kjøleskap
Porsjoner: 8-10 biter
75 g smør
10 kavringer (300 g)
Fyll:
200 g gravet laks i skiver
300 g kremost lett (11 %)
200 g kremost naturell
1 dl seterrømme
½ sitron
2 ss rød steinbitrogn, gjerne finkornet
2 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket dill
½ ts salt
1 krm kvernet svart pepper
Garnering:
1 dl seterrømme
sitronskiver
dillkvister
Slik gjør du:
- Smelt smøret. Knus kavringene fint i en kjøkkenmaskin. Bland i smøret. Trykk brødsmulene ut i en form med avtagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Sett formen i fryseren i ca. 20 min.
- Skjær laksen i små terninger. Pisk sammen kremost og rømme i ca. 30 sek., bruk gjerne en stavmikser. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Riv skallet. Bland inn laks, sitronskall, rogn, gressløk og dill i røren. Krydre med salt og pepper. Ha røren i formen og glatt til overflaten. Dekk med plastfolie og avkjøl i ca. 5 timer.
- Fordel rømmen på ostekaken og garner med sitronskiver og dill.
Les også: Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

Brytebrød med valmuefrø
Det er alltid vellykket med et godt brytebrød på buffeen. Brødet kan bakes i forveien og fryses ned.
Tid: 35 min + 1 ½ time heving + 12 min i ovn
Porsjoner: 24 boller
3 dl melk
12 g gjær
1 ts sukker
½ ts salt
6–7 dl hvetemel (360–420 g)
Pensling:
1 eggeplomme
1 ss vann
Garnering:
valmuefrø, gjerne blå
Slik gjør du:
- Varm opp melken til 37 °C. Smuldre gjæren og rør ut i melk, sukker og salt. Tilsett 5 dl av melet. Arbeid inn resten av melet, ca. 3 ss av gangen, til det blir en myk, glatt deig, den må ikke bli for hard. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 1 time.
- Ta deigen på en melet arbeidsbenk og del den i 24 stykker. Rull dem til boller og legg dem slik du ser på bildet, på en stekeplate med bakepapir, men ikke for tett. La heve uten kjøkkenhåndkle i ca. 30 min. Sett ovnen på 225 °C.
- Pensle bollene med eggeplommen blandet med vann. Dryss over valmuefrø. Stek bollene midt i ovnen i 12–15 min. La avkjøles på rist.

BRYTNINGSTID: Et enkelt, lettlaget og godt brytebrød passer alltid til buffeen.
© Eva HildénSalsaristet laks med asparges
La dette bli påskelunsjens hovedrett! En herlig lakserett med asparges – og smaken av vår!
Tid: 20 min + 35 min i ovn
Porsjoner: 6-8
1 kilo laksefilet i biter, med skinn
2 ts salt
Salsa:
2 sjalottløk
1 bunt bladpersille
1 jalapeño-chili
1 sitron
2 hvitløksfedd
¾ dl olivenolje
Tilbehør:
500 g grønn asparges
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
1 dl ristede pinjekjerner
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 °C. Skrell og skjær løken i strimler. Finhakk persillen. Kjern ut og finhakk chilien. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Skjær av det gule skallet uten at det hvite følger med, og strimle det fint. Del i to og klem ut saften.
- Skrell og finhakk hvitløken. Bland løk, persille, chili, sitronskall, sitronsaft, hvitløk og olje i en skål.
- Legg laksen med skinnsiden ned på et stekebrett med bakepapir. Krydre med salt. Fordel halvparten av salsaen over laksen og gni inn i laksekjøttet. Stek midt i ovnen i ca. 20 min., til laksen er akkurat gjennomstekt. Ta den ut og la den hvile tildekket i ca. 20 min.
- Hev ovnens temperatur til 200 °C. Knekk av den nederste delen av aspargesen. Legg aspargesen i en langpanne med bakepapir. Drypp over oljen. Stek asparges midt i ovnen i ca. 15 min.
- Legg laks og asparges på et fat. Krydre med flaksalt og topp med pinjekjerner. Server laksen med resten av salsaen ved siden av.
