Noe av det beste med påsken må være all maten som hører med. Og hva er vel en vellykket påske uten en deilig påskelunsj? Her får du noen gode tips til en fantastisk påskelunsj som vil mette både store og små.
Her er menyen du trenger til årets påskelunsj!
Tarteletter med vaktelegg
Denne oppskriften er til seks tarteletter (minipaier). Har du flere gjester kan du dele paiene i to.
Tid: 30min + 30 min i kjøleskap + 20 min i ovn
Porsjoner: 6 tarteletter
3 dl hvetemel (180g)
125 g smør
3–4 ss vann
Fyll:
25 g babyspinat
½ ss olivenolje
2 krm salt
½ krm kvernet svart pepper
Eggestand:
3 dl revet ost
3 egg
2 ½ dl fløte
½ ts salt
Garnering:
6 vaktelegg
Slik gjør du:
- Kna sammen mel og smør. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig. Ha deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 min.
- Fres spinaten i olje ca. 1 min. Krydre med salt og pepper.
- Visp sammen ingrediensene i eggestanden. Sett ovnen på 200 °C.
- Trykk ut deigen i tartelett-/minipaiformer, gjerne med avtagbare bunner. Sett dem på et stekebrett. Fordel spinat og eggestand i formene. Knekk et vaktelegg i hver tartelett.
- Stek tartelettene midt i ovnen i ca. 20 min., til eggestanden har stivnet og fått fin farge. Server tartelettene nystekte eller lune. Vipps, så har du den en smakfull rett som kan serveres til påskelunsjen.

Tarteletter med egg kan aldri slå feil å servere til påskelunsj.
© Eva HildénMatche mat & drikke
Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti har satt sammen denne drikkemenyen til påskeoppskriftene:
ØL: Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA – VP-nr. 10488102, 40,90 kr (33 cl). Godt balansert øl med aroma av lys malt, sitrus. Humlebitter ettersmak med god lengde.
AKEVITT: Simers Taffel Aquavit – VP-nr. 1230101, 379,90 kr (70 cl). Simers Taffel er en klassisk akevitt med middels fylde og preg av karve og sitrus som harmonerer godt med fiskeretter.
VIN: 3 Winner Riesling trocken 2019 – VP-nr. 8015101, 129,90 kr (75 cl). En ung, elegant og energisk riesling i en delikat og klassisk stil med friskhet mineralsk og krydret smak.
ALKOHOLFRITT: BrewDog Nanny State – VP-nr. 11666202, 22 kr (33 cl). En urtepreget alkoholfri øl i kremet stil med tydelig humlebitter ettersmak.
Les også: 3 smakfulle påskekaker
Lun potetsalat med senneps-vinaigrette
Velg gjerne delikatessepoteter som har samme størrelse og har jevn koketid. Skallet er gjerne så tynt at potetene kan spises uskrelte.
Tid: 30 min
Porsjoner: 6–8
1 kilo delikatessepoter
1 bunt reddiker
1 bunt vårløk
3 ss eplesidereddik
2 ss grovkornet sennep
1 ss flytende honning
1 ss presset sitron
1 ts salt
1 dl raps- eller maisolje
1 eske karse
1 ts flaksalt
Slik gjør du:
- Skrubb potetene. Skjær dem i mindre biter og kok dem myke i lettsaltet vann, ca. 15 min. Hell av vannet og tørk potetene forsiktig i den varme gryten.
- Rens og skjær reddikene i tynne skiver. Rens og skiv vårløken.
- Bland eddik, sennep, honning, sitronsaft og salt i en stor bolle. Visp oljen. Bland inn reddiker, grønn løk og hakket karse. Vend potetene forsiktig inn. Ha salaten i en serveringssbolle og dryss over flaksalt.

BORDETS GLEDER: Vi garanterer en herlig påskelunsj med de mest fristende retter.
© Eva HildénMatjessild med egg, syltet løk og brunet smør
Husk å sylte løken i god tid før servering, da den trenger ca. en time i kjøleskapet.
Tid: 15 min + 1 time for marinering
av løken
Porsjoner : 6–8
5 fileter av matjessild
3 hardkokte egg
3 kvister dill
75 g smør
Syltet løk:
2 rødløk
2 dl vann
1 dl sukker
½ dl eddik (12 %)
Slik gjør du:
- Syltet løk: Skrell og skjær løken i skiver. Kok opp vannet og bland det med sukkeret til det løses opp. Bland inn eddiken. Hell blandingen over løken og la den stå kaldt i ca. 1 time.
- Legg sildefiletene på et fat. Skrell og hakk eggene. Hakk dill. La den syltede løken renne av. Topp silden med egg og løk. Dryss over dillen.
- Brun smøret til det har en lysebrun farge. Øs 2 ss brunt smør over sildefiletene, server resten ved siden av. Server med en gang.
- Nyt en deilig påskelunsj!

Matjessild passer godt å servere når det er påske.
© Eva HildénSalsaristet laks med asparges
La dette bli påskelunsjens hovedrett! En herlig lakserett med asparges – og smaken av vår!
Tid: 20 min + 35 min i ovn
Porsjoner: 6-8
1 kilo laksefilet i biter, med skinn
2 ts salt
Salsa:
2 sjalottløk
1 bunt bladpersille
1 jalapeño-chili
1 sitron
2 hvitløksfedd
¾ dl olivenolje
Tilbehør:
500 g grønn asparges
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
1 dl ristede pinjekjerner
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 °C. Skrell og skjær løken i strimler. Finhakk persillen. Kjern ut og finhakk chilien. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Skjær av det gule skallet uten at det hvite følger med, og strimle det fint. Del i to og klem ut saften.
- Skrell og finhakk hvitløken. Bland løk, persille, chili, sitronskall, sitronsaft, hvitløk og olje i en skål.
- Legg laksen med skinnsiden ned på et stekebrett med bakepapir. Krydre med salt. Fordel halvparten av salsaen over laksen og gni inn i laksekjøttet. Stek midt i ovnen i ca. 20 min., til laksen er akkurat gjennomstekt. Ta den ut og la den hvile tildekket i ca. 20 min.
- Hev ovnens temperatur til 200 °C. Knekk av den nederste delen av aspargesen. Legg aspargesen i en langpanne med bakepapir. Drypp over oljen. Stek asparges midt i ovnen i ca. 15 min.
- Legg laks og asparges på et fat. Krydre med flaksalt og topp med pinjekjerner. Server laksen med resten av salsaen ved siden av og nyt en deilig påskelunsj.

Server salsaristet laks som en del av rettene til påskelunsjen.
© Eva HildénHva er typisk påskemat?
Avhengig av tradisjoner og vaner varierer påskematen fra familie til familie. Men det er alltid noen klassiske retter som går igjen, enten om det er retter med egg eller middager med lam. Poteter er også et tilbehør som går igjen under de fleste påskelunsjer. I tillegg kan vel de fleste nordmenn skrive under på at de nok har konsumert en Solo eller to i løpet av påsken, eller spist et par kvikk-lunsj etter en skitur i solen?
Lettlaget lakseostekake
Denne ostekaken er laget uten gelatin og har en kremet konsistens.
Tid: 20 min +20 min i fryser + 5 timer i kjøleskap
Porsjoner: 8-10 biter
75 g smør
10 kavringer (300 g)
Fyll:
200 g gravet laks i skiver
300 g kremost lett (11 %)
200 g kremost naturell
1 dl seterrømme
½ sitron
2 ss rød steinbitrogn, gjerne finkornet
2 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket dill
½ ts salt
1 krm kvernet svart pepper
Garnering:
1 dl seterrømme
sitronskiver
dillkvister
Slik gjør du:
- Smelt smøret. Knus kavringene fint i en kjøkkenmaskin. Bland i smøret. Trykk brødsmulene ut i en form med avtagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Sett formen i fryseren i ca. 20 min.
- Skjær laksen i små terninger. Pisk sammen kremost og rømme i ca. 30 sek., bruk gjerne en stavmikser. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Riv skallet. Bland inn laks, sitronskall, rogn, gressløk og dill i røren. Krydre med salt og pepper. Ha røren i formen og glatt til overflaten. Dekk med plastfolie og avkjøl i ca. 5 timer.
- Fordel rømmen på ostekaken og garner med sitronskiver og dill. En perfekt dessert til et deilig påskemåltid og en nydelig avslutning på påskelunsjen.
Les også: Solvettregler i påsken: Dette bør du vite før du soler deg!

Ostekake elskes av store og små. Denne oppskriften vil nok ikke slå feil.
© Eva HildénBrytebrød med valmuefrø
Det er alltid vellykket med et godt brytebrød på buffeen. Brødet kan bakes i forveien og fryses ned.
Tid: 35 min + 1 ½ time heving
+ 12 min i ovn
Porsjoner: 24 boller
3 dl melk
12 g gjær
1 ts sukker
½ ts salt
6–7 dl hvetemel (360–420 g)
Pensling:
1 eggeplomme
1 ss vann
Garnering:
valmuefrø, gjerne blå
Slik gjør du:
- Varm opp melken til 37 °C. Smuldre gjæren og rør ut i melk, sukker og salt. Tilsett 5 dl av melet. Arbeid inn resten av melet, ca. 3 ss av gangen, til det blir en myk, glatt deig, den må ikke bli for hard. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 1 time.
- Ta deigen på en melet arbeidsbenk og del den i 24 stykker. Rull dem til boller og legg dem slik du ser på bildet, på en stekeplate med bakepapir, men ikke for tett. La heve uten kjøkkenhåndkle i ca. 30 min. Sett ovnen på 225 °C.
- Pensle bollene med eggeplommen blandet med vann. Dryss over valmuefrø. Stek bollene midt i ovnen i 12–15 min. La avkjøles på rist.

BRYTNINGSTID: Et enkelt, lettlaget og godt brytebrød passer alltid til påskebufeen.
© Eva Hildén