Oppskrift på smørstekt torsk med søtpotet, blomkål og saus

Her får du Fru Timians oppskrift på smørstekt torsk med søtpotet, blomkål og en deilig saus – hentet fra boken hennes "Fru Timians knallgode middager på 15, 30 og 60 minutter".

Oppskrift på torsk med søtpotet og smørsaus
© Øystein Westlie

Smørstekt torsk med søtpotet, blomkål og saus

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 personer

  • 300 g torskefilet, uten bein, g jerne med skinn
  • 20 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • 2 stilker timian
  • ½ ts flaksalt
  • kvernet pepper

Søtpotet

  • 375 g søtpotet
  • 1 gulrøtter
  • ½ blomkål
  • flaksalt
  • kvernet pepper
  • 25 g smør
  • 2 stilker timian

Hvitvinssaus

  • ½ sjalottløk
  • ½ fedd hvitløk
  • 12 g smør
  • ¼ ts salt
  • ¼ dl hvitvin
  • ½ ss hvetemel
  • ½ dl fiskekraft eller vann
  • ½ dl fløte
  • ¼ syrlig eple
  • ½ dl crème fraîche
  • ½ potte dill
  • kvernet pepper
  • ½ skvis sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.
  1. Skrell søtpotetene og gulrøttene og skjær dem i små, jevne terninger – gjerne ca. 1 x 1 cm. Skjær blomkålstilkene i små terninger og del bukettene i munnstore biter.
  1. Fordel grønnsakene utover en langpanne med bakepapir. Dryss over litt flaksalt og kvernet pepper, og legg timianstilkene over. Fordel smøret i små klatter rundt omkring. Sett pannen i ovnen og bak grønnsakene i ca. 25 min. – til de er møre og har fått litt farge.
  1. Finhakk sjalottløk og hvitløk til sausen og ha det i en kjele sammen med smør og salt. La det surre på ganske lav varme i 4–5 minutter, til løken er myk og blank. Hell i hvitvinen og la det koke nesten helt inn. Rør inn hvetemel og spe med kraft eller vann, litt etter litt, mens du rører godt. Kok opp og rør ut eventuelle melklumper før du heller i fløten. La sausen småputre rett under kokepunktet i 15–20 minutter.
  1. Del eplet i små terninger (ca. ½ x ½ cm Når det nærmer seg servering, har du eplebitene og crème fraîche i sausen og lar den få et nytt oppkok.
  1. Spe med litt vann dersom den har blitt for tykk.
  1. Finhakk dill og rør inn. Smak til med kvernet pepper, eventuelt litt flaksalt – og en skvis sitronsaft til slutt.
  1. Tørk torsken godt med kjøkkenpapir. Del den i porsjonsstykker hvis det ikke allerede er gjort. Dryss over flaksalt og litt kvernet pepper.
  1. Når smøret begynner å boble, legger du fiskestykkene i pannen med skinnsiden ned (selv om den ikke har skinn). Stek i 3–4 minutter uten å røre fisken. Nå kan du se på sidene av stykkene at fargen begynner å endre seg. Snu dem forsiktig, og stek videre i 2–3 minutter.
  1. Fordel grønnsakene på tallerkener, legg over den smørstekte torsken og hell den varme hvitvinssausen over.

Trikset som gjør torsken perfekt: Klipp ut bakepapir like stort som stekepannen din, og legg i bunnen før du tilsetter fettet og fisken. Da slipper du å bekymre deg for at den setter seg fast eller faller fra hverandre. Resultatet er gyllen stekeskorpe og torsk som flaker seg som den skal.

© Øystein Westlie.