Oppskrift på den thailandske retten khao soy

Khao soy er den nord-thailandske varianten av ramen, og det ble en ny favoritt da jeg for første gang smakte en bolle med den gode, hete, kokosbaserte buljongen toppet med sprø, friterte nudler.

© Styling: Tove Nilsson / Foto: Charlie Drevstam

De sprø nudlene spiller virkelig hovedrollen i retten, så hopp ikke over dem på grunn av tidsnød. Det går raskt å fritere dem, og det er ikke så komplisert, da man kan g jøre det i en liten kjele eller panne med litt olje. Ferske eggnudler finner du i asiatiske butikker, men du kan også bruke frosne wontondeig-plater i stedet. Skjær dem i strimler og friter, det blir nesten det samme.

Khao soy

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • 200 g høyrygg
  • 1 sitrongress
  • 1½ ss rapsolje
  • ½ ts salt
  • 2½ ss red curry-pasta
  • ½ ts five spice-krydder
  • limeblader, frosne eller tørkede
  • asiatisk fiskesaus
  • 1 ss palmesukker eller brunt sukker
  • ½ boks kokoskrem (400 ml)
  • 4 dl vann
  • 120 g ferske eggnudler

Friterte nudler:

  • 100 g ferske eggnudler 5 dl rapsolje
  • 2½ dl rapsolje

Tilbehør:

  • ½ sølvløk
  • ½ lime
  • ½ grønn chili, f.eks. spansk pepper
  • ½ dl plukkede urter, f.eks. koriander og thailandsk basilikum eventuelt 1–2 ss thailandsk chilisaus (om du liker det hot)

Slik gjør du:

  1. Skjær kjøttet i 3 x 3 cm store biter. Strimle sitrongresset.
  1. Brun kjøttet rundt i oljen i en gryte. Krydre med salt. Tilsett currypasta og krydder og brun i ytterligere 2–3 min. Tilsett sitrongress, limeblader, fiskesaus, sukker og kokosfløte. La småkoke i ca. 5 min.
  1. Hell vannet i gryten. Kok opp og la småkoke under lokk i ca. 2 timer til kjøttet er mørt.
  1. Friterte nudler: Varm opp oljen til 180 grader. Friter nudlene i ca. 30 sekunder. Ta opp med hullsleiv og la renne av på kjøkkenpapir.
  1. Tilbehør: Skrell og strimle løken. Skjær limen i båter. Ta ut kjernene og strimle chilien.
  1. Kok opp saltet vann og kok nudlene etter anvisningene på pakken.
  1. Server suppen med de kokte nudlene i boller. Topp med friterte nudler, strimlet løk, limebåter, chili, urter og eventuelt chilisaus.
© Styling: Tove Nilsson / Foto: Charlie Drevstam