7 luksuriøse og fristende juledesserter

Lyst til å prøve noe nytt denne julen? Her er syv fristende juledesserter som gir en perfekt avslutning på julemåltidet.

Juledessert ideer
© Ulrika Pousette/Allt om mat

Med julen som nærmer seg, bringer denne festlige tiden ofte tankene til samlinger og tid med kjære og nære. Deilige søtsaker og desserter hører med i julehøytiden, og det finnes et bredt spekter av søte fristelser som forbindes med denne koselige høytiden.

Lurer du på hvilke desserter som er vanlige å nyte i julen? Svaret kan variere avhengig av kultur og personlig smak. Her har vi satt sammen en liste over noen juledesserter som kanskje skiller seg litt fra de tradisjonelle.

Julepunsjkake med eplekompott

Julepunsjkake med eplekompott
© Ulrika Pousette/Allt om mat

En skandinavisk julevariant av tiramisù, med svensk punsj i stedet for marsalavin, eller du kan bruke annen litt søt dessertvin hvis du har. Kjøp gjerne ferdig sukkerbrød hvis du har dårlig tid.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

  • 50 g sukkerbrød
  • ¼ dl sterk kaffe
  • ¼ dl svensk punsj eller søt dessertvin
  • 1 dl kremfløte
  • 75 g naturell kremost
  • ¼ ts malt kanel
  • ¼ ts malt kardemomme
  • 1 ss melis

Eplekompott:

  • 1 grønne epler
  • 1 ss smør
  • 1½ ss brunt sukker
  • ¼ dl malt kardemomme
  • ½ ss presset sitronsaft
  • ¼ revet skall fra vasket sitron
  • 1 kvister sitronmelisse

Slik lager du julepunsjkake:

  1. Legg sukkerbrødet i en form på ca. 20 x 20 cm og ca. 6 cm i høyden (bruk gjerne en gratengform av glass). Bland kaffe og punsj/dessertvin og drypp blandingen over sukkerbrødet.
  1. Visp kremfløten lett og ha i kremosten. Visp kremen glatt.
  1. Bland kanel, kardemomme og melis og sikt det ned i kremen. Bland godt. Fyll kremen i en kakesprøyte og sprøyt over sukkerbrødet i pene topper.

Slik lager du eplekompott:

  1. Skrell eplene og skjær dem i terninger på ca. 1 x 1 cm. Stek epleterningene i smør. Ha i sukker, kardemomme, sitronsaft og -skall. La det steke litt videre til kompotten har fått en ganske myk konsistens. La den avkjøles.
  1. Finhakk sitronmelisseblader og rør dem ned i eplekompotten rett før servering. Sikt kanel over tiramisùen og server med eplekompott. Pynt med sitronmelisseblader.

Ananascoupe med iskrem og honningflarn til dessert

Juledessert tips
© Ulrika Pousette/Allt om mat

Topp med ristet, revet kokos eller prøv strimlet, frossen kokos som selges i asiatiske matbutikker. En deilig og lekker juledessert!

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

  • ¼ frisk ananas
  • ½ vaniljestang
  • 1 ss smør
  • ¼ dl sukker
  • ¼ sitron sitt skall revet

Honningflarn:

  • 25 g smør
  • 1 ss honning
  • ½ dl sukker
  • ⅓ dl hvetemel

Tilbehør:

  • ¼ l vaniljeiskrem

Pynt:

  • revet kokos

Slik lager du ananascoupe med smak av jul:

  1. Honningflarn: Sett ovnen på 200 °C. Smelt smør og honning i en kasserolle. Ha i sukker og mel og rør godt sammen til en jevn røre. La den kjølne litt.
  1. Rull ut små kuler av deigen og legg dem langt fra hverandre på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek ca. 4 kaker om gangen midt i ovnen i ca. 6 min. Ta ut og form dem straks til små rør. La dem kjølne på rist.
  1. Skrell og skjær bort midtstokken på ananasen. Skjær fruktkjøttet i ca. 1 cm store terninger. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  1. Smelt smøret i en stekepanne. Ha i ananas, sukker, vaniljefrø og sitronskall, og la det steke under omrøring i ca. 1 min. La det avkjøles.
  1. Server ananascoupen i porsjonsglass med vaniljeiskrem i bunnen og honningflarn stukket nedi. Pynt med revet kokos.

Julepannacotta med appelsingelé

Julepannacotta oppskrift
© Ulrika Pousette/Allt om mat

Sjokolade og appelsin er en klassisk og god kombinasjon som her smaksetter pannacotta og gelé. Denne juledesserten gir garantert julestemning!

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

Ingredisenser pannacotta:

  • ¼ gelatinplate
  • 37 g melkesjokolade
  • ¼ vaniljestang
  • 1¼ dl kremfløte

Appelsingelé:

  • ¾ gelatinplater
  • ¼ dl konsentrert appelsinjuice
  • ¼ dl vann
  • ¼ ss sukker
  • ¾ cl Cointreau- eller Grand Marnier-likør

Pynt:

  • ¼ dl pistasjnøtter uten skall
  • ¼ dl sukker

Slik lager du pannacotta til jul:

  1. Pannacotta: Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Hakk sjokoladen og ha den i en kasserolle. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha fløte og vaniljefrø og -stang i kasserollen.
  1. Gelé: Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Bland appelsinjuice, vann og sukker i en kasserolle og varm opp på middels varme. Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem og likør i kasserollen. Rør til gelatinet har smeltet. La det avkjøles. Hell geleen over panna cottaen i glassene. La det stivne 30 min. i kjøleskap.
  1. Pynt: Grovhakk nøttene og legg dem på et stykke bakepapir. Smelt sukkeret i en stekepanne til det er gyllenbrunt. Hell sukkeret over nøttene og la det stivne. Strø nøtter over geleen og server.

Trifle med sjokoladebrownies og bjørnebærkrem

Sjokoladebrownies med krem
© Ulrika Pousette/Allt om mat

Sjokoladebrownie med en juletvist! Browniene smaker godt av karamell takket være kondensert melk, og passer perfekt med de ­syrlige bjørnebærene. En smak av jul!

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 antall porsjoner

Ingredienser brownies:

  • ¼ dl hvetemel
  • ¼ ts vaniljesukker
  • ¼ ts bakepulver
  • klype salt
  • ¼ dl sukker
  • ¼ egg
  • 25 g mørk sjokolade
  • 50 g kondensert melk, f.eks. Vikingmelk

Krem:

  • ¾ dl kremfløte
  • ¼ dl melis

Anretning:

  • 50 g bjørnebær

Slik lager du julebrownies:

  1. Sett ovnen på 175 °C. Bland mel, vanilje­sukker, bakepulver og salt. Visp smør og sukker hvitt og luftig i en annen bolle. Rør inn egget. Hakk sjokoladen.
  1. Varm opp den kondenserte melken i en kasse­rolle. Ha i sjokoladen og rør til sjokoladen har smeltet. Rør deretter melblandingen ned i smør- og sukkerblandingen, og bland deretter alt i den varme sjokolademelken.
  1. Hell røren i en springform på 24 cm i diameter. Stek nederst i ovnen i 20–25 min. La kaken avkjøles.
  1. Krem: Visp kremfløte og melis til en myk krem.
  1. Del sjokoladebrownien i små biter og legg kakebiter, vispet krem og bjørnebær lagvis i høye glass. Avslutt med noen pene, hele bjørnebær.

Hoffdessert med After Eight til juledessert

Hoffdessert med after eight
© Ulrika Pousette/Allt om mat

En variant av den klassiske marengsdesserten, her med sjokolade- og mintsmak. Perfekt til julebordet, eller bare som en klassisk juledessert.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

Ingredienser til marengsdessert:

  • ¾ eggehviter
  • noen dråper klar eddik
  • ½ dl sukker
  • ¼ ts vaniljesukker
  • 2½ stk After Eight + noen til pynt
  • ¾ dl kremfløte
  • 1 dl vaniljeiskrem
  • ¼ dl sjokoladesaus
  • friske mynteblader

Slik lager du juledessert med After Eight:

  1. Sett ovnen på 100 °C. Visp eggehvitene i ca. 2 min. Ha i eddiken og fortsett å vispe. Ha i sukkeret, litt av gangen, og visp videre til røren er fast og blank. Ha deretter i vaniljesukkeret.
  1. Ha røren over i en kakesprøyte med stjerne­formet spiss og sett marengstopper på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek marengsene midt i ovnen i ca. 2 timer. La dem kjølne på rist.
  1. Grovhakk 10 After Eight. Visp kremfløten lett, den skal ikke bli altfor stiv. Bland den piskede kremen med After Eight.
  1. Legg marengs, krem med mintsjokolade og iskrem lagvis i en stor dessertbolle eller i porsjonsglass. Ringle over sjokoladesaus og server. Pynt med friske mynteblader og et par After Eight.

Vanilje- og rosenmousse med sprø pistasjknekk til juledessert

Vanilije og rosenmousse dessert
© Ulrika Pousette/Allt om mat
Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

Ingredienser mousse:

  • ½ gelatinplate
  • vaniljestang
  • ⅓ dl sukker
  • 2 ss rosenvann
  • ½ dl kremfløte
  • ½ dl kremfløte

Sprø pistasjknekk:

  • ¼ dl pistasjnøtter uten skall
  • ⅓ dl sukker

Slik lager du julemousse:

  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland sukker, rosenvann og 2 ½ dl kremfløte i en kasse­rolle og varm forsiktig opp til sukkeret har smeltet. Kryst vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i fløteblandingen.
  1. La fløten avkjøles litt, og tilsett deretter 2 ½ dl kremfløte til. Bland godt, og sett kremen i kjøleskapet i ca. 2 timer.
  1. Sprø pistasjknekk: Finhakk nøttene. Legg dem deretter over på et stykke bakepapir. Smelt sukkeret i en helt ren stekepanne til det er blitt gyllenbrunt. Ringle sukkeret over nøttene og la det stivne.
  1. Visp forsiktig moussen luftig med en miksmaster. Ha den i en kakesprøyte og fordel moussen pent i glass med stett. Pynt med den sprø ­pistasjknekken.

Julsesitrus-slush som dessert

Julesitrus slsuh dessert
© Inger Marie Grini, oppskrift: Linda Elmin

Nydelig som en forfriskende dessert etter en tung julemiddag.

En deilig drink med mye smak. Klementiner jo for mange selve duften av jul. Her er oppskriften til hele ti porsjoner, så da er det ingen unnskyldning for at julefesten ikke kommer i gang. En enkel og frisk dessert til juleaften.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

Ingredienser:

  • Juice fra 10 sitroner
  • Revet skall av 2 sitroner
  • juice av 2 klementiner
  • Revet skall av 2 klementiner
  • 40 g sukker
  • 2 hele pepperkorn
  • 50 ml vodka
  • 50 ml lemoncello

Slik lager du juleslush med sitrus:

  1. Lag sirup av sitrusjuice og revet sitrusskall. Ha juice og skall i en kjele sammen med sukker og krydder. Kok opp og la det koke videre på svak varme i 15 minutter slik at sukkeret løses opp. Sett til side og avkjøl i romtemperatur. Når det er avkjølt, sil og sett sirupen kaldt til du er klar til å servere.
  1. Drinken lager du i en blender. Del mengden i fire så du ikke søler. Ta en del sirup, en shot med vodka og en med lemoncello og en håndfull med is per person. Forsikre deg om at isen er knust før du serverer i cocktailglass.
  1. Du kan med hell dropper alkoholen og servere en herlig forfriskende drink som alle kan smake på. Erstatt alkoholen med Sprite eller limonade.

Tips: Nydelig som en forfriskende dessert eller mellomrett etter en tung julemiddag.