Middelhavsdietten
Fedon Lindberg utviklet på 1990-tallet kostholds- og livsstilskonseptet «Kost i balanse», et middelhavsinspirert kosthold basert på prinsippet om lav glykemisk belastning (GB).
Dr. Lindberg har jobbet med overvekt og diabetes siden 1986. Hans middelhavsdiett har som utgangspunkt at du kan spise deg mett og samtidig gå ned i vekt.
Dette gjør du ved å velge mat som holder blodsukkernivået stabilt, og ved holde deg i jevnlig fysisk aktivitet. I tillegg til at du går ned i vekt, viser forskning at et kosthold bygget på Lindbergs prinsipper kan redusere risikoen for hjertesykdom med så mye som 70 prosent.
Les også: 5 smarte snacks for deg som vil gå ned i vekt
Middelhavsdietten er balansert og variert
Middelhavsdietten er ikke lavkarbo eller lavfett, men smartkarbo og smartfett. Middelhavsdietten er et balansert og variert kosthold for hele familien og resten av livet!
Middelhavsdietten består av nok proteiner, minst mulig raske karbohydrater, og at du velger det sunne fettet.

Fedons råd for Middelhavsdietten
- Spis tre hovedmåltider og to mellommåltider daglig.
- Spis nok proteiner til alle måltidene.
- Spis mye av matvarer med lav Glykemisk Indeks, for eksempel grønnsaker, belgfrukter og linser, og minimalt av matvarer med middels/høy GI, eksempelvis sukker, finere brød, og produkter av fint hvetemel, poteter, pasta og ris.
- Spis to porsjoner frukt og minst tre porsjoner grønnsaker daglig.
- Spis moderat med umettet fett daglig (fet fisk, nøtter og oljer).
- Ikke spis så mye rødt kjøtt, og særlig bearbeidet rødt kjøtt.
- Kutt ned på saltet (mindre natrium, mer kalsium).
- Ikke spis de to siste timene før du legger deg.
- Drikk minst åtte glass vann hver dag.
- 20–40 minutter aerob mosjon daglig 5–7 ganger i uken. For eksempel rask gange, sykling eller annen aktivitet hvor du får opp pulsen.
- Unngå alkohol, unntatt eventuelt maksimalt et glass vin til et måltid et par ganger i uken.
- Unngå stress og sørg for god søvn.

Hva kan du spise på middelhavsdietten
Belgfrukter:
1–3 porsjoner daglig, 1 porsjon = ca 2 dl. Erter, kikerter, linser og bønner.
Grønnsaker:
Ubegrensede mengder: asparges, artisjokker, bambusskudd, paprika, blomkål, rosenkål, selleri, kål (alle typer), løk, hvitløk, purre, vårløk, grønn salat, spinat, agurk, auberginer, grønne bønner, reddiker, grønne erter, bønnespirer, tomat og squash.
Proteinrik mat: Dette skal du spise!
Frukt:
2–3 porsjoner daglig: 1 porsjon= 1 hel frukt eller 1 dl bær. For eksempel: Eple, pære, aprikos, fersken, nektarin, appelsin, grapefrukt og alle typer bær.
Fisk, kylling, magert storfekjøtt og vilt:
Fisk og kylling (uten skinn) er proteinkilder, og likeså magert storfekjøtt og vilt.
Drikke:
Vann, sukkerfri drikke, grønn te, koffeinfri kaffe eller koffeinfri te.
Oppskrifter fra Middelhavsdietten
Frokost:
Eggerøre eller omelett laget av 1 helt egg og 2 eggehviter, hakket sjampinjong, stekt i 1 ts. olivenolje eller rapsolje.
2 rugknekkebrød eller 1 tynn skive av lavkarbobrød.
Lunsj:
Gresk salat med agurk, tomat, løk, fetaost og olivenolje
Grovt Lavkarbobrød med skinke, avokado, tomat og salatblader
Middag: