mengde vann hver dag
Tørstedrikk:

Drikk før du blir tørst, er rådet fra lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

© Getty Images

Hvor mye vann skal man drikke?

Vann i kroppen er viktig for å fungere godt. Slik vet du hvor mye vann om dagen du bør få i deg!

11. november 2019 av Merethe Hommelsgård og Berit Nordstrand

Hvor mye vann bør du drikke?

Det er ikke noe nytt at kroppen trenger påfyll av væske i løpet av dagen. Spørsmålet er bare, hvor mye vann om dagen bør du egentlig få i deg - og hvordan skal du huske å drikke nok?

vann er det som antirynkemiddel
Anti-rynkemiddel:

Forbrenning, blodomløp, nyrer og fordøyelse samt hudens fylde som gjør at den ser glatt og rynkefri ut, er alle avhengig av vann. 

© Getty Images

Drikk før du blir tørst

Mange forklarer at de ikke får i seg nok vann, fordi de rett og slett ikke er tørste.

- Derfor bør du drikke vann før du blir tørst, forklarer lege, forfatter og kostholdsekspert Berit Nordstrand. I et blogginnlegg forklarer hun hvorfor kroppen trenger påfyll av væske i løpet av dagen.

"Vann er et essensielt næringsstoff som fyller 60% av kroppen, og en rekke prosesser forsinkes eller hemmes ved en beskjeden vannmangel på kanskje bare 5%."

- Vann er dessuten mer enn H2O! Avhengig av din vannkilde, kan det tilføre deg flere nyttige mineraler, både magnesium og kalsium. Har du ingen god drikkevannskilde, bør du investere i et vannfilter hjemme. Klor svekker nemlig tarmbakteriefloraen, forklarer legen.

Vi har laget en oversikt over 6 supre vannflasker som både renser vannet for deg, holder det kjølig og er lett å få med seg!

Visste du at?

Vannmangel eller dehydrering testes gjerne ved å trekke ut en hudfold og observere hvor langsomt den trekker seg inn igjen.

Så mye vann bør man drikke

Du mister vann hele tiden. I hvile taper du vann gjennom luften du puster ut, væske i urin og avføring og gjennom svette. Derfor må du fylle på gjennom dagen.

- Du må kompensere væsketapet når du er i hvile med ca. 30 ml per kilo kroppsvekt, forklarer Nordstrand. 

- For en som veier 70 kilo, betyr det at du bør tilføre omtrent 2 liter vann per dag (70kg x 30 ml/kg), sier hun.

- Når du er fysisk aktiv både puster og svetter du mer. Dermed øker både væsketapet og behovet. Tørre muskler er svakere muskler. Så husk påfyll av vann hvis du er aktiv!

- Altså, ved moderat fysisk aktivitet bør du passe på å få i deg ca. 2 desiliter i kvarteret. Husk også at væskebehovet stiger når det er varmt, minner legen på.

Visste du at?

Det meste av væsken får du gjennom drikke – men en liten del også fra vannholdige grønnsaker, frukt og bær. Her er en liste over grønnsaker som inneholder 90% vann!

Smaksett gjerne vannet med bær, granateplekjerner eller skiver av sitrusfrukter: Det gjør vannglasset mer spennnede.

© Getty Images

Skap en god vane: bruk vann som tørstedrikk

Det å få i seg nok vann handler om gode vaner. Den beste regelen er å alltid velge vann som tørstedrikk.

1. Innfør vannritualer

Begynn med et par faste ritualer, som å drikke et stort glass vann på fastende mage når du våkner og et glass når du legger deg. Hvis du forbinder dette med andre vaner, blir de lettere å huske.

2. Sett deg et vannmål

Bestem deg for å drikke en halv liter vann i løpet av formiddagen, og en halv liter om ettermiddagen. Det vil si at du fyller en halvliters flaske med vann fra kranen når du kommer på jobben, og igjen etter lunsj. Når du går hjem, bør flasken være tom.

3. Lag ditt eget vann

Synes du vann smaker kjedelig? Da kan du smaksette det med bær, granateplekjerner, skiver av sitrusfrukter, vannmelon i små terninger, mynteblader, lakrisrot, frisk ingefær eller strimler av slangeagurk, og nyte ditt eget smakfulle vann!

4. Disse teller ikke

Te og kaffe er også væske, mens sukkeholdige drikker ikke bør telle med her på grunn av kaloriene. I stedet bør kullsyreholdig vann, saft eller juice bare være noe ekstra du unner deg en gang i blant.

5. Disse teller

Spis vannet! Noen frukter og grønnsaker inneholder masse vann. For eksempel agurk, paprika, gulrøtter, jordbær, sitrusfrukter og melon.

Les også: Råd til deg som sliter med hodepine.

Her er noen andre gode vaner:

  • Ha alltid en vannflaske for hånden – på pulten din, på tur, i møter, i vesken eller bagen. Velg gjerne en flaske du liker godt, så har du den med deg overalt.
  • Drikk et glass vann mellom hver kaffekopp. Ikke forsyn deg med mer kaffe før vannglasset er tomt. Fyll kopp og glass samtidig.
  • Fyll vannflasken hver gang du går på do.
  • Bytt ut brus og jus med vann.
  • Smaksett vannet med agurk, lime, sitron, mynte eller andre søte urter, ingefær, appelsin, bringebær, honning, eller litt ferskpresset juice. Lag en stor mugge og sett i kjøleskapet, så har du alltid forfriskende vann tilgjengelig. Styr unna smaksatt kjøpevann som kan være en cocktail av tilsetningsstoffer.
  • Drikk kullsyrevann – med eller uten smak a la foregående punkt.
  • Lag grønn te og sett i kjøleskapet natten over – så kan du lage iste (teller som vann)
  • Sett et glass vann på nattbordet.
  • Drikk vann til alle måltider, også et glass før måltidet.
  • Husk et glass vann for hvert vinglass du drikker
drikke etter trening
Uten vann å drikke, duger helten ikke:

- Husk at du taper vann når du svetter, men også når du puster, og gjennom andre kroppsvesker slik som spytt, tårer, urin og avføring, minner lege Berit Nordstrand på.

© Getty Images

Visste du at?

Et glass vann på tom mage har en veldig gunstig innvirkning på forbrenningen din. Et glass vann på tom mage er absolutt mest effektivt om morgenen.

Årsaken er at mangel på væske senker stoffskiftet. Mens du sover mister du masse væske og får ikke tilført ny. Et stort glass vann når du våkner forhøyer derfor stoffskiftet.

Du forbrenner faktisk noen ekstra kalorier uten å gjøre noe spesielt. Og så kan du jo glede deg over at vann også virker rensende på kroppen.

sunn drikke
SETT FRAM EN KARAFFEL:

Det er mye enklere å huske på at du skal drikke, hvis du har en karaffel fylt med iskaldt vann og sitron stående på bordet. Hvis du jobber hjemmefra kan du ha en slik karaffel med vann på pulten, slik at du minner deg selv på å drikke.

© Lena Paus Jensvoll

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...