Vegetar: Sunn, mettende salat.
Spis regnbuens farger:

Oppskrifter på salater finner du her

© Exlibris

Maten som bremser og reverserer aldringen

Berit Nordstrand viser deg hvordan du kan spise deg til en yngre og bedre helse!

19. februar 2019 av Martine Haug Nysether

Vi hører stadig at vi bør både trene mer og holde oss unna alt av sukker, søtsaker og ferdigmat!

Og det er nettopp der mange gjør den største feilen, mener lege Berit Nordstrand.

Det er faktisk ikke så mye som skal til, her er 12 sunne råvarer du med fordel kan inkludere i kostholdet ditt! Og gjør du det, så er det faktisk ikke plass til så mye usunn ferdigmat.

Her er Berits liste over matvarer som bremser og reverserer aldringen:

1. Belgfrukter (1 1/2–2 dl)

Hummus av kikerter og tahini på brødskiven, bønner og avokado i salaten til lunsj, en blanding av linser og quinoa i stedet for hvit ris til middagsretten eller kanskje erter som puré.

Oppskrifter:

2. Fargerike bær (1 1/2–2 dl)

Blåbær, bringebær, tyttebær, solbær, multe, rips og jordbær. Både friske, frosne og frysetørrede bær er næringsrike.

Oppskrifter:

3. Frukt (2–3 porsjoner à 100 g)

Jeg spiser epler, pærer, appelsiner og overmodne bananer. Så følger nektariner, kiwi og røde druer. Jeg forsøker å spise både mer grapefrukt og granateple.

Oppskrifter:

4. Kål (en håndfull)

Hodekål, grønnkål, ruccola, rosenkål, reddik, pastinakk, brokkoli og blomkål, pak choy, kinakål, nepe, pepperrot og brønnkarse. Spis litt fermenterte grønnsaker.

Oppskrifter:

5. Bladgrønt (to håndfuller)

Oppskrifter:

6. Andre grønnsaker (to håndfuller)

Oppskrifter:

Jeg forsikrer meg om at jeg hver dag får i meg 2 ss extra virgin olivenolje, 1 ss rapsolje, 1 ss kaldpresset kokosolje og linfrøolje fra 1 ss kvernede linfrø.

7. Smart fett

Jeg forsikrer meg om at jeg hver dag får i meg 2 ss extra virgin olivenolje, 1 ss rapsolje, 1 ss kaldpresset kokosolje og linfrøolje fra 1 ss kvernede linfrø.

8. Nøtter (1/2–1 dl eller en håndfull)

Valnøtter, mandler, hasselnøtter, paranøtter, cashewnøtter, pekannøtter og pistasjenøtter. Velg ristede peanøtter med skallet på for mer næring – rens dem selv.

Oppskrifter:

9. Frø (1/2-1 dl)

Sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, quinoa, chiafrø og hampfrø.

Oppskrifter:

10. Krydder og urter

Oregano, gurkemeie, kanel, ingefær (gjerne frisk), kajennepepper, paprikapulver, karri, spisskummen, koriander, havsalt og pepper, hvitløk, chili og revet muskatnøtt. Vaniljestenger, vaniljepulver og vaniljeekstrakt. Basilikumblader, koriander, rosmarin, timian, sennepsfrø og korianderfrø. Gjerne også kryddernellik, bukkehornkløver, meriam og salvie.

Oppskrifter:

11. Fullkorn (et par håndfuller)

Urkorn som landhvete, emmer, svedjerug og økologisk spelt. Hele byggryn, mathavre og brun ris kan brukes som «middagsris». Store økologiske havregryn, kuttet havre og byggryn bløtlegges til grøt som nytes både til frokost og kvelds.

Oppskrifter:

12. Animalsk protein av god kvalitet

For best mulig smak og fettsyrer som demper betennelser og bygger kroppen. Kok kraft av kjøttbein og skalldyr.


Prøv også ut disse herlighetene

  • For flere spennende oppskrifter, se mer her på iform.nu

BERIT NORDSTRAND

Alder: 52

Familie: Ektemannen Arnfinn og seks barn i alderen 11 til 27 år.

Yrke: Lege med spesialisering i Klinisk Farmakologi, spesialisering i rus-og avhengighetsmedisin og utdannelse som kognitiv terapeut. Nå jobber hun fulltid som foredragsholder, blogger og forfatter.

Aktuell: Med sin syvende bok «Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker»

Kanskje er du også interessert i...