Kvinne som spiser nøtter
© Getty Images

Derfor er det sunt å spise nøtter

Jada, vi vet at nøtter er fulle av fett og olje. Så mye at det blir brukt i ansiktskremer. Men nøtter er sunt fett. Som faktisk bidrar til at du blir kvitt magefettet. Og kan spises med god samvittighet.

6. august 2019 av Gitte Høj

Hvorfor skal du spise nøtter?

Nøtter er rett og slett sunn snacks, som raskt løfter hverdagskosten din opp på et sunnere nivå. Dette er en supersunn og enkel vane som du kan begynne med allerede i dag. Så bra at du kan si ja takk til et daglig inntak av nøtter. 

Kvinne som spiser mandelnøtter

BARE SPIS: Noen nøtter hver dag har du slett ikke vondt av – men de skal være uten salt.

© Getty Images

Hvorfor er nøtter så sunt? 

Nøtter er godt for kroppen din på mange måter. Denne lille råvaren har i årevis interessert forskere verden over, og derfor finnes det mange bevis på akkurat det. Nøtter inneholder mye fiber, er mettende og inneholder massevis av det sunne fettet vi gjerne bør spise mer av. 

Godt for hjerte og kretsløp 

Et daglig inntak av nøtter er godt for hjertet ditt, og kan senke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er spesielt innholdet av omega-9 man mener beskytter hjertet. Nøtter virker også gunstig på kolesterolnivået i blodet og er derfor godt for hele kretsløpet. Dette skyldes antagelig kombinasjonen av fiber og sunne fettsyrer. 

Husk: Få kontroll på saltinntaket

Nøttesmoothie
© Getty Images

Nøtter kan redusere magefettet 

De mange sunne fettsyrene betyr at nøtter inneholder mange kalorier, men likevel kan du på grunn av fettets kvalitet spise en håndfull daglig uten å være redd for at vekten løper løpsk. Det høye innholdet av enumettede fettsyrer har nemlig en gunstig virkning på det fettet som setter seg rundt magen. 

Disse enumettede fettsyrene spiser rett og slett magefett. Dermed er nøtter et smart valg hvis du vil trimme figuren litt eller bare holde deg sunn og slank – uten å savne noe godt å knaske på. Gjerne som et lite mellommåltid.

Nøtter senker blodtrykket 

Spiser du lite fisk, kan det være lurt å erstatte den med valnøtter. De inneholder nemlig den spesielle fettsyren ALA som kroppen delvis omdanner til viktige fiskeoljer som blant annet senker blodtrykket. 

Helsetallene du bør følge ekstra på med!

Kvinne som spiser mandelnøtter
© Getty Images

SETT I GANG! 

Så mange om dagen: Vil du gjerne gå ned i vekt må du holde deg til riktig mengde. For eksempel er det 100 kalorier i 20 mandler, så stopp i tide! Men bortsett fra det er det lurt å spise rundt 40 gram nøtter om dagen. Det tilsvarer en liten håndfull. Nyt smaken, metthetsfølelsen og vissheten om at å spise nøtter gir et stort pluss på sunnhetskontoen din. 

Spis disse: Spis gjerne så mange typer som mulig. Bland sammen de du liker i en håndfull. 

For de har alle sine egne, unike og sunne egenskaper. For eksempel er hasselnøtter, mandler og cashewnøtter stappfulle av noen spesielle typer enumettede fettsyrer som blant annet demper inflammasjoner i kroppen. 

I ren form: Spis helst rene råvarer. Det vil si ubehandlede nøtter som ikke er ristet med salt eller sukker. Selv om du innimellom godt kan ta noen salte peanøtter, bør du være oppmerksom på at de er det mye vanskeligere å slutte å spise! Du må også huske på at altfor mye salte nøtter kan kan ha en ugunstig virkning på blodtrykket ditt. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...