hvordan unngå cellulitter
Fjerne cellulitter:

Har du lyst til å fjerne cellulitter på lår, rumpe og mage? Våre eksperter deler sine beste tips og råd for hvordan du kan redusere synligheten på cellulittene dine.

© Getty Images

Slik blir du (nesten) kvitt cellulittene

Funker kremer og dyre behandlinger? Blir man egentlig kvitt den ruglete appelsinhuden? Her er grepene du kan ta for å redusere cellulittene selv!

25. februar 2019 av Martine Haug Nysether og Anne-Sophie Jessen

Hva hjelper mot cellulitter?

Vi er mange – veldig mange – som har den: appelsinhuden. Også kalt cellulitter. Men hvorfor skjer det? Og kan vi i det hele tatt bli kvitt dem? 

Cellulitter eller appelsinhud er et veldig vanlig fenomen hos kvinner. Tar du en titt rundt deg neste gang du er i garderoben på treningssenteret eller på stranden, vil du også se at de aller fleste av oss har det. Det er helt naturlig og helt ufarlig!

– Det antas at rundt 90 % av alle kvinner vil få cellulitter på et eller annet tidspunkt i livet sitt, og det ser i stor grad ut til å være styrt av genetiske faktorer, men også hormoner har stor påvirkning – da spesielt østrogen som er kvinners anabole hormon som også reduserer inflammasjon, opprettholder blodsirkulasjonen og bygger opp bindevev, forteller coach og personlig trener Børge Fagerli, som er mannen bak "biorytmisk kosthold".

Svakheter i hudens bindevev
Cellulitter er svakheter i bindevevet:

Menn har sjelden cellulitter fordi deres bindevevet i deres hud er strukturert annerledes enn kvinner sitt.

© Getty Images

Loddrette bindevevsfibre

Cellulitter produseres fordi kvinners bindevevsfibre går loddrett i forhold til hudoverflaten. De stedene hvor fibrene sitter fast i huden, blir den trukket innover. 

Og mellom disse «trekkene» popper det underliggende fettlaget opp. Akkurat som på en sofarygg med knapper i stoffet. 

Menns bindevevsfibre går diagonalt og på tvers som et finmasket nett. Derfor får de ikke disse bulene.

Fagerli forteller at cellulitter oppstår på grunn av svakheter i bindevevet i hudlagene, og når det underliggende fettlaget ekspanderer vil det dannes små "kuler" som fremstår som cellulitter.

– Kvinner har faktisk også tre lag med fett i disse utsatte områdene, menn har bare ett – altså en litt urettferdig evolusjonær og biologisk tilpasning.

Cellulitter på rumpe og lår?

Det er flere faktorer som avgjør om du får cellulitter – og selv om det i stor grad er styrt av genetiske faktorer, spiller livsstilen din også inn.

– Det antas også at dårlig blodsirkulasjon i de utsatte områdene er en bidragsytende faktor, og dertil tettsittende tøy som påvirker denne blodsirkulasjonen, livsstilsfaktorer som diett, stress, søvn, p-piller (som da alle er relatert til østrogennivåene og reguleringen av disse gjennom den hormonelle syklusen), samt medikamenter som trekker sammen blodårene, for eksempel nikotin fra tobakk og snus, sier Fagerli og legger til:

– Økende alder er også forbundet med østrogenmangel, som i overgangsalderen, og da øker også risikoen for cellulitter.

Hvordan får man cellulitter?
Hvorfor får man cellulitter?

En rekke ting spiller inn for om du får cellulitter eller ikke. Livsstil, gener, kosthold og bekledning kan alle være påvirkningsfaktorer.

© Getty Images

Bli kvitt cellulitter

Til tross for at appelsinhud er noe av det mest naturlige som finnes, er det ingen hemmelighet at mange kvinner skulle ønske de kunne kvitte seg med cellulittene.

Selv om det finnes en rekke behandlinger og kremer som lover deg ungdommelig og sunn hud fri for cellulitter, mener Fagerli det er enkle grep du selv kan gjøre.

– Å ivareta et kosthold og en god biorytme vil også ivareta en bedre hormonell rytme, mens trening og aktivitet både vil bidra til å holde fettprosenten lav og øke sirkulasjonen i bindevevet.

Fagerli er skeptisk til strenge dietter og understreker at det kan gjøre det vondt verre for kroppen.

– I forhold til jojo-slanking og problemene det skaper, er det også viktig at man finner seg et livsstilsbasert opplegg og en mer moderat tilnærming som du kan følge lenge nok til at fettlagrene også på rumpe, hofter og lår forsvinner. Det krever nemlig tålmodighet, og ikke en ekstrem tilnærming fulgt av “sprekk” – en ond sirkel med underspising-overspising som gjør både hormoner og kroppssammensetning mer og mer ubalansert.

Cellulitter er en ufarlig tilstand som oftest rammer kvinner. Appelsinhud, som det også kalles, oppstår som oftest på rumpe, hofter og lår - og hos noen på overarmene. Dårlig sirkulasjon, overvekt, opphoping av avfallsstoffer, hormoner og til dels arv er hovedårsakene til cellulitter. 

Daglig inntak av vitaminer og mineraler for eksempel gjennom juicing, sammen med trening, daglig massasje av problemområder (for økt sirkulasjon) og inntak av vann vil forbedre tilstanden, lover han.

photshop cellulitter
Skjulte cellulitter:

Alle kan få cellulitter! Det er mye mer vanlig enn man tenker over, fordi de fleste modeller og kjendiser har fått kroppen sin retusjert før vi ser dem i magasiner.

© Getty Images

Styrketrening for kvinner

Fagerli får støtte av Helle Bornstein, eier av Smart Trening, forfatter og livsstilsveileder. Hun mener det viktigste du kan gjøre for å bli kvitt den uønskede appelsinhuden er å fokusere på trening og kosthold.

– Trener du tung styrketrening på ben vil det kunne være med på å skjule cellulittene. Det er individuelt hvor mye det hjelper, men øker du muskelmassen i rumpe og lår, samtidig som du fokuserer på et sunt kosthold, vil det ha en positiv effekt, mener Bornstein.

I likhet med Fagerli er hun ikke tilhenger av strenge dietter, men poengterer viktigheten av å få i seg nok mat i løpet av dagen.

Et kosthold bestående av mye grønnsaker, naturlig høykvalitets-proteiner og fett, samt moderat med karbohydrater. Ved å redusere på karbohydratene vil du også få mindre væske i kroppen, da karbohydrater binder vann, anbefaler Bornstein.

Fjerne cellulitter – ved trening

Dette sier treningseksperten Børge:

– Jeg vil påstå at styrketrening er det beste, da det vil bygge opp både muskulatur og blodsirkulasjon i områdene, og dermed både strekke huden ut og kunne mobilisere fett. Det er for eksempel studier som viser at 15 minutter styrke + 15 minutter kondisjon er bedre enn 30 minutter kondisjon, så dette handler ikke kun om å bare “brenne” fett – det handler like mye om å påvirke kroppssammensetning (både muskler og fett) og anabole hormoner (østrogen) positivt.

– Fysiologisk sett vil du også mobilisere fett med høyere intensitet på trening (altså både styrke og intervaller), mens lavere intensitet kan forbrenne det mobiliserte fettet – så det er også en forklaring på hvorfor følgende sekvens kan være svært effektiv: 15-30 minutter intervaller eller styrketrening, så 5-10 minutter pause for at det mobiliserte fettet skal få tid til å slippe ut i blodomløpet, og til slutt 15-30 minutter gåing/løping/sykling/roing i moderat tempo (du skal kunne puste gjennom nesen og det skal ikke brenne og svi noen steder).

Dette sier Helle:

– Det er viktig å finne rumpe og lår øvelser som virkelig tar. Du skal kjenne at du jobber med de ulike delene av muskulaturen i bena og rumpa og det bør være tungt. Ca 5-7 repetisjoner.

– Kombinasjonen av mobilitetsøvelser og tunge styrkeøvelser gjør at du får strukket og styrket hele muskulaturen i bena, eksempelvis ville jeg prioritert flerleddsøvelser og funksjonelle styrkeøvelser som markløft, bulgarsk knebøy og statiske varianter som får det til å brenne!

Lyst til å trene styrke? Sjekk ut dette programmet: Styrketreningen som virker for kvinner 40+

Hvordan få bort cellulitter – ved kosthold

Børge: – Et kort og oversiktlig svar er å spise mat som du lager selv, med råvarer fra naturen – helst økologiske – og i en balansert sammensetning av karbohydrater, proteiner og fett.

– Industrielt sammensatt mat, bakervarer, godteri og junkfood generelt er ladet med sukker, fett og salt for å stimulere deg til å overkonsumere og innta mer kalorier enn kroppen din klarer å brenne.

– Ved å unngå ekstreme slankekurer og voldsomme sykluser av underspising-overspising, og heller spise deg komfortabelt mett til alle dagens 3-4 måltider på mat som menneskene som art har konsumert i tusener av år, vil du holde fettfordelingen jevnere og fettprosenten lavere.

Synes du mat er vanskelig? Her får du oppskrifter på sunn snacks!

Helle: – Kostholdet er super viktig for å stramme opp kroppen og øke muskelmassen.

– Først og fremst øke grønnsakene og rene kvalitetsproteinkilder som fisk, kjøtt og egg. Gjerne økologisk. De fleste kan med fordel kutte ned på karbohydratene. Spis mer sunt fett for å få god energi og god fettforbrenning!

– Avslutningsvis vil jeg si at de som trener styrke 1-2 ganger i uka og legger om kostholdet sitt, ser og merker forskjell på lårene sine allerede etter 3 uker. Det betyr at du relativt raskt kan finne ut om trening og kostholdsendringer vil ha effekt på din kropp! 

Cellulitt og cellulitis – Er det to ord for samme ting?

Nei, slett ikke! De to tingene har ingenting med hverandre å gjøre.

Cellulitter er det som ca. 90 prosent av oss kvinner har. Buklete hud på lår og mage. Det er en harmløs, kosmetisk utfordring.

Og egentlig er det også en sunn foranstaltning og en ren hamst­ringsstrategi. I tilfelle graviditet må vi nemlig alltid ha nok fett på lager slik at babyen aldri vil lide nød. Og dette fettet hamstres i appelsinhuden.

Cellulitis er derimot ikke harmløst. Det er en alvorlig betennelsestilstand i underhuden. Den er heldigvis ikke vanlig.

Årsaken er ofte et angrep av stafylokokk- eller streptokokk-bakterier som ikke er blitt behandlet i tide.

Behandling som funker ved bruk av kremer eller massasje

Hvis du ønsker å massere og dermed drenere cellulittområdene for avfallsstoffer, så bruk enten kopping eller en billigere versjon du kan gjøre hjemme hos deg selv med Cellu-cup-settet

Smør på massasjeolje, og bruk deretter massasjekoppen på huden. Press den lett sammen så det dannes et vakuum, la den suge seg fast og masser!

kopping cellulitter
Hjemmespa med kopping:

Olje, 90 ml, 255 kr, og massasjekopp av silikon til 255 kr.

© Produsenten
cellulittkrem
Cellulittkrem:

Body Fit Expert Minceur Anti-Capitons Cellulite Cream – forfrisk­ende kremgelé fra Clarins som minsker og forebygger cellulitter med kvedeblad­ekstrakt, koffein og vannmynte. 200 ml, 430 kr.  Eller krukken fra The Body Shop Ethiopian Green Coffee Cream er beriket med grønn kaffe som har et høyt innhold av koffein. 350 ml, ca. 369 kr.

© Produsentene
Tørrbørsting mot cellulitter
Tørrbørsting mot cellulitter:

Tørrbørste med ioneteknologi, som skal balansere kroppens elektromagnetiske energi og stimulere avgifting. Karmameju Recharge Ionic Body Brush, kr 589.

© Produsenten

Tunge bein

Plages du av tyngdefølelse i kroppen, og kjenner at det sprenger i ben, hender og føtter etter en dag? Det kan skyldes vannansamlinger i kroppen. I tillegg til å gjennomføre noen enkle tiltak mot vann i kroppen, kan et drenerende produkt hjelpe deg på vei.

Eksempel på drenerende ingredienser:

 • Koffein
 • Hestekastanje 
 • Kjerringrokk
 • Brennesle
 • Teofyllin
 • Hydroxyethylrutosider 
 • Pagodetreknopper
 • Peppermynte
 • Grapefrukt 
 • Salvie 
 • Lavendel
 • Eukalyptus
 • Sitron
 • Svart pepper
 • Rosmarin 
 • Geranium
 • Sitrongress 
 • Sypress 
 • Kalium
 • Magnesium

Så kan cellulitter fjernes helt?

Det ville vært flott å kunne si adjø til appelsinhuden når man ikke lenger trenger å tenke på at fettlagrene skal vare til kommende babyer. Men nei da, cellulitter kan sjelden fjernes helt. Men de kan bli mindre synlige!

 • For det første må du bygge opp muskler, slik at du legger et lag utglattende muskler over cellulittene dine.

 • For det andre kan du massere eller drenere disse bulende fettlommene for væske. Bruk for eksempel massasjehjelpemidler med små knotter eller vakuumkopper sammen med en krem eller olje. Det setter i gang blodsirkulasjonen, som dermed hjelper til med å fjerne væske og avfallsstoffer.

 • Kombinert med trening, massasje og økt vanninntak kan det altså hjelpe! 

Du kan også drenere huden ved å bevege deg mye og bruke produkter med vanndrivende effekt. For eksempel produkter med koffein. Men som sagt – de fjerner sjelden cellulittene helt, men de kan bli mindre synlige.

Kilde: «Under huden» av dr.med. Yael Adler

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...