Hva går vanene ut på?
De fleste av oss spiser for mye salt. Cirka 8 gram om dagen blir det vanligvis, ifølge helsemyndighetene, som gjerne vil at vi skal halvere vårt daglige inntak eller i det minste senke mengden til 5 gram om dagen, som omtrent tilsvarer en teskje. Det kalles et moderat forbruk.
Et sunt forhold til salt betyr:
Et for høyt saltforbruk virker inn på blodtrykket og høyner det. Derfor betyr dette at jo mer du sparer på saltet, jo lavere blir blodtrykket ditt.
Du kan ikke få i deg for lite
- Det er vanskelig å overholde anbefalingen om 5 gram salt, og derfor er det heller ikke noen reell risiko for å få i seg for lite salt. For du har jo også bruk for litt salt, det er avgjørende for væskebalansen i kroppen og medvirker til at cellene kan transportere næringsstoffer og oksygen rundt i kroppen.
- Et for høyt blodtrykk er ikke sunt for kroppen, spesielt hvis det vedvarer over lang tid. Noe det ofte gjør fordi man vanligvis ikke kan merke at man har for høyt blodtrykk.
- Det betyr nemlig at trykket i kroppens pulsårer er for høyt, og det belaster både hjertet og blodomløpet ditt.
Mindre risiko for blodpropp
- Et vedvarende høyt blodtrykk kan gi skader på veggene i blodkarene, og er dessuten årsaken til at det blir avleiret kolesterol, andre fettstoffer og kalk i blodkarene. Dette kan føre til innsnevringer som forhindrer en optimal gjennom- strømning av blodet, og er derfor en risikofaktor for blodpropper.
Sett i gang!
Det har vist seg at mesteparten av saltet vi får i oss, kommer fra brød, kjøtt, kjøttpålegg, ost, frokostprodukter, marinader, dressinger og ferdigmat. En mindre del kommer fra maten du lager selv og saltbøssen på middagsbordet. Så derfor:
1. Bak ditt eget brød
Frem med bakebollen og bak ditt eget brød. Da styrer du enkelt saltinnholdet og kan på en lett måte spare inn på en del salt.
Det er likevel ikke smart å kutte helt ut saltet når du baker brød, fordi saltet innvirker på både smak og konsistens.

2. Finn andre smaksforsterkere
Mange smakstilsetninger som f.eks. soya- saus, ketsjup, østerssaus, buljong og pesto er med i den store gruppen av skjulte kilder til salt.
Derfor er det lurt å finne nye smaker som et mottrekk. Forsøk f.eks. med nye typer krydder, friske krydderurter, eddik, frisk chili eller frisk ingefær.

3. Nytt pålegg
Kutt ned på tradisjonelt kjøttpålegg som skinke og salami, og tenk i stedet på en mer utradisjonell måte.
Spesielt rester av middagen er smart å spise på brødskiven dagen etter. Kjøttkaker, terter, posteier, fisk og kylling egner seg fint som pålegg. Det samme gjør en del grønnsaker – tomat, agurk, paprika, blomkål, erter. Noen av dem kan du steke i ovnen eller gi en rask omgang i stekepannen så de ikke er helt rå.

4. Lag dine egne snacks
Joda, det er godt med salte snacks som peanøtter, salte mandler og potetgull, men her kan du– en dag du har tid – lage dine egne, ikke fullt så salte alternativer.
Ha en håndfull blandede nøtter og frø i pannen eller i ovnen med krydder og en klype salt. Det samme gjelder tynne skiver av poteter eller rotfrukter som du også kan bake i ovnen med litt olje og bare et lite dryss med salt.
Ellers får du oppskriften på 12 forskellige snacks som du kan nyte med god samvittighet her.
