Saperavi-drue fra Georgia verdens eldste vinland Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti besøker en georgiansk vingård og får røre i qvevrien

SPESILL METODE: – På en georgisk vingård fikk jeg en lang stav, qvevrien ble åpnet og jeg rørte langsomt rundt i druesaften med skallet oppi. Det skal bidra med sirkulasjon i løpet av modningstiden.

Taras lille vinskole – del 17 : Viner fra Georgia

Georgia er verdens eldste vinland, og de kan fortsatt lage suveren vin – på sin helt egen måte. Den spesielle fremstillingsmetoden er utgangspunktet for trendy naturvin.

31. juli 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Den georgiske vinstilen

I over 8000 år har georgerne fremstilt vin i qvevri – amforaformede leirkrukker som ikke påvirker smaken og som graves ned i bakken for å holde jevn temperatur. Druesaften utvikles med skall, kjerner og ofte stilker, så både hvitvin og rødvin får rikelig med tanniner. Det sees spesielt på hvitvinene som er gylne på farge. Disse hvitvinene kalles oransjeviner, ikke fordi det er noen appelsiner involvert, men på grunn av den ravgule tonen.

Georgisk vin = naturvin

Viner fremstilt i qvevri er «the missing link» i vinverdenen. Dette er hva naturviner er ment å smake som. Det er vinstilen som sikkert mange unge vinmakere har vært inspirert av når de presser hele drueklaser, spontanfermenterer og eksperimenter med lite eller ingen tilsetning av svovel/sulfitt (svovel fungerer som konserveringsmiddel). Trenden med naturviner har vært å lage viner som i gamle dager, og på landsbygda i Georgia kan de det eldgamle håndverket til fingerspissene. Den vinen man smaker på her, er sikkert slik vin som Jesus drakk.

Egne druetyper

Druene i Georgia har navn som kisi, mtsvane og rkatsiteli. Helt ukjente for oss europeere. Totalt er det over 500 ulike vindruer i den georgiske vinverdenen, ufattelig mange å holde styr på. På min reise til Georgia smakte jeg på saperavi, en rødvinsdrue som gir en deilig, mørk rødvin. Med saftig og kraftig stil som minner om syrah med pepret tone. Når det gjelder hvitvinsdruer var det mange spennende varianter, og jeg måtte skru om noen knapper i hodet for å komme inn i denne hvitvins-kategorien. Lukket jeg øynene kunne jeg nesten tro jeg smakte på rødvin eller rosévin. Ikke bare smaken, men selve konsistensen på vinene blir fyldigere siden de lagres med drueskall i flere måneder.

Perfekt matvin

De har en avrundet og velutviklet smaksprofil som gjør de georgiske vinene til perfekte matviner. De kan passe til mye norsk tradisjonsmat, de takler både salte, røkte, fete og spekte råvarer. Georgiske viner fungerer allround, de er ikke sarte og sære. De favner bredt, de er ukompliserte og deilige.

De røde takler alt av kjøttretter. De hvite passer til buffé, fisk, sjømat, grønnsaksretter, tapas, skinker – ja, nesten alt man tenke seg. Hva er så forklaringen? Myke tanniner. Det gir de georgiske rødvinene struktur uten å være for dominerende eller skarpe. De hvite vinene kan minne om rosévin, de leker både rødvin og hvitvin og byr på vellykkete smakskombinasjoner i mange retninger.

Er du glad i vin, prøv noen georgiske viner sammen med venner. Det blir garantert spennende å dele verdens eldste vinstil. Gaumarjos – skål på georgisk!

Prøv Gunnhilds georgiske vinfavoritter:

Georgisk hvitvin naturvin 10391601 Gurashvili’s Kisi Qvevri 2017

Ravgul hvitvin fra Georgia

10391601 Gurashvili’s Kisi Qvevri 2017, Khaketi, Georgia, 279,90 kr (BU).

Dette var mitt første møte med georgisk vin og kisi-druen. Fargen i seg selv må studeres, en vakker gyllen tone etter lagring med skall. Duften er rikere enn med vanlig hvitvin, her er det aprikos og modne epler som går igjen på smaken. Ta deg tid til å kjenne etter, gjerne smatte litt og fordel vinen godt i munnen. Fyldig, fruktig, flott matvin til tapas, oster, fisk, lyst kjøtt og gjerne svinekjøtt. Kan også gå til fruktsalat med honningmelon og aprikoser, gjerne med litt honning.

Georgisk hvitvin naturvin 10391401 Winiveria Mtsvane 2017

Spontanfermentert georgisk hvitvin 

10391401 Winiveria Mtsvane 2017, Akhmeta, Georgia, 215 kr (BU).

Spontanfermentert betyr at druene gjærer naturlig uten tilsetning av annen gjær. Det er den naturlige metoden. Denne hvitvinen på mtsvane-druen byr på aroma mot grapefrukt, tropisk frukt og engblomster med fin friskhet. Smaken byr på den deilige karakteren av konsentrert friskhet av grønne epler – du får hvitvinsfølelsen, men med spennende struktur. Denne georgiske hvitvinen passer til hvit asparges, sommersalater, fisk – spesielt laks, sjømat og svinekjøtt. 

Georgisk hvitvin naturvin 11363001 Shalva Gvaramadze Tsarapi Qvevri 2018

Favoritt fra Georgia

11363001 Shalva Gvaramadze Tsarapi Qvevri 2018, Khaketi, Georgia, 249,90 kr (BU).

En fabelaktig hvitvin rett og slett, laget på rkatsiteli-druer av ypperste kvalitet, samt stilkene. Dufter som en elegant Sauternes dessertvin, med moden gul frukt og sødmefulle tørkete frukter. På smak er den tørr, konsentrert med balansert stil av tørket frukt, litt honning og spennende friskhet. En universell vinstil som går til «alt», en skål nøtter, ostefatet, sopp-, fiske- og kjøttretter. Samt asparges!

Georgisk rødvin naturvin 10391701 Gurashvili’s Saperavi Qvevri 2017

Perfekt rødvin til kjøtt

10391701 Gurashvili’s Saperavi Qvevri 2017, Khaketi, Georgia, 295 kr (BU).

Slik kan en naturlig rødvin smake! Lagret med skall, kjerner og stilker. Kjenn aroma og smak av modne bjørnebær og moreller med flott fruktighet, god syre, fyldig preg og en fin kryddernote. Denne går til kraftige kjøttretter av både vilt og okse, og lammestek med hvitløk, krydder og urter. Husk på denne til grillmaten! 

Georgisk rødvin naturvin 10391501 Winiveria Saperavi 2017

Krydret og rik georgisk rødvin

10391501 Winiveria Saperavi 2017, Mukuzani, Georgia, 205 kr (BU).

Saperavi-druen gir en delikat mørk fargetone som passer alle som liker rødvin med mye smak. Med fruktig og kompleks duft av mørkerød frukt og bær som modne moreller, bjørnebær, plommer og tørr frukt. Rødvinen er frisk og strukturert med konsentrert smak og ekstra lang ettersmak. En herlig vinstil som smaker nydelig til lammekjøtt, oksekjøtt og grillmat, gjerne godt krydret. 

Lyst til å lære mer om vin?

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Les Taras lille vinskole – del 10

Les Taras lille vinskole – del 11

Les Taras lille vinskole – del 12

Les Taras lille vinskole – del 13

Les Taras lille vinskole – del 14

Les Taras lille vinskole – del 15

Les Taras lille vinskole – del 16

Seneste

Kanskje er du også interessert i...