Den georgiske vinstilen
I over 8000 år har georgerne fremstilt vin i qvevri – amforaformede leirkrukker som ikke påvirker smaken og som graves ned i bakken for å holde jevn temperatur. Druesaften utvikles med skall, kjerner og ofte stilker, så både hvitvin og rødvin får rikelig med tanniner. Det sees spesielt på hvitvinene som er gylne på farge. Disse hvitvinene kalles oransjeviner, ikke fordi det er noen appelsiner involvert, men på grunn av den ravgule tonen.
Georgisk vin = naturvin
Viner fremstilt i qvevri er «the missing link» i vinverdenen. Dette er hva naturviner er ment å smake som. Det er vinstilen som sikkert mange unge vinmakere har vært inspirert av når de presser hele drueklaser, spontanfermenterer og eksperimenter med lite eller ingen tilsetning av svovel/sulfitt (svovel fungerer som konserveringsmiddel). Trenden med naturviner har vært å lage viner som i gamle dager, og på landsbygda i Georgia kan de det eldgamle håndverket til fingerspissene. Den vinen man smaker på her, er sikkert slik vin som Jesus drakk.
Egne druetyper
Druene i Georgia har navn som kisi, mtsvane og rkatsiteli. Helt ukjente for oss europeere. Totalt er det over 500 ulike vindruer i den georgiske vinverdenen, ufattelig mange å holde styr på. På min reise til Georgia smakte jeg på saperavi, en rødvinsdrue som gir en deilig, mørk rødvin. Med saftig og kraftig stil som minner om syrah med pepret tone. Når det gjelder hvitvinsdruer var det mange spennende varianter, og jeg måtte skru om noen knapper i hodet for å komme inn i denne hvitvins-kategorien. Lukket jeg øynene kunne jeg nesten tro jeg smakte på rødvin eller rosévin. Ikke bare smaken, men selve konsistensen på vinene blir fyldigere siden de lagres med drueskall i flere måneder.
Perfekt matvin
De har en avrundet og velutviklet smaksprofil som gjør de georgiske vinene til perfekte matviner. De kan passe til mye norsk tradisjonsmat, de takler både salte, røkte, fete og spekte råvarer. Georgiske viner fungerer allround, de er ikke sarte og sære. De favner bredt, de er ukompliserte og deilige.
De røde takler alt av kjøttretter. De hvite passer til buffé, fisk, sjømat, grønnsaksretter, tapas, skinker – ja, nesten alt man tenke seg. Hva er så forklaringen? Myke tanniner. Det gir de georgiske rødvinene struktur uten å være for dominerende eller skarpe. De hvite vinene kan minne om rosévin, de leker både rødvin og hvitvin og byr på vellykkete smakskombinasjoner i mange retninger.
Er du glad i vin, prøv noen georgiske viner sammen med venner. Det blir garantert spennende å dele verdens eldste vinstil. Gaumarjos – skål på georgisk!
Prøv Gunnhilds georgiske vinfavoritter:

Ravgul hvitvin fra Georgia
10391601 Gurashvili’s Kisi Qvevri 2017, Khaketi, Georgia, 279,90 kr (BU).
Dette var mitt første møte med georgisk vin og kisi-druen. Fargen i seg selv må studeres, en vakker gyllen tone etter lagring med skall. Duften er rikere enn med vanlig hvitvin, her er det aprikos og modne epler som går igjen på smaken. Ta deg tid til å kjenne etter, gjerne smatte litt og fordel vinen godt i munnen. Fyldig, fruktig, flott matvin til tapas, oster, fisk, lyst kjøtt og gjerne svinekjøtt. Kan også gå til fruktsalat med honningmelon og aprikoser, gjerne med litt honning.

Spontanfermentert georgisk hvitvin
10391401 Winiveria Mtsvane 2017, Akhmeta, Georgia, 215 kr (BU).
Spontanfermentert betyr at druene gjærer naturlig uten tilsetning av annen gjær. Det er den naturlige metoden. Denne hvitvinen på mtsvane-druen byr på aroma mot grapefrukt, tropisk frukt og engblomster med fin friskhet. Smaken byr på den deilige karakteren av konsentrert friskhet av grønne epler – du får hvitvinsfølelsen, men med spennende struktur. Denne georgiske hvitvinen passer til hvit asparges, sommersalater, fisk – spesielt laks, sjømat og svinekjøtt.

Favoritt fra Georgia
11363001 Shalva Gvaramadze Tsarapi Qvevri 2018, Khaketi, Georgia, 249,90 kr (BU).
En fabelaktig hvitvin rett og slett, laget på rkatsiteli-druer av ypperste kvalitet, samt stilkene. Dufter som en elegant Sauternes dessertvin, med moden gul frukt og sødmefulle tørkete frukter. På smak er den tørr, konsentrert med balansert stil av tørket frukt, litt honning og spennende friskhet. En universell vinstil som går til «alt», en skål nøtter, ostefatet, sopp-, fiske- og kjøttretter. Samt asparges!

Perfekt rødvin til kjøtt
10391701 Gurashvili’s Saperavi Qvevri 2017, Khaketi, Georgia, 295 kr (BU).
Slik kan en naturlig rødvin smake! Lagret med skall, kjerner og stilker. Kjenn aroma og smak av modne bjørnebær og moreller med flott fruktighet, god syre, fyldig preg og en fin kryddernote. Denne går til kraftige kjøttretter av både vilt og okse, og lammestek med hvitløk, krydder og urter. Husk på denne til grillmaten!

Krydret og rik georgisk rødvin
10391501 Winiveria Saperavi 2017, Mukuzani, Georgia, 205 kr (BU).
Saperavi-druen gir en delikat mørk fargetone som passer alle som liker rødvin med mye smak. Med fruktig og kompleks duft av mørkerød frukt og bær som modne moreller, bjørnebær, plommer og tørr frukt. Rødvinen er frisk og strukturert med konsentrert smak og ekstra lang ettersmak. En herlig vinstil som smaker nydelig til lammekjøtt, oksekjøtt og grillmat, gjerne godt krydret.
Lyst til å lære mer om vin?
Les Taras lille vinskole – del 1
Les Taras lille vinskole – del 2
Les Taras lille vinskole – del 3
Les Taras lille vinskole – del 4
Les Taras lille vinskole – del 5
Les Taras lille vinskole – del 6
Les Taras lille vinskole – del 7
Les Taras lille vinskole – del 8
Les Taras lille vinskole – del 9
Les Taras lille vinskole – del 10
Les Taras lille vinskole – del 11
Les Taras lille vinskole – del 12
Les Taras lille vinskole – del 13
Les Taras lille vinskole – del 14