Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti med et glass chenin blanc

VINKURS: Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti gir deg hver uke et lite vinkurs som du kan ‹delta på› fra hjemmekontoret.

© Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 1

Lyst til å lære litt mer om vin? Fremover kommer Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti til å dele sine beste vintips ukentlig fra sitt hjemmekontor med deg. I første del smaker vi på chenin blanc fra Sør-Afrika.

27. mars 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Så er det tid for hjemmekontor, dag ut og dag inn. Men det er jeg vant til, så alt er som før hos meg. Sitter ved pc-en, titter ut av vinduet mot natur som forbereder seg til vår. Eneste forskjellen er at jeg ikke får et avbrekk med møter eller pressekonferanser. Hyggelige mailer og telefonsamtaler er det riktignok mange av. Digital- og mobilkommunikasjon fungerer ypperlig nå. Trenger jeg å se noen, finnes Facetime.

Jeg er faktisk veldig effektiv om dagen. Får skrevet mye, blir ferdig raskere enn vanlig. Får til og med besvart mailer som har måtte vente. Ordnet opp i kjedelige saker som lett blir utsatt.

Jeg innser hvor mye tid som til vanlig går med til transport og møtevirksomhet. Selv om jeg savner det menneskelige samværet så holder jeg det ut. Denne perioden med å ta avstand skal jo bare vare en begrenset periode.

After work – hjemme

Det blir ingen afterski på denne siden av sommeren, men afterwork hjemme kan jeg unne meg. Jeg går og skifter, tar på meg noe penere enn dagens arbeidsantrekk. Grer håret, finner frem litt ekstra rød leppestift. Sånne damegreier som faktisk føles godt. Så finner jeg frem et fint vinglass, nå for tiden er jeg betatt av de nye universalglassene til Jancis Robinson, de bærer navnet med rette. De passer alle vinstiler, jeg har testet dem nøye ut ...

Hva passer som et godt glass etter intens skriving på tastaturet? Jeg er svak for chenin blanc fra Sør-Afrika. Det er en drue som gir en aromatisk stil, ikke for terrassevinaktig, men mykere og mer tilpasset denne årstiden før vårlyset flommer inn. Ta dere gjerne tid til å bli inspirert av og smake på sørafrikansk chenin blanc som er kultviner i vinmiljøet.

Ukens drue: Chenin blanc

Jeg har to favoritter laget på druen chenin blanc: Raats Original og Secateurs. Begge laget av superdyktige vinmakere, og med en smak man ikke blir lei av. Raats Original har mineraldrevet stil, mens Secateurs gir et fruktigere uttrykk. Begge passer som et glass alene, som kokkevin mens du forbereder middagen og ikke minst til retter med fisk og grønnsaker, skalldyr eller kylling. Hvitvinene står fint også til skinker, spekemat og pølser.

Jeg liker vinene servert kalde slik at det dugger på glasset. Den friskheten setter an smaken og starten på en hyggelig kveld for meg.

5072501 Raats Original Chenin Blanc 2019 1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019

UKENS VINER: To sørafrikanske hvitviner laget på chenin blanc-druen.

5072501 Raats Original Chenin Blanc 2019, Stellenbosch, Sør-Afrika, 219 kr (BU).

Tørr med god friskhet, frisk fruktighet av sitrus og gule frukter, mineralsk avslutning. Ueiket, ren stil.

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019, Swartland, Sør-Afrika, 175,90 kr (Basis).

Ung og preget av eple, sitrus og litt tropisk frukt, litt varm ettersmak med god lengde. Modner i betong og på store eikefat. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...