Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti Tanja Holmen reiselivsdirektør i Trondheim restaurant Frati italiensk mat Il mimo rosévin på glass

GULL PÅ GLASS: Gunnhild Bjørnsti og Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Trondheim, på restaurant Frati. – Her kan du nyte god italiensk mat og kultvinen Il Mimo på glass som er en sjeldenhet, tipser Gunnhild.

Taras lille vinskole – del 9: Den italienske rosébølgen

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 9 kan du lese om kultvinen Il Mimo!

29. mai 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Har du hørt om kultvinen Il Mimo? Med etikett av en maske. Lansert første gang i 1997 og som ble rosévinen som startet selveste rosévinstrenden i nyere tid. Rosévin var den gangen ikke særlig anerkjent.

– Ingen trodde at Il Mimo skulle bli en suksess. Prisen var da på rundt 125 kroner og det var dyrt, cirka 50 kroner dyrere enn andre roséviner. Jeg satset fordi jeg visste at dette var en skikkelig god vin! Da folk smakte Il Mimo uten noen forventninger ble de så positivt overrasket. Kvaliteten på rosévinen sørget for suksessen, forklarer Christopher Moestue, importøren som fant produsenten og som smakte Il Mimo for første gang i 1989. Han begynte å dra til den italienske vinmessen Vinitalia og var alltid innom standen og smakte på Il Mimo.

Navnet på vinen Il Mimo kommer fra en gammel romersk mimemaske som ble funnet ved foten av Ghemme-åsen, i nærheten av vinmarkene hvor druene til vinen kommer fra. Det var et svært sjeldent funn med stor betydning for Ghemme, særlig siden teateret var hellig for vinguden Bacchus.

Vinimportør Christopher Moestue Moestue Grape Selections

KAREN BAK KULTVINEN: Vinimportør Christopher Moestue er mannen som brakte kultvinen Il Mimo til Norge. 

© Moestue Grape Selections

– Vinen var alltid like god, hvert år, fremhever Christopher.

Han tok inn en pall på 480 flasker det første året, alle forsvant ut av hyllene. Han importerte mer av denne populære rosévinen det påfølgende året og siden den gang har det bare gått en vei: Oppover! Mengden ordrer på Il Mimo som kom inn i mai 2020, var den desidert største i Vinmonopolets historie!

– Smaken byr på mer enn fruktighet, den har avtrykk av hvor vinen kommer fra med jordsmonnkarakter. Nebbiolodruene vokser i mineralrik jord med granitt og gneis fra Europa og afrikansk grunnfjell. Området heter Ghemme og har en svær morenerygg 300 moh. med 40 cm toppjord av morenegrus som er sediment fra Alpene og Afrika.

Produsenten i Piemonte smiler og ler, lille Norge har klart å skape en fantastisk etterspørsel.

– Il Mimo 2019 har en behagelig salt stil. Man kjenner mineralpreg og litt tanniner fra nebbiolodruen, men først og fremst jordsmonnspreget. Dette er en rosévin med kvalitet.

Matvennlig rosévin

Il Mimo er en mer matvennlig rosé, et bevisst valg fra produsenten.

– De flørtet litt med lysere farge noen år, men vi ønsket ikke å gå den veien. Vi må beholde den saftige, dype stilen, dette er ikke en lettdrikkelig rosévin som mange andre satser på. Il Mimo har masse frukt, uten at det er bare saft. Il Mimo har dybde og konsentrasjon som få roséviner er i nærheten av, avrunder Christopher Moestue.

Kurv med druer nibbiolodruer piemonte

KILDEN TIL VERDENSKJENTE VINER: Nebbiolodruen fra Piemonte er egentlig en rødvinsdrue og er druen i kongen av viner: baroloen – og rosévinen Il Mimo som har fått kultstatus.

© Getty Images

Hva er nebbiolo?

Dette er druentypen som tok Norge med storm, som rosévin via Il Mimo. Så fulgte flere gode varianter. Nebbiolo dyrkes i regionen Piemonte i Nordvest-Italia, mest kjent som rødvinsdrue i blant annet barolo, kongen av viner.

Hva smaker roséviner laget av nebbiolodruer?

Smaken er fyldigere enn de bleke rosévinen. Med noe mer tanniner som gjør vinstilen ekstra matvennlig. Selvfølgelig kan man også drikke et duggfriskt glass alene i solveggen og er et spennende rosévinalternativ.

Hva passer nebbiolo-roséviner til?

Server gjerne disse rosévinen til rosa fisk, kylling, kalvekjøtt, salater og grønnsaksretter. Nebbiolo-roséviner passer også perfekt til pasta og pizza – og andre italienske retter.

Prøv Gunnhilds rosévinsfavoritter på nebbiolodruen:

Italiensk rosévin
Italiensk rosévin 9199901 Burlotto Elatis Rosato 2019

Italiensk kultvin

11846301 Il Mimo 2019, Piemonte, Italia, 189,90 kr (BU).

Intens bærpreget rosévin med en fersk duft av moreller, jordbær, rips og bringebær. Rosévinen er fruktig og floral med god konsentrasjon og flott balansert syrestruktur. Denne italienske rosévinen har en fin, fast tørrhet i avslutningen.

Italiensk rosévin 9747601 Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2019

Rosévin med bærpreg

9199901 Burlotto Elatis Rosato 2019, Piemonte, Italia, 265 kr (BU).

Nok en kvalitetsprodusent fra Piemonte som lager en fremragende rosévin på nebbiolodruen i en miks med pelaverga- og barberadruen. Rosévinen har en deilig duft og smak av markjordbær, villbringebær, gul morell og rips.

Italiensk rosévin 511501 Nervi Rosato 2018, Italia

Bestselger

9747601 Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2019, Piemonte, Italia, 155 kr (Basis).

Denne italienske rosévinen er også en bestselger, med fruktig og sval aroma preget av lyse røde bær, sitrus, blomst og urter. Rosévinen er ung og fruktig på smak med preg av røde bær, urter og sitrus.

Italiensk rosévin 11862201 Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2019

Populær rosévin

511501 Nervi Rosato 2018, Italia, 199,90 kr (Basis).

Nervi Rosato er også en populær italiensk rosévin med duft og saftig smak av røde bær, sitrus og litt urter.

Italiensk rosévin 11794401 Birbetta 2019

Saftig rosévin

11862201 Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2019, Piemonte, Italia, 209,90 kr (BU).

Fin italiensk rosévin med frisk duft av rips, kirsebær, blomster og et streif av urter. Rosévinen er saftig på smak med preg av konsentrerte røde bær med en god og lang ettersmak.

Ung og saftig rosévin

11794401 Birbetta 2019, Piemonte, Italia, 179,90 kr (Basis).

Denne italienske rosévinen har en fokusert aroma preget av røde bær og grønne urter. Smaken er ung og saftig med fint preg av røde bær og grønne urter med et hint av sitrus.

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...