Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti drikker prosecco

NORGES MEST POPULÆRE: Prosecco er den mest solgte musserende vinen i Norge og er et rimeligere alternativ til champagne. 

© Getty Images/Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 12: Prosecco

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 12 kan du bli bedre kjent med den Norges mest populære musserende vin: Prosecco.

19. juni 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Prosecco-bølgen har tatt Norge og verden med storm. Den italienske sprudlende vinen er lettdrikkelig, enkel å servere, passer perfekt til aperitiff og småretter. Prosecco har gjerne litt høyere sukkerinnhold enn annen musserende vin og passer derfor også godt til jordbær, en klassisk kombinasjon nå på sommeren.

Hva er prosecco?

Prosecco er laget på glera-druen som tidligere het prosecco (inntil 2009). Prosecco må inneholde minst 85 % glera og kan blandes med opptil 15 % andre druer som chardonnay og pinot blanco. Tilsettes rødvinsdruer, blir det en roséutgave av prosecco. Alkoholnivået ligger på kun 11 %.

Historien om prosecco

Glera-druen ble dyrket for vinproduksjon allerede i det antikke Roma. Navnet prosecco nevnes for første gang av den engelske forfatteren Fynes Moryson, som i 1593 var på reise i nord-Italia, og skrev følgende: «Her lages vinen Pucinum, nå kalt Prosecho.»


Veneto vinmarker prosecco druer ost

VENETEO: I Venetos bølgende vinlandskap dyrkes druetypen glera som er basisen for den populære proseccoen.

© Vinitaly

EU-status

Prosecco lages I regionene Veneto og Friuli-Venezia Giulia i Italia. I 2009 ble Prosecco innvilget EU-status, noe som betyr at den ikke kan lages noe annet sted i verden.

Hva smaker prosecco?

Prosecco er fruktig og friskt, med innslag av pære og sitrus. Prosecco er noe søtere enn Champagne. Og vinen skal nytes ung. Får du en flaske, er det bare å nyte. Det er ingen grunn til å legge prosecco-flasker i kjelleren, for den blir ikke bedre over tid. 

Billigere enn champagne

Prosecco fremstilles på Charmat-metoden, også kalt tankmetoden eller cuve close. Ferdig hvitvin settes under trykk i en temperaturkontrollert ståltank, for så å tilsettes gjær og sukker. Metoden gjør at vinen får kraftigere bobler enn ved bruk av den klassiske metoden (Champagne-metoden) med annengangsgjæring i flaske. Dette er en billigere fremstillingsmåte og en av grunnene til at prosecco er mye rimeligere enn champagne.

Den mest populære i Norge

Prosecco er den mest solgte musserende vinen i Norge. Prosecco har solgt 856 315 liter hittil i år (2020) og har +7,6 % vekst forhold til samme periode i fjor. Prosecco står for 37,8 % av all musserende vinsalg i Norge.  

Ny metode

Dette er det aller siste! «Col Fondo» er proseccoer hvor fermenteringen starter på tank, og ferdigstilles i flasken, det kalles «methode ancestrale». Det gir knusktørre proseccoer med høyere grad av kompleksitet. Ofte er de ufiltrerte. I naturvinstil. Verdt å teste ut!

Prosecco er perfekt som aperitivo

Nyt gjerne din prosecco på den italienske måten, som en aperitivo før middag. Navnet betyr en appetittvekker og består av et glass vin, gjerne musserende, sammen med litt snacks som oliven, skinke, litt ost og nøtter. Som det smaker! 

Ellers passer prosecco når som helst: I solveggen, med venner når du vil ha en stemningsskaper, på hagefest, på piknik, til kos etter jobb, og til lett sommermat som salater. jordbær og fruktsalat!

Aperol spritz aperitivo oliven

APEROL SPRITZ: En populær drink i varmen, gjerne servert som aperitivo med litt salt snaks ved siden av. Perfekt start på sommermiddagen!

Prosecco til Aperol Spritz

Prosecco kan også brukes i trenddrikken Spritz, med Aperol eller Campari. Som en lekker sommercocktail!

Oppskrift på Aperol Spritz

Dette er Gunnhilds prosecco-favoritter:

Prosecco musserende vin italia 11516401 Brilla! Prosecco

Tradisjonell prosecco

11516401 Brilla! Prosecco, Veneto, Italia, 149,90 kr (BU).

Brilla betyr glitrende og skal sette deg i god stemning. Denne har aromatisk duft og smak med preg av pære, sitrus og blomst. Frisk og fruktig stil.

Prosecco økologisk musserende vin italia 11670201 #NKVO Prosecco

Økologisk prosecco

11670201 #NKVO Prosecco, Veneto, Italia, 159,90 kr (BU).

Dette er en meget frisk prosecco, økologisk og aromatisk. Med duft og smak av pære, eple og sitrus.

Prosecco musserende vin italia 3628301 Belstar Prosecco Brut

Prosecco på håndplukkede druer

3628301 Belstar Prosecco Brut, Veneto, Italia, 159,90 kr (BU).

Denne proseccoen har frisk og fruktig smak med leskende syrlighet. Proseccoen lukter og smaker av hvite fruktblomster, grønne epler og hvit fersken. Proseccoen har delikate små bobler og er lettdrikkelig.

Prosecco musserende vin italia 11750001 La Tordera Cartizze Brut

Prosecco med det lille ekstra

11750001 La Tordera Cartizze Brut, Veneto, Italia, 169,90 kr (Basis).

Cartizze regnes som proseccos «Grand Cru vinmarker», og her har tradisjonen vært å lage Dry eller Extra Dry varianter. Denne proseccoen har 8 gram sukker per liter mens vanlige utgaver av prosecco har ca. 14 gram sukker. Kjenn duft av epler og urter i denne proseccoen, med smak av friske eple, pærer og lett urtepreg.

tørr Prosecco musserende vin italia 10084901 Col del Lupo Notae Prosecco Col Fondo

Ekstra tørr prosecco

10084901 Col del Lupo Notae Prosecco Col Fondo, Veneto, Italia, 176,10 kr (Basis).

Her er en prosecco laget på den nye metoden «Col Fondo», nylig lansert. Denne musserende vinen har lite sukker, kun 2,5 gram sukker per liter så den har en mye tørrere stil og passer for deg som vil prøve noe nytt. Proseccoen har en lekker duft – saftig og floral med innslag av sitrus og urter, tropiske gule frukter og gylne bær. Smaken er av frisk sitrus, tropiske frukter og delikate, friske urter. Denne proseccoen passer best til mat!

økologisk Prosecco musserende vin italia 10185501 Christer Berens Organico Prosecco

Økologisk prosecco fra Christer Berens

10185501 Christer Berens Organico Prosecco, Veneto, Italia, 145 kr (Basis).

Den velkjente sommelieren Christer Berens har vært i Veneto og laget en Prosecco tilpasset nordiske ganer. Med fruktig duft og smak, og med vellykket preg av pære, sitrus og friske urter. Proseccoen har også et behagelig innslag av blomsternoter.

Rosé Prosecco musserende vin italia 11669301 Brilla! Spumante Rosé Extra Dry

Rosé prosecco

11669301 Brilla! Spumante Rosé Extra Dry, Veneto, Italia, 149,90 kr (BU).

Det er absolutt interessant å prøve de rosa proseccoene, med mer rødbærsmak for variasjon. Vakre flasker har de også! Denne rosé proseccoen er tilsatt 15 % pinot nero-drue og gir den rosa proseccoen en frisk duft og smak av røde bær som markjordbær og bringebær. 

Rosé Prosecco musserende vin italia 7440701 Pizzolato Spumante Rosé Extra Dry N.V

Lys rosé prosecco

7440701 Pizzolato Spumante Rosé Extra Dry N.V, Veneto, Italia, 139 kr (BU).

Her er en fin lysrosa prosecco tilsatt 5 % raboso-drue. Rosé proseccoen har deilig duft av bringebær, markjordbær og vanilje. Smaken kjennetegnes av et deilig bærpreg med fin friskhet og en herlig ettersmak.

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Les Taras lille vinskole – del 10

Les Taras lille vinskole – del 11


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...