Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti i Vinho Verde Portugal Alvarinho vindrue prikkete

«GRØNN» VIN: – Portugal som vinland er spennende og nå sommerstid er Vinho Verde et perfekt vinvalg. Det er lette, friske og lett perlende hvitviner med et lett grønnskjær.

© Gunnhild Bjørnsti

Taras lille vinskole – del 16: Vinho Verde

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 16 kan du bli bedre kjent med «grønn» vin fra Portugal.

17. juli 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Vinho Verde – «grønn» vin fra Portugal

Rosé, hvit og rød vin, men grønn!? Det lett gjenkjennelige grønnskjæret på Vinho Verde kommer fra små, grønne druer. Stilen er lett, frisk og perlende.

Fruktige og friske hvitviner passer på sommeren. Vinho Verde har fått sitt navn fordi druene vokser med tak over seg for å hindre direkte sollys, og forblir ganske gulgrønne.

Hva er Vinho Verde?

Vinho Verde er portugisiske hvitviner med et lettgjennkjennelig grønnsakjær som er laget på druer som er fattige på sukker og rike på syre. Dermed blir resultatet en lett syrlig vin som iblant tilsettes noe sukker for å mildne syren. Duft og smak har preg av melon, aprikos og fersken i et kjølig steinfruktpreg. Vinho Verde er tørre, selvsikre viner.

Druetype

Vinho Verde lages på dryetypen alvarinho som noen ganger kalles cainho branco! Druen er liten og kan bli småprikkete, og er egentlig mer gul enn grønn. Den vokser i store mengder, og gir begrenset med most. Skallet er ganske tykt som passer klimaet druen vokser i. 
Alvarinho vokser under tak hvitvinsdrue portugal vinho verde

SPESIELLE VINMARKER: Alvarinho-druene dyrkes under «tak» for å forhindre direkte sollys. 

© Getty Images

Vinområdet

Vinho Verde er den største vinregionen i Portugal. Området ligger i den kjølige og grønne nordvestlige delen av landet, på nordsiden av byen Porto og opp mot grensen til Spania. Klimaet varierer og regionen har ni sub-regioner, hver oppkalt etter elver eller byer. I vinområdene Monção og Melgaço dyrkes det alvarinho. Om sommeren er temperaturene betydelig høyere enn i resten av regionen, og nedbøren er lavere. I dette mikroklimaet blir alvarinho-druen til fyldige, litt fete, tørre og friske viner med lang ettersmak, som kan minne om både sauvignon blanc og chardonnay.

Sør for Monção og Melgaço finnes regionene Lima, Cávado og Ave. Hoveddruen der heter loureiro som også gir friske og aromatiske viner, med touch av sitrus og blomster, og kan minne om riesling.

Vinho Verde til mat

Vinho Verde er forfriskende godt til skalldyr som krabber, reker, blåskjell, fiskesuppe, og hvit fisk, gjerne grillet. Vinho Verde er også godt til salater og grønnsaker eller som en ren terrassevin. Vinho Verde er den perfekte sommervinen!

Fun fact:

Er du i Portugal kan du finne lokale rosé og røde varianter av Vinho Verde, men det er hvitvinen området er kjent for og som eksporteres.

Vinho Verde fra Portugal grønn vin 3045301 Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019

Klassisk Vinho Verde

3045301 Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019, Minho, Portugal, 189,90 kr (Basis) og magnum 419,90 kr.

Dette er vinstilen som ofte serveres på restaurant, og denne grønne vinen passer helt perfekt til sjømat og sommerens retter. Og som et glass i solveggen. På nese har vinen en fruktig aroma preget av pære, eple og blomst med innslag av svale urter og tropisk frukt. På smak er den ung, fruktig og saftig med preg av eple, pre og urter med et hint av mineraler i ettersmaken. 

Vinho Verde fra Portugal grønn vin 3402401 Aveleda Alvarinho 2018

Knastørr Vinho Verde

3402401 Aveleda Alvarinho 2018, Minho, Portugal, 165 kr (BU).

Dette er vinen til bikinisesongen, med masse smak, men som likevel er god og tørr. Denne grønne vinen nytes med god samvittighet. Gården Aveleda har en eventyrlig park med blomsterprakt og store gamle trær hvis dere er i området. På lukt kan du kjenne sitrus med hint av mineraler og hvite blomster mens på smak har du en deilig mineralsk grønn vin med god balanse. 

Vinho Verde fra Portugal grønn vin 3973601 Solar das Bouças Alvarinho 2018

Vinho Verde med sitruspreg 

3973601 Solar das Bouças Alvarinho 2018, Minho, Portugal, 169,90 kr (BU).

Navnet Solar das Bouças kommer fra Solar (hovedhuset på vingården) som ligger midt på eiendommen, og dette er en produsent med lange tradisjoner. Vinen ligger 1 måned på bunnfall for mer fylde. Lukter du på den vil du kjenne en aromatisk duft av pære, melon, sitrus og et flott mineralsk preg og når du tar den første slurken vil du smake en mineralsk stil med sitruspreg med lett tropisk preg. Denne grønne vinen har også en lang, sitruspreget finish.

Vinho Verde fra Portugal grønn vin 10877501 Azevedo Alvarinho Reserva 2019

Rimelig Vinho Verde

10877501 Azevedo Alvarinho Reserva 2019, Minho, Portugal, 149,90 kr (BU).

Produsenten Sogrape er Portugals største og arrangerte den første vinsmakingen jeg deltok på i Oslo. Jeg ble helt betatt av både vinene og Portugal. Sogrape står også bak rosévinen Mateus som mange kjenner. Denne Vinho Verdenen dufter av sitrus med hint av mineraler og hvite blomster. På smak er vinen mineralsk med god syre med hint av eple og sitrus. Vinen er lagret 3 måneder på bunnfall.

Vinho Verde fra Portugal grønn vin 549301 Quinta do Ameal Branco 2018

Vinho Verde laget på loureiro

549301 Quinta do Ameal Branco 2018, Ponte de Lima, Portugal, 199,90 kr (BU).

Hvis du vil prøve Vinho Verde laget på loureiro-druen, bør du prøve denne økologiske varianten. Vinen har en sitruspreget duft med masse friskhet og smaker fruktig, saftig, friskt –  nesten saltpreget og med mineralitet. Oppleve delikat munnfølelse med god intensitet.

Lyst til å lære mer om vin?

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Les Taras lille vinskole – del 10

Les Taras lille vinskole – del 11

Les Taras lille vinskole – del 12

Les Taras lille vinskole – del 13

Les Taras lille vinskole – del 14

Les Taras lille vinskole – del 15

Seneste

Kanskje er du også interessert i...