PERFEKT NYTELSESVIN: – Bleke roseviner passer fint å nyte alene, i solveggen, på terrassen og ved bryggekanten – eller til reker, enkle salater og småretter.

© Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 4: Bleke roséviner

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 4 kan du lære mer om bleke roséviner fra Provence – perfekte viner til varmere dager.

24. april 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Rosévinsesongen har startet. Med en delikat lyserosa fargenyanse. Det er de populære rosévinene fra Provence som er kjent for å ha den pastellrosa tonen. Det betyr at druene er presset forsiktig slik at skallet avgir kun litt farge og tanniner (garvestoffer). Det gir en delikat vinstil som passer varmere vær. Smaken er forfriskende som hvitvin med en lekker rødbærsfruktighet. 

PÅ TUR I PROVENCE: – Det er lett å drømme seg bort til det gode liv i Provence omgitt av vakre valmuer.

Fakta om blek rosévin

Område: Provence. Beaujoulais og Bordeaux satser også.

Druer: Grenache (ofte hoveddrue), syrah (gjerne drue nr. 2), cinsault, cabernet sauvignon, carignan.

Fremstillingsmetode: Saignée, som betyr forsiktig pressing slik at skallet «blør» litt farge.

Beste årgang: Drikk gjerne siste årgang, dvs. 2019 nå i 2020. Roséviner er ferskvare.

Slik smaker blek rosévin

Hvis du lukker øynene og lukter og smaker på en avkjølt rosévin fra Provence, kunne du ha trodd det var hvitvin. Nesten. Opplevelsen er frisk og god, med en sart smak av røde bær som jordbær og bringebær. Det pirrer smaksløkene akkurat passe og har gjort roséviner til de perfekte vår- og sommerviner.

Blek rosévin til mat

En blek, lett rosévin smaker godt til salater, grønnsakretter, kylling, lette fiskeretter, asiatisk mat og småretter. De diskrete tanninene hjelper fint til å balansere proteiner uten at de overdøver smaken av maten. Serverer du reker og annen sjømat, husk gjerne på litt sitron og noe fett som majones eller aïoli eller en frisk dressing med rømme. Fett og syre får frem vinsmaken. Blek rosévin er også perfekt som aperitiff. Terrassevin. Bare å nyte. På balkongen, terrassen, i solveggen – «vinn-vinn» med andre ord.

Prøv Gunnhilds lyse rosévin-favoritter: 

rosévin 9746001 Gassier Coteaux d'aix-en-Provence 2019


© Produsenten

Rosévin fra Provence

9746001 Gassier Coteaux d'aix-en-Provence 2019, Provence, Frankrike. 169,90 kr (Basis).

Her har rødvinsdruene grenache, syrah og cinsault fått komme til sin rett. Kjenn aroma av lett krydret preg med lyse røde bær, urter og diskrete florale noter. På smak er vinen ren og fruktig, med røde bær og sitrus.

rosévin 11600701 Bijou Ciel de Lilac Provence Rosé
© Produsenten

Rosévin fra Provence

11600701 Bijou Ciel de Lilac Provence Rosé, Provence 2019, Frankrike. 219,90 kr (BU).

Her er druemiksen grenache, syrah og cabernet sauvignon. Med deilig duft av modne sommerfrukter, roseblader og fioler. Smaken er konsentrert med røde frukter og fersken med en fin balanse av frisk syre og mineralitet. 

rosévin 2210601 Ch. D’Esclans Whispering Angel 2019
© Produsenten

Rosévin fra Provence

2210601 Ch. D’Esclans Whispering Angel 2019, Provence, Frankrike. 249,90 kr (BU). 

En velkjent rosévin med det vakre navnet «engel som visker». Sammensetningen av druer er grenache, syrah, cinsault og carignan samt litt rolle som er en hvitvinsdrue. Nydelig aroma og smak av kirsebær og lyse sommerfrukter, med fin struktur og fruktig friskhet som vil liker i en rosévin. 

Rosévin 11814001 Despagne Chateau Tour de Mirambeau Rosé 2019
© Produsenten

Rosévin fra Bordeaux

11814001 Despagne Chateau Tour de Mirambeau Rosé 2019, Entre deux mers/Bordeaux, Frankrike. 169,80 kr (BU).

Her har vi en velsmakende og økologisk blek rosévin på cabernet sauvignon- og cabernet francdruer med aroma av modne bær, bringebær og rips. God juicy fruktighet på smak, med fin friskhet og balansert fedme i avslutningen. 

Rosevin 11806501 Moillard Beaujolais Rosé 2019
© Produsenten

Rosévin fra Beaujoulais

11806501 Moillard Beaujolais Rosé 2019, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike. 174,90 kr (BU).

Beaujoulais er et vinområde mellom Rhône og Bourgogne som er kjent for lette rødviner laget på gamaydruen, en stil med myke tanniner som nå gjenoppdages i roséviner. Her er en spennene blek rosévin med duft og smak av røde bær og urter, med fin fokusert friskhet.

Her finner du Taras lille vinskole – del 1

Her finner du Taras lille vinskole – del 2

Her finner du Taras lille vinskole – del 3

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...