VINTIPS TIL PÅSKE: Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti har reist verden rundt og besøkt vingårder. Her får hennes beste vintips til påskematen.

Taras lille vinskole – del 2: Påskestemning!

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. I del 2 tipser hun om gode viner til påske.

3. april 2020

Hjemmepåske

Ofte er vi på ski på Hardangervidda eller på hytta utenfor Kristiansand i påsken. I år blir det hjemmepåske som for de fleste av oss. Med god mat og vin, lesestoff, Netflix og hyggelige samtaler med familie og venner på mobil og Facetime, skal høytiden feires og nytes med stil.

Måltidene blir viktige, med fint dekket bord, gule servietter, blomster og litt påskepynt. Jeg har laget en liste med ulike retter jeg skal lage og hvilke viner som passer til. Her har du mine beste vintips for påsken og sesongen vi har foran oss, enten du foretrekker hvitvin, rosévin eller rødvin.

Nyt fridagene og riktig god påske til alle!

Canevel Campofalco Biologico Valdobbiadene Prosecco Superiore økologisk

Økologiske bobler 

10510601 Canevel Campofalco Biologico Valdobbiadene Prosecco Superiore, Veneto, Italia, 229 kr (BU).

Liker du prosecco og vil prøve en økologisk utgave? Her har du en god variant laget på håndplukkede glera-druer med god friskhet, ren og fin stil og lang ettersmak. Nyt den gjerne med litt skinke, oliven og ost som en italiensk «aperitivo».

Wongraven Morgenstern Riesling 2019 Sigurd Wongraven Satyricon

Hvitvin til fisk og skalldyr

1752101 Wongraven Morgenstern Riesling 2019, Pfalz, Tyskland, 165,90 (Basis).

Riesling passer til så mangt, og denne er komponert av vokalisten i Satyricon, Sigurd Wongraven. Smaken er aromatisk, med preg av sitrus, eple og urter, og er en anvendelig vin til fisk- og skalldyrretter, samt asiatisk mat.

Hvitvin fra Libanon Dom. des Tourelles Blanc 2018

Hvitvin til kylling

10761201 Dom. des Tourelles Blanc 2018, Bekaa Valley, Libanon, 184,90 kr (BU).

Her en spennende hvitvin fra Libanon med lett krydret preg. Det er en ny og interessant vinsmak til kylling, salater og grønnsaksretter. Den libanesiske hvitvinen takler chili, aîoli og krydder. Absolutt verdt å prøve.

hvit burgunder fra Australia Soumah Chardonnay 2017

Hvit «burgunder»

10872101 Soumah Chardonnay 2017, Yarra Valley, Australia, 254,90 kr (Basis).

Chardonnay-druen er ettertraktet og ekstra kostbar i Bourgogne, Frankrike. Lages vin med denne druen i andre land, som i Australia, er den fortsatt velsmakende og med en pris som er til å leve med. Stilen er saftig med noter av eple og steinfrukt, hint av sitrus, urter og nøtter med fint integrert fat. Den hvite «burgunderen» passer til fisk, lyst kjøtt og grønnsaksretter.

Rosévin fra Portugal Mosaic Vinho Verde Rosé 2018

Rosévin til terrassen

10760501 Mosaic Vinho Verde Rosé 2018, Portugal, 139,90 kr (BU).

Dette er en nydelig kobberfarget rosévin som er akkurat så fruktig og frisk som vi liker det i solveggen, enten du er på terrassen, balkongen eller i hagen. Man trenger ikke mat til denne, det er bare å nyte rosévinen duggfrisk i et fint vinglass. 

Spansk rødvin Gaba do Xil Mencia 2018

Rødvin til gryteretter

9795501 Gaba do Xil Mencia 2018, Galicia, Spania, 173,90 kr (Basis).

Dette er en fin rødvin som er rund, saftig og kraftig, og som står godt til retter med mye smak,  som en gryterett og ulike kjøttretter. Anvendelig spansk vin som er lett å like.

Italiensk rødvin Poggio Tempesta Chianti 2017

Rødvin til pizza og pasta

5462401 Poggio Tempesta Chianti 2017, Toscana, Italia, 144,90 kr (Basis).

Dette er en velsmakende og lettdrikkelig rødvin med preg av kirsebær og bjørnebær, og som man ikke får hodepine av. Server rødvinen avkjølt. Perfekt til pizza med masse bøffelmozzarella, pastaretter og antipasti med parmaskinke og salami, samt oliven. Går også til lammespyd med tzatziki eller lammekoteletter med pesto og tørkede tomater. 

Spansk rødvin fra Rioja Muga Reserva 2015

Rødvin til påskelam

3098901 Muga Reserva 2015, Rioja, Spania, 274,90 kr (Basis).

Jeg er svak for vellagret rødvin fra Rioja til lammekjøtt, det skaper påskestemning. Denne spanske rødvinen er fyldig og rik med smak av skogsbær, solbær, tørket frukt og varmt krydder. Står perfekt til lammecarré, -lår eller -koteletter, gjerne med hvitløk, rosmarin og ovnsbakte potetbåter til.

Chilensk rødvin Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2017

Rødvin til grillet biff

3438701 Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2017, Maipo, Chile, 139,90 kr (Basis).

Her er en bløt og saftig rødvin, med preg av modne mørke bær og urter, og mye smak som takler krydder, men den er helt tørr, akkurat slik vi liker det. God grillvin utover sesongen og til vårens første grillmiddag.

Allround rødvin fra Italia Vajra Langhe Rosso 2018

Rødvin til «alt»

3123601 Vajra Langhe Rosso 2018, Langhe/Piemonte, Italia, 156 kr (Basis). 

God hverdagsvin fra Piemonte som er lett å like og som står godt til småretter, kylling, kyllingsalat og svinekjøtt. Rødvinen har myke tanniner og kan også drikkes alene når du vil nyte et glass rødvin alene.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...