Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti sjø hvitvin grønnsaker

VEGANSK VIN: – Vin er gjæret druesaft, og i seg selv både vegetarisk og vegansk, men det er klaringsmiddelet som benyttes i vinproduksjonen som avgjør om den er veganvennlig.

© Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 6: Vegansk vin

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 6 forklarer hun snakkisen vegansk vin.

8. mai 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Trendy uttrykk kommer og går. Nå er vegansk vin «på mote» i enkelte kretser. I utgangspunktet er all vin vegansk ettersom den er laget av gjæret druesaft. De fleste produsenter velger å klare vinen sin som betyr å fjerne partikler som gjør at vinen blir grumsete. Dette gjøres kun av kosmetiske årsaker for at vinene skal være transparente og mer innbydende av utseende.

Slik klares vin

Partiklene som fjernes er en type proteiner som heter kolloider. De er veldig små og blir ikke tatt opp eller fjernet når vinen filtreres. For å fjerne kolloidene tilsettes vinen nye proteiner som gjør at de små kolloidene henger seg på, samler seg og blir store, slik at de kan filtreres bort. Dermed blir alle proteinene borte, både de opprinnelige kolloidene og de som er tilsatt.

Klaringsmidler  

En tradisjonell type klaringsmiddel er bruk av naturlige proteiner fra egg, melk og fisk (henholdsvis albumin, casein og isinglass). Disse stoffene blir ikke værende i vinen når den filtreres.

Noen produsenter velger å bruke andre tilsetninger, som karbon eller bentonitt (en type leire), da er hele prosessen veganvennlig. Vinen kan da kalles 100% vegansk.

Hvordan kan man vite hvilke klaringsmidler som er benyttet?

Noen merker vinene med en egen vegansk sertifisering. Dette er kostbart og gjelder kun per vin og ikke hele vinhuset, selv om de klarer med karbon eller bentonitt. Med andre ord, man må sette seg inn i vinprodusentenes metode. Spørre på Vinmonopolet. Eller sjekke via barnivore.com, en nettside hvor man kan søke opp produsentene og få oppdatert informasjon.

Hvem drikker vegansk vin?

Veganere, selvfølgelig, som ikke spiser kjøtt. Og alle som har en filosofi om å ikke bruke noe fra dyr, verken kjøtt, skinn eller egg. Det er livsstils- og helsebevisste som tar sine egne valg. Mange unge velger å leve vegansk, det er en trend som er økende. Et idealistisk tegn i tiden om å prøve alt som kan påvirke verden positivt.

Er ikke alle viner veganske?

De naturlige proteinene fra egg, melk og fisk blir ikke værende i vinen, de skilles ut. Er man veganer eller vegetarianer og ikke spiser kjøtt eller fisk, får man ikke noe fra de råvarene i vin. Det betyr heller ikke noe for smaken. Eller helsen. 

Godt utvalg av veganvennlige viner

Vil du sjekke opp dine favorittviner, gjør du det enkelt på barnivore.com. Vinmonopolet har et imponerende utvalg av viner totalt sett og i følge Norsk Vegansamfunn er over 1000 viner fra nesten 200 produsenter veganvennlige. Da skal det være nok å velge i.

Kilder: Norsk Vegansamfunn og Henriette Batt

Gunnhilds veganske vinfavoritter

Her er et utvalg veganske og vegetariske viner. Som kan nytes alene, til grønsaksretter eller til fisk og kjøtt hvis du går for det. Valget er ditt.

89501 Moët & Chandon Impérial Brut, Champagne, Frankrike, 419,90 kr (basis).

Veganvennlig champagne

89501 Moët & Chandon Impérial Brut, Champagne, Frankrike, 419,90 kr (Basis).

Denne bestselgeren er veganvennlig. Her er det bare å nyte champagnen som aperitiff eller til salater og grønnsaksretter. Litt utviklet og myk på smak med preg av epler og sitrusnoter samt nøtter, kjeks og mineraler.

3951301 Nicolas Feuillatte Brut, Champagne, Frankrike, 429,90 kr (Basis)

Vegansk champagne

3951301 Nicolas Feuillatte Brut, Champagne, Frankrike, 429,90 kr (Basis).

Dette er Frankrikes mest populære champagnemerke og det kjennes på smaken. Den gir akkurat det vi er på jakt etter av friskhet, god syre og delikat preg av epler og sitrus. Denne champagnen er ideell som aperitiff og til all mat du liker champagne til. Så enkelt.

3084001 La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2016, Chablis, Frankrike, 209,90 kr (Basis)

Vegansk chablis

3084001 La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2016, Chablis, Frankrike, 209,90 kr (Basis).

De fleste liker et glass kald chablis på terrassen og til retter av fisk og skalldyr. Eller grønnsaker selvfølgelig. Her er en lekker utgave av chablis, med den deilige friskheten av eple og sitrus med mineraler som vi liker så godt. 

3058301 Dom. Tariquet Classic 2019, Côtes de Gascogne, Frankrike, 119,90 kr (Basis)

Vegansk hvitvin

3058301 Dom. Tariquet Classic 2019, Côtes de Gascogne, Frankrike, 119,90 kr (Basis).

Dette er en rimelig og god hvitvin fra Sørvest-Frankrike på en druemiks av ugni blanc, colombard, sauvignon blanc og gros manseng. Stilen er frisk og vårlig med preg av pære, sitrus og urter. Denne hvitvinen står fint til sjømat og salater.

Vegansk rødvin

10134101 AA Badenhorst Papegaai Cinsault 2019, Swartland, Sør-Afrika, 169,90 kr (BU).

Her er saftig og leskende rødvin laget på cinsault-druen som har blitt anerkjent fra kultprodusentene i Swartland, som denne fra den sørafrikanske vinmakeren Adi Badenhorst. Vinen har det rette preget av bær, både røde og mørke, og står godt til ulike kjøttretter. Svært anvendelig vin.

Her finner du Taras lille vinskole – del 1

Her finner du Taras lille vinskole – del 2

Her finner du Taras lille vinskole – del 3

Her finner du Taras lille vinskole – del 4

Her finner du Taras lille vinskole – del 5

Seneste

Kanskje er du også interessert i...