Albariñodruer Rías Baixas i Galicia spania Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti hvitvin glass

FAVORITT PÅ TERRASSEN: – Albariñodruen kommer fra vindistriktet Rías Baixas i Galicia, nordvest i Spania hvor atlanterhavsklimaet gir druene fin friskhet som igjen blir til lette, friske viner som passer perfekt til late sommerdager.

© Getty Images/Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 11: Albariño

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 11 kan du bli bedre kjent med albariño – en nydelige terrassevin fra Spania.

12. juni 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Albariño-druen: Druen dyrkes i vinområdet Rías Baixas nordvest i Spania og blir til nydelige, lette hvitviner som er Spanias versjon av «terrassevinen».

Albariño-druen

Albariño er en aromatisk drue som gir delikate hvitviner. Druen er liten og småprikkete, og mer gul enn grønn. Den vokser i store mengder, men gir begrenset med most. Skallet er ganske så tykt, noe som passer klimaet druen vokser i.

Vinområdet

Albariñodruen kommer fra vindistriktet Rías Baixas i Galicia, nordvest i Spania hvor atlanterhavsklimaet gir druene fin friskhet. Jordsmonnet er karrig – noe druene liker, så vinene blir lette og elegante. I Portugal kalles druen Alvarinho og brukes til å lage den «grønne» hvitvinen vinho verde. Den portugisiske stilen skal vi komme tilbake til.

Hva smaker albariño-viner?

Albariño-viner har et delikat sitrus- og eplepreg, gjerne med duft og smak mot melon, fersken og aprikos. De unge vinene smaker av grønt eple, og dess mer modne de blir, dess mer går de over til gult eple. Er albariño-vinen lagret på fat, får smaken et konsentrert og fyldigere preg.

Albariño er perfekt til sjømat

De unge, friske hvitvinene laget på albariño-druen passer godt alene, som et glass i solveggen, på kafé og når du bare ønsker deg et deilig glass hvitvin. Albariño-viner passer utmerket til sjømat med litt sødme, noe som eplepreget i vinene harmonerer fint med. Reker, majones og sitron er perfekt følge. Blåskjell og hvit fisk som torsk. De spanske hvitvinen er også deilig følge til en sommerlig salat. De lagrede albariño-vinene takler også fiskeretter med rike sauser og tilbehør, krabbe og lyst kjøtt. Spania er varmt, og vinene vi drikker derfra er ofte de røde. Men de hvite vinene laget på albariñodruen er både lettdrikkelige og friske, noe som vi kan nyte når solen skinner en fin juni kveld.

Dette er Gunnhilds albariño-favoritter:

Spansk hvitvin albariño 4558101 Terras Gauda O Rosal 2019

Klassisk albariño

4558101 Terras Gauda O Rosal 2019, Galicia, Spania, 209,90 kr (Basis).

Dette var den første albariñoen jeg smakte på og er den typiske smaken fra Galicia for meg. Hvitvinen har en ren, klar og delikat stil med floral duft og fint sitruspreg. Lett floral på smak med preg av melon, fersken og anis med fin syrlighet.

Spansk hvitvin albariño 4534801 Pazo Señorans Albariño 2018

Albariño med eplepreg

4534801 Pazo Señorans Albariño 2018, Galicia, Spania, 206,70 kr (BU).

Delikat albariño med lett frisk stil. Kjenn aroma av eple, grapefrukt og urter, samt frisk og fruktig smak med fine mineraltoner.

Spansk hvitvin albariño 11220401 Pazo Señorans Colección Albariño 2015

Velutviklet albariño

11220401 Pazo Señorans Colección Albariño 2015, Galicia, Spania, 269,10 kr (BU).

Denne albariñoen er lagret tre ekstra år og får et lekkert modent tilsnitt. Hvitvinen har fortsatt deilig frisk duft og smak av gule epler med ekstra ferskenpreg.

Spansk hvitvin albariño 309001 Zarate Albariño 2018

Fruktig albariño

309001 Zarate Albariño 2018, Galicia, Spania, 232 kr (BU).

Her får du den lyse, lette albariñoen-stilen fra det nordlige Spania på en vellykket måte. Kjenn duft av friske grønne epler og fin mineralitet. På smak har hvitvinen eplepreg med god syrlighet.

Spansk hvitvin albariño 511901 Terras Gauda Abadía de San Campio Albariño 2019

Sommerlig albariño

511901 Terras Gauda Abadía de San Campio Albariño 2019, Galicia, Spania, 174,90 kr (Basis).

Her er årets utgave, utrolig sommerlig på duft og smak av pære, sitrus, blomst og svale urter. Denne albariñoen er perfekt til solveggen!

Spansk hvitvin albariño 1520201 Pazo de Villarei Albariño 2018

Floral albariño

1520201 Pazo de Villarei Albariño 2018, Galicia, Spania, 157,90 kr (BU).

Det er nydelig når man kjenner duft av blomster i en vin, som du gjør med denne albariñoen. Her i sommerlig kombinasjon med ananas, sitrus og pære. Smaken har flott sitruspreg og friskhet fra epler, med en viss fylde.

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Les Taras lille vinskole – del 10

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...