GRATULERER MED DAGEN: – Rosa bobler er en vinstil som er perfekt for oss damer og lekkert å servere på årets 17. maifeiring selv om den blir annerledes. Vi kan nyte hverandres selskap – på avstand – og skåle for grunnlovsdagen med stil, sier Gunnhild. Dette bildet er tatt før koronautbruddet. 

Taras lille vinskole – del 7: Rødmende bobler til 17. mai

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 7 får du tips til deilige rosa bobler til 17. maifeiringen.

15. mai 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Frihet, nasjonalfølelse og vårstemning. Vaiende flagg og grønt løv mange steder i landet. Dette blir 17. mai anno 2020. Uten barnetog, men med korpsmusikk og mulighet for å feire sammen. Med litt avstand. Hvis været tillater det, kan man være ute, grille eller ha en buffé hvor alle forsyner seg selv. En terrasse fungerer også, så får man vårfølelsen med.

Bobler er klassisk når vi skal feire. Hva med å prøve rosa bobler som en variant? Fargen er rødmende lekker, smaken delikat. Noen utgaver er laget på blå druer og kalles «blanc de noir» – på norsk betyr det lys saft av mørke druer. De er lysere på farge enn rosé, men fortsatt anvendelige til mye. Jeg har valgt ut noen varianter av rosa bobler hvor de fleste er å finne i basisutvalget slik at de er lette å få tak på i siste liten, og som ikke er for syrlige. Litt mer sødme uten å være søt eller halvtørr, bare drikkevennlige og velsmakende.

Rosé cremant 1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut 9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2018 hvit duk 17. maiflagg jordbær blomster

KLEDD TIL FEST: Til årets 17. maifeiring kan du faktisk nyte cremant pyntet med bånd i rødt, hvitt og blått!

© Gunnhild Bjørnsti

Slik åpner du champagne og annen musserende vin

Når du er utendørs og på besøk hos naboer og venner, trenger du ikke være redd for å ha glemt vinopptrekker når du har med bobler. Korken er lukket med en metallstreng som du enkelt fjerner mens du holder på toppen. Disse korkene har en tendens til å skyte fart, så hold godt på korken og skru på flasken nede (ja, du leste riktig). Da løsner korken rolig – som regel. Vend flaskeåpningen mot et trygt sted i tilfelle korken popper fort – og langt!

Riktig glass hever opplevelsen

Server gjerne champagne og annen musserende vin i champagneglass som har høy stett og litt ekstra rund klokke. Eller hvitvinsglass. Eller vanlige vinglass. Rosé kommer fint frem med rødbærsfrukt i et åpent glass, uten at det er Marie Antoinette utgaven – den har vi cocktail til. 

Serveringstemperatur

Jeg liker at boblene er kalde og dugger lett på glasset. Men det er en smakssak. Men uansett  bør den musserende vinen serveres kald. Er den lunken, kjennes den vammel og daff ut, det fortjener ikke disse lekre rosa smakene. Ha den musserende vinen i kjøleskapet i noen timer før servering – det blir vel 1–2 dager før siden 17. mai i år er på en søndag, så det er god tid til avkjøling. Feirer dere utendørs – bruk en vinkjøler hvis dere har flere flasker. Har du ikke vinkjøler, finn frem et kar av etter annet slag og fyll opp med isbiter og vann – det gjør samme nytte. Eventuelt en kjølebag.

Rosa champagne i glass med snitter på stettfat

PERFEKT TIL LETT MAT: Rosa bobler smaker himmelsk til blant annet både laks og jordbær – to klassikere på 17. maimenyen.

© Getty Images

Rosa bobler til mat

Først og fremst, den deilige smaken av frisk rødbærsfrukt er bare å nyte. Som aperitiff. Man må ikke ha mat til. Men siden vinen er laget av blå druer, oftest pinot noir, passer de rosa utgavene til så mye, som laks og jordbær – to klassikere på 17. mai. Rosa bobler passer også til kylling, fisk og skalldyr selvfølgelig, og pølser – med mindre de er kraftig krydret eller nedlesset med sennep og ketchup – da kan boblesmaken få tøff konkurranse. Potetsalat, annen salat og småretter passer rosa bobler også glimrende til.  

Oppskrifter til champagnefrokosten

Ulike flaskestørrelser

Det finnes flest vanlige helflasker (75 cl), men også magnumflasker på 1,5 liter som er moro på fest. Det ser litt ekstra stas ut å sprette en stor flaske. Noe å tenke på til sommerfestene? Mindre utgaver på 37,5 cl og 20 cl er ideelle de gangene man ikke trenger så mye. Småflasker er også fine på tur, så husk på dem senere i sommersesongen når dere planlegger piknik idet grønne.

Alkoholfritt alternativ

Ja, selvfølgelig – for alle som liker bobler, men som ikke vil ha brus, finnes det mer enn sodavann og tonic. Fransk musserende vin laget på chardonnay-druer uten alkohol har blitt bra på smak, ikke noe dumt alternativ, og flasken ser fin ut. Liker du eplejuice, kan det kjøpes i mange varianter både i matbutikken og på polet. Vil du jazze den opp, server i vinglass gjerne med noe som bruser, som sodavann eller Farris, kanskje noen isbiter. Da blir det mer feststemt.

Lag eplesaft med ingefær til 17. mai

Nå skal vi feire litt ekstra. Det har vi fortjent i år. Hipp hurra for oss damene fra nord til sør, fra øst til vest.

Riktig god 17. mai – nasjonaldagen i 2020 vil bli husket!

Gunnhilds boblende rosa favoritter til 17. mai

Rosa champagne 4137801 Moët & Chandon Impérial Rosé

Rosa champagne

4137801 Moët & Chandon Impérial Rosé, Champagne, Frankrike, 459,90 kr (75 cl, Basis), 1349,90 kr (magnum), 164,90 kr (20 cl).

En vakker, dyp rosa champagne laget hovedsakelig på druene pinot noir og pinot meunier. Delikat, rund smak av bringebær, jordbær og litt rips med fin fasthet i ettersmaken. Denne rosa champagnen kan fint nytes alene og til laks i mange varianter, kylling, småretter og patéer.  

Rosé cremant 1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut 9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2018

Rosé Crémant pyntet til 17. mai

Crémant de Bourgogne er noe av nærmeste man kommer champagne – til en billigere penge. Både geografi og produksjonsmetode, samt druetyper. Disse to utgavene har bånddekor i rødt, hvitt og blått, perfekt til nasjonaldagen.

1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Bourgogne, Frankrike, 179,90 (Basis),  359 kr (magnum, BU), 74,90 kr (20 cl, BU).

Utgaven til venstre er laget på pinot noir, har delikat rosa farge og smaker fortreffelig av røde bær og epler. Kan fint nytes alene og til mat du liker å nyte rosé til. Allsidig cremant med andre ord.

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2018, Bourgogne, Frankrike, 179,90 kr (Basis).

Utgaven til høyre er også laget på pinot noir, men er forsiktig presset og lysere på farge, men også en sikker allround musserende. Cremanten smaker friskt av røde bær og sitrusnoter og passer til «alt».

Italiensk champagne 4416401 Ferrari Trento Brut Rosé

Italiensk «champagne»

Musserende vin laget på tradisjonell metode som i Champagne, kalles «metodo classico» som kort fortalt betyr annengangsgjæring på flaske.

4416401 Ferrari Trento Brut Rosé, Trento, Italia, 310,10 kr (BU), 152 kr (37,5 cl, BU).

Her er en nydelig rosé på pinot noir og chardonnay. Friske røde epler og bringebær på duft, god friskhet og fylde. Forholdsvis rik og frisk musserende vin med god fruktighet og fine bobler. Denne italienske «champagnen» passer fint til lyst kjøtt, fisk og skalldyr, samt tomatbaserte retter og salater.

Biodynamisk champagne 10844801 Fleury Blanc de Noirs Brut

Biodynamisk champagne

10844801 Fleury Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, 399,90 kr (Basis).

Tenker du sunnhet og helse, er glad i yoga og trening, er dette en super champagne laget på biodynamisk metode, uten tilsetninger av sprøytemidler eller kjemikalier. Ren druesaft og deilig, saftig smak av røde bær, epler og sitrus. Denne biodynamiske champagnen er laget på pinot noir og passer utmerket å drikke alene og å servere til fisk, skalldyr og småretter. 

Alkoholfri sprudlende vin 1807901 Richard Juhlin Blanc de Blancs

Alkoholfrie bobler

1807901 Richard Juhlin Blanc de Blancs, Languedoc-Roussillon/øvrige, Frankrike, 92 kr,  34,90 kr (20 cl) (begge på Basis).

Alkoholfrie bobler som byr på en fin frisk stil med preg av pære og litt plomme. Fine bobler, fin flaske, fint alternativ.

Her finner du Taras lille vinskole – del 1

Her finner du Taras lille vinskole – del 2

Her finner du Taras lille vinskole – del 3

Her finner du Taras lille vinskole – del 4

Her finner du Taras lille vinskole – del 5

Her finner du Taras lille vinskole – del 6


Seneste

Kanskje er du også interessert i...