© Gunnhild Bjørnsti // produsentene

Gunnhild Bjørnsti: De beste rosévinene

Velg rosé i glasset når du skal ha selskap! Rosa vin skaper stemning og er nydelig til mat.

28. august 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Hva er rosévin?

Jeg har aldri forstått meg på den kategorien, påpekte en vinvenn av meg. Det fikk meg til å tenke hvordan man skal forklare hva god rosévin er utover å være en terrassevin. 

Gunnhild Bjørnsti er ekspert på rosevin

Gunnhild har vært Taras faste vinspaltist siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.

© Inger Marie Grini

Slik produseres god rosévin

Kvalitetsvin definert ut fra dagens trender, skal ha jordsmonnspreg. Det vil si at du skal kjenne særpreg fra naturen som druene har vokst i, og vinmakeren skal ikke ha tuklet for mye med den «ekte», naturlige smaken. Da må druene ha god kvalitet, være modne, og ofte selektert til det beste utvalget. 

«Men har rosévin terroir? Kan du kjenne mineralitet?» Min vinvenn gir seg ikke så lett. Han har smakt mye Burgund og Bordeaux, det skal sies. Kvalitet er han svak for.

Ja, det er terroirpreg i rosévin. Vintypen fremstilles ved å presse druene forsiktig så fargen fra skallet blør. Dess hardere man presser, dess mørkere farge og mer tanniner. Dess svakere man presser, dess lysere farge – og dess nærmere hvitvin kommer man. Hvorfor man lager røde druer til rosé er et valg vinmakeren tar ut fra druematerialet, tradisjoner og nettopp terroir. 

Rosévin er en egen vinkategori, ikke bare en billigvariant av litt dårlige druer som ikke går til rødvin. Enkelte vet fortsatt ikke dette. Da er det gøy å vite at ikke bare øker salget av rosévin generelt her til lands, men at det er de dyre roseene som øker aller mest. Kall dem gjerne gastro-roseer, eller roséviner som passer til gastronomisk, eksklusiv mat servert på fine restauranter eller hjemme hos deg. Solsiden, Baltazar, Skur 33 og Ling Ling i Oslo samt Engø Gård i Vestfold serverer god rosévin i mengder til sine gjester.

Tar man en titt på Vinmonopolets nettsider, ser man at anerkjente gastro-roseer er utsolgt, som f.eks Château d’Esclans. Stadig flere vinkjennere har fått øynene opp for topp roseer til mat. Også i Frankrike. Tro det eller ei, men franskmenn drikker nå mer rosévin enn hvitvin. «La Vie en Rose» har forført kresne, franske ganer. 

Vingården Château Gassier dyrker deillig fransk rosévin

VINGÅRD: Château Gassier, en vingård på  40 hektar, ligger midt i Cru Sainte Victoire i Côtes de Provence-appellasjonen.

© Gunnhild Bjørnsti

«Matroseene lages med full eller delvis fatfermentering samt lagring på bunnfall. Druene blir fermentert parsell for parsell», forklarer produsenten. Det betyr at vinene fremstilles etter de mest eksklusive prinsipper for å oppnå særpreg fra jordsmonn og maksimere potensialet til druene.

Rosévin fra Provence

Miraval, vingården til Brad Pitt og Angelina Jolie, satser også iherdig på å skape den ypperste rosévin.

– Idéen vår var helt fra starten i 2012 å lage kvalitetsrosé. Rosé var tidligere ikke vurdert som seriøs vin, men vi ser nå at den kan konkurrere med verdens beste viner, forklarer Matthieu Perrin, vinmaker for Hollywood-stjernene.

Han påpeker at blant vinverdenens toppviner fra Bordeaux og Burgund, gir kvalitetsrosé god valuta for pengene.

– Mange kan ha råd til en god Miraval rosé, og det gir litt samme luksusfølelse som champagne, mener Perrin. 

Gunnhild Bjørnsti smaker på en god gastro-rosévin

VINSMAKING: Jeg smaker på en gastro-rosé, dvs. en rosévin med kvalitetsdruer fra godt jordsmonn, gjerne lagret litt på fat for mer konsentrasjon. Druene kommer gjerne fra gamle vinstokker, som gir lavere utbytte men full score på kompleksitet, forteller Gunnhild. 

© Gunnhild Bjørnsti

Provence forbindes med sol, ferie, vakker natur og dolce vita. Jeg kjører opp til Château Gassier i Provence, og blir helt betatt av det åpne landskapet med vinranker mot bakteppet av fjellet Sainte-Victoire. Her er Léa Rouyet vinmaker, og hun lager en topp cuvée rosé «946» som symboliserer at druene dyrkes 946 moh. Gassier startet med gastro-roseer for 10 år siden, og dyrker økologisk.

– Jeg vil vise Provence i glasset, forklarer Léa mens hun heller forskjellige roseer. De lyseste er sommervind på smak, de mørkere har lekker rødbærsfrukt.

Skal man forstå roseene, prøv å smake blindt. Ta en slurk med lukkede øyne. Hva opplever du? Kjennes det som hvitvin? Rødvin? Ideelt sett skal en rosé ha friskhet som hvitvin, men struktur som rødvin. Gjerne velutviklet preg fra tanniner og syre. En slik vin løfter måltidet med fisk, skalldyr, asiatisk mat og kylling til nye høyder. Hele året, med sommerstemning på kjøpet! 

De beste rosévinene

Gassier 946 Rosévin
© Gassier

Eksklusiv Rosévin til god pris

614501 Gassier 946 Rosé 2017/2018, Côte de Provence, Frankrike, 369,90 kr (BU)

Dette er rosévinen som serveres på strandrestauranten til Majestic Barrière i Cannes, hotellet hvor stjernene bor under filmfestivalen. Denne eksklusive roseen kan vi alle nyte og er et eksempel på kvalitetsrosé til grei pris i forhold til vinverdenens mer prestisjefulle områder. Navnet kommer av at vinrankene vokser 946 moh. Kjenn ren og fruktig aroma av røde bær og provenceurter. Smaken er tørr og frisk med konsentrert fruktighet og lang ettersmak. Druene er syrah, cinsault, rolle og grenache blanc. Passer perfekt til fisk og skalldyr, gjerne grillet hummer eller sjøkreps, og retter med rosa kjøtt. Det blir fest!

Vacheron Le Rosévin
© Vigneron

Favorittrosévinen fra Loire

10109301 Vacheron Le Rosé XVII, Loire, Frankrike, 299,90 kr (BU)

Pinot noir-druen er et utmerket utgangspunkt for kvalitetsrosé. Det er samme drue som man finner i røde burgundere og champagne. Denne utgaven fra lav avkastning smaker helt fantastisk, synes jeg. Den er frisk som hvitvin og med struktur som rødvin, perfekt til et glass alene og alt du liker rosé til. Nydelig duft av friske bringebær, blodappelsin og blomster. Passer som hånd i hanske til fisk, kylling og fugl.

Miraval Rosévin
© Miraval

Luksuriøs, men rimelig rosévin

Ch. Miraval Rosé 2018, Côte de Provence, Frankrike, 212 kr (Basis)

Ch. Miraval Rosé kommer fra slottets beste parseller Muriers, Longue og Romarin, som er noen av de beste terroirene i Provence. Vinmarkene på eldgamle terrasser 350 moh. har kjølig mikroklima og stor temperaturvariasjon mellom natt og dag, som fremmer aromakompleksitet. Druene (cinsault, grenache og rolle) høstes for hånd når de er perfekt modne, kun om morgenen. Transparent, floral og delikat duft av friske jordbær, solmoden fersken, syrlige lyse bringebær, lime og mineralske toner. Streif av mandler. Smaken er florlett, ren og klar med en sjarmerende friskhet, rund og silkemyk, elegant smak av saftige villbringebær, sødmefulle markjordbær, syrlige rips, ferske nyper, moden grapefrukt, kalkmineraler, roseblader og grønne urter som strekker seg ut i en lang, frisk og leskende avslutning med et hint av røyk. Passer til alt fra småretter på hagefest som kyllingsalat, blåskjell, ovnsbakt piggvar eller spekeskinke. 

Whispering Angel Rosévin
© Ch. D'esclans

Engle-rosévin

2210601 Whispering Angel, Côte de Provence, Frankrike, 249,90 kr (BU)

Denne har jeg drukket utallige ganger til fisk, skalldyr og salater, alltid like vellykket. Den hviskende engelen leverer hver gang, så kommer den da fra et av de anerkjente slottene, Château d’Esclans. Aromabildet har kirsebær og lyse sommerfrukter, og smaken gjenspeiler det fruktige med tørr, frisk smak som samtidig har elegant struktur. God syre og mineralitet gjør denne til en topp matrosé. Druene er grenache, syrah, rolle, carignan og cinsault.

Conte Spagnoletti Zeuli Rosévin
© Conte Spagnoletti Zeuli

Gastro-rosévin til budsjettpris

Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2018, Puglia, Italia, 139,90 kr (Basis)

Fra Sør-Italias hæl har vi en skikkelig godbit av en rosé, som passer til både italienske retter, lyst kjøtt og kylling, samt skalldyr. Druen er Bombino Bianco som gir en fin duft av røde bær, litt rødt eple og urter. Smaken er ung og saftig, med spennende preg av modne røde bær og urter. Perfekt i smak og pris når du skal ha fest og trenger mange flasker for kvelden.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...