Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti foran et slott i Loiredalen muscadet melon de bourgogne drue hvitvin

LOIREDALEN: – Slott, vollgraver og velsmakende viner! Helt ytterst i Loiredalen dyrkes druen melon de bourgogne som blir til lett, frisk og velsmakende muscadet som er en mer prisvennlig vintype enn chablis og sancerre.

© Geir Salvesen/Getty Images

Taras lille vinskole – del 10: Muscadet

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 10 kan du bli bedre kjent med muscadet – en prisvennlig fransk vintype.

5. juni 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Vinområdet

Muscadet Sevre et Maine ligger ytterst i Loiredalen i Frankrike, øst for byen Nantes. Klimaet er maritimt med påvirkning fra Atlanterhavet. I Muscadet Sevre et Maine produseres det  hovedsakelig hvitvin laget på druen melon de bourgogne, som på sitt beste gir svært mineralske og stedegne hvitviner med særdeles god lagringsevne.

Hva smaker muscadet?

En muscadet er lett, frisk og delikat med eplepreg. Hvitvinen er sjelden fatlagret så den får verken vanilje- eller røykpreg. Hvis det står «sur lie» på flaskeetiketten, er vinen lagret på gjærceller for å gi muscadeten et fyldigere preg. Det er svært heldig for melon de bourgogne-druen, den får da det lille ekstra. Lagring på gjærceller gir hvitvinene umamipreg og gjør dem  ekstra matvennlig, på samme måte som champagne.

Når passer det med muscadet?

Server muscadet til helgelunsjen eller middag eller nyt muscadet som aperitiff. Muscadet er perfekt følge til skalldyr av alle slag. I Frankrike er muscadet og østers en velkjent match. Muscadet takler tilbehør som majones, aioli, sitron og brød og alt av det lettere slaget. Muscadet kan også fint nytes til salater og ulike grønnsaksretter. Alt det enkle og lette som vi liker nettopp nå i den lyse årstiden.

Mye vin for pengene

Mange som liker franske hvite viner går for chablis og sancerre. Muscadet kan kalles en tilleggsvin i gastronomien, ofte likt av vinkjennere som liker å variere. Muscadet er anerkjent fordi den er på den lette siden, aldri høy alkoholprosent, noe som passer perfekt på sommeren. Muscadet har likevel ikke glamouren på sin side, så prisene er lavere enn sine mer anerkjente søsken i Bourgogne og andre områder av Loire. Man får mye vin for pengene med muscadet, spesielt med «sur lie»-variantene. Det er musikk i våre ører.

Hvitvin muscadet 10820706 Muscadet & La Mer

Muscadet til tursekken

10820706 Muscadet & La Mer, Muscadet Sevre et Maine/Loire, Frankrike, 239,90 kr for 1,5 liter (Basis).

Her er en nytappet muscadet, i kul innpakning. Denne hvitvinen har fersk og fin stil, ren og slank med sitrus og grønne epler. Passer som terrassevin og til lett sjømat. Og er selvfølgelig perfekt på tur i ryggsekken eller på båtturen, praktisk nå som vi ferierer i Norge! Bare å nyte med kun 11,5% alkohol.

Hvitvin muscadet 861801 Dom. Pépière Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018

Muscadet til sjømat

861801 Dom. Pépière Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018, Muscadet Sevre et Maine
/Loire, Frankrike, 199,90 kr (BU). 

Muscadet som er fremstilt med hele drueklaser som presses før spontangjæring på store tanker, og som får 8 måneders modning på bunnfall. Den hvitvinen har mineralske og sitrusaktige aromaer med innslag av grønne epler som passer glimrende til alle typer sjømat.  

hvitvin muscadet 7617101 Bonnet-Huteau Muscadet Sèvre et Maine sur Lie Les Dabinières 2017

Matvennlig muscadet

7617101 Bonnet-Huteau Muscadet Sèvre et Maine sur Lie Les Dabinières 2017, Muscadet Sevre et Maine/Loire, Frankrike, 189,90 kr (BU).

Energisk og mineralsk muscadet med finesse, god friskhet og silkemyk stil. Kjenn kjølig, røykpreget og saftig smak av modne grønne epler, fersk melon, sitrus og nøtter som munner ut i en lang, saltaktig avslutning. Denne hvitvinen er lagret 6 måneder på gjærceller som gjør at vinen er perfekt til grillet fisk og skalldyr, men kan også passe fint til lettere retter med kylling.

biodynamisk hvitvin muscadet 2843901 Pépière Clisson Muscadet Sèvre et Maine 2017

Biodynamisk muscadet

2843901 Pépière Clisson Muscadet Sèvre et Maine 2017, Muscadet Sevre et Maine/Loire, Frankrike, 279,90 kr (BU).

Grunnet gamle vinstokker blir denne hvitvinen mer kraftfull og rikere enn en typisk muscadet. I tillegg har hvitvinen ligget 2 år på gjærceller som bidrar til en rik, fyldig og frisk smak med svært lang ettersmak. Hvitvinen kan nytes til alle typer sjømat og passer spesielt godt til blåskjell, reker og sødmefulle skjell.

Muscadet hvitvin 10969201 Delhommeau Harmonie Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018

Saftig muscadet

10969201 Delhommeau Harmonie Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018, Muscadet Sevre et Maine/Loire, Frankrike, 149,90 kr (BU).

Delikat og frisk muscadet med nydelig innslag av sitrus og mineraler. Dette er en elegant og leskende hvitvin med frisk og ren mineralsk avslutning. Hvitvinen er lagret 6 måneder på gjærceller og ytterligere 6 måneder på ståltank. Denne muscaten passer til sjømat generelt og til flyndre spesielt.

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...