Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti med et glass chablis

PERFEKT I SOLVEGGEN: Taras vinekspert anbefaler chablis – en frisk og mineralsk vinstil til solfylte vårdager.

© Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 3: Chablis

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 3 kan du lære mer om chablis – en perfekt hvitvin til våren.

17. april 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Nå er våren her! Og solen skinner der jeg bor. Jeg skal unne meg pauser, gå ut på tur og nyte lyset. I tillegg til å skrive, fotografere og teste vin. Hva smaker nå på våren, i solveggen og på terrassen? Noe friskt og rent som en fjellbekk. Chablis i glasset stemmer. Jeg blir blid av Chablis, ganske enkelt. 

Fakta om chablis

Område: Nordlige Bourgogne

Terroir: Jordsmonn av skjell fra juratiden

Kategorier: «Petit Chablis», «Chablis», «Premier Cru» og «Grand Cru» etter vinmarkene som druene kommer fra

Slik smaker chablis

Hva smaker det av Chablis? Rent, forfriskende, med god syrlighet. «Premier Cru» og «Grand Cru» har gjerne forsiktig fatpreg, og «Grand Cru» anbefales å lagres minimum fem år før den er drikkeklar.

Chablis til mat

«Petit Chablis» og «Chablis» er deilige terrasserviner, det betyr at de har en delikat friskhet vi kan nyte alene. Men, vinstilene kan også passe til småretter, grønnsaksretter, salater, fisk og skalldyr. Gjerne østers hvis du liker det. Og skjell i alle varianter. Et glass chablis løfter måltidet og hedrer årstiden vi er inne i!

«Premier Cru» chablis har noe mer fylde og konsentrasjon og takler fetere tilbehør som smørsauser, majones og aîoli. «Grand Cru» chablis som ofte er eiket, passer best som matvin, da til sjømat og lyst kjøtt. «Grand Cru» chablis koster litt men er rimeligere enn mange hvite burgundere.

TIPS! 

Chablis er knastørr, så vil du ha en «slankevin» med masse smak, er chablis et godt valg.

Prøv Gunnhilds chablis-favoritter:

4597001 William Fèvre Petit Chablis 2018


Petit Chablis

4597001 William Fèvre Petit Chablis 2018, Bourgogne, Frankrike, 199,90 kr (Basis).

Ren og delikat chablis med smak av eple, sitrus, urter og mineraler.

7372801 Le Dom. d'Henri Chablis Saint Pierre 2015

CHABLIS

7372801 Le Dom. d'Henri Chablis Saint Pierre 2015, Bourgogne, Frankrike, 295 kr (BU).

En klassisk chablis, akkurat slik vi liker den med mineralske, sitruspregede toner og fin fylde. Og denne chablisen har noen ekstra år på baken noe som gir den en flott konsentrasjon.

4416101 Brocard Chablis Premier Cru Vau de Vey 2017/2018

Premier Cru chablis

4416101 Brocard Chablis Premier Cru Vau de Vey 2017/2018, Bourgogne, Frankrike, 299,90 kr (BU).

Nydelig chablis laget på chardonnay-druer fra premier cru vinmaker. Det gir hvitvinen en fyldig og mineralsk smak med lang og frisk ettersmak.

– Som det smaker med denne mineralske vinstilen fra nordlige Bourgogne med jordsmonn av skjell fra juratiden. Denne «Premier Cru» chablisen passer derfor ekstra godt til mat med skjell og skalldyr, samt fiskeretter. 

Les også: Taras lille vinskole: Chenin blanc

Seneste

Kanskje er du også interessert i...