Ikke alle franske bobler er ekte champagne. Crémant lages utenfor vinområdet Champagne og er derfor rimeligere – og øker kraftig i popularitet her til lands. Liker du champagne, men har lyst på et rimeligere, fransk og velsmakende alternativ, er crémant noe for deg.
Hva er crémant?
Crémant er musserende vin laget etter den klassiske metoden slik som champagne, méthode traditionnelle, med annengangs gjæring på flaske slik at vinen får de samme karakteristiske boblene. Crémant må ikke lagres like lenge som champagne før salg, det er en av grunnene til at crémant er rimeligere enn champagne.
Hvor lages crémant?
Crémant produseres hovedsakelig i Bourgogne, Jura, Loire, Alsace og Bordeaux. Vinområdet Bourgogne ligger nærmest Champagne, og derfor minner crémant de Bourgogne mest om ekte champagne. Vi kan kalle den lillebroren – eller lillesøsteren til champagne.
Hvilke druer benyttes?
Til crémant brukes chardonnay og pinot noir som i champagne, men andre lokale druevarianter kan også benyttes. Det gjør at vinene kan ha svært ulike smaksnoter, noe som gjør drikken spennende å utforske. Druemiksen er det som i hovedsak skiller crémant fra champagne, i tillegg til jordsmonnet som ikke har det samme krittpreget.Hva passer crémant til?
Bobler er jo alltid flott som aperitiff. En flaske avkjølt crémant passer også godt til småretter, fingermat – rett og slett sommermat. Nyt den musserende vinen til fiskeretter og skalldyr, sushi og asiatisk mat.
Slik serverer du crémant:
I et høyt glass med stett. Crémanten skal være så godt avkjølt at det dugger på glasset.
Dette er Gunnhilds crémant-favoritter:

Populær crémant
9099801 Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2018, Bourgogne, Frankrike, 179,90 kr (Basis).
Ingen selger mer crémant i Norge enn produsenten André Delorme og denne utgaven er bestselgeren. Den er laget på pinot noir, har delikat lyserosa fargeskjær, men det er ikke en rosé. Kjenn duft av røde bær, eple, blomst og sitrus med innslag av kjeks og mineraler. Crémanten har balansert smak som er «myk» og lett å like. Som på duft kjennes smak av deilige, røde bær og sitrus. Crémanten har god lengde og passer til alt. Nyt den som aperitiff, til fisk, skalldyr, asiatisk mat og lyst kjøtt.

Damenes favoritt
731401 Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2014, Bourgogne, Frankrike, 192 kr (Basis).
På et jentelag en varm junikveld, så jeg at denne flasken ble tom først. Med andre ord en smak damene falt pladask for. Grunnen? 2014-årgangen er mer lagret og dermed mer konsentrert på smak. Denne crémanten er laget på pinot noir og chardonnay og har frisk duft av sitrus, eple og mineraler. Smaken er frisk med flott syrlighet og intensitet. Nydelig som aperitiff, og til sommermat.

Crémant med deilig druemiks
10260801 Mikulski Crémant de Bourgogne Brut, Bourgogne, Frankrike, 259,90 kr (BU)
Dette er en vellaget crémant fra Bourgogne på chardonnay, aligoté, pinot noir og gamay (sistnevnte er en kjent drue i beaujolaisviner). Crémanten har nydelig duft og smak av eple, røde bær, sitrus og mineraler med en tørr og delikat stil. Nyt den alene eller til fisk, sjømat og salater.

Crémant på chardonnay
10801101 Roche de Bellene Bellenos Crémant de Bourgogne Brut, Bourgogne, Frankrike, 209,90 kr (BU).
Delikat, lett crémant laget kun på hvitvinsdruen chardonnay. Crémanten har forfinet duft av friske epler med hint av brioche. Delikat forfriskende preg, lett fruktig stil med god syrlighet. Denne crémanten er utmerket som aperitiff eller servert til sashimi, fiske- og grønnsaksretter.

Crémant til fjellturen
2197401 Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut, Jura, Frankrike, 199,90 kr (Basis).
Hva med å nyte en deilig crémant fra Jura-fjellene når du er på hytta på fjellet? Eller ha med en flaske i sekken på tur? Fordelen med musserende viner på tur er at du ikke trenger å pakke med deg vinåpner. Denne crémanten har aroma og smak av modent eple, sitrus, nøtter og kjeks. Den er laget på chardonnay-druer slik som chablis er. Perfekt til et glass i solveggen, til fisk, salater og det du liker hvitvin til.

Rosa crémant
10708501 J. Laurens La Rose No.7, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 175 kr (Basis).
Området Languedoc-Roussillon lager også flotte bobler, som denne rosévarianten som er helt knastørr (perfekt i bikinisesongen). Crémanten har delikat stil og er laget på pinot noir, chardonnay og chenin blanc. Lekker duft og smak av røde bær, eple, nype og sitrus med innslag av kjeks. Crémanten er nydelig alene og ikke minst til reker, sjømat, sushi og salater. Dette er en super allrounder i sommer.
Populære bobler
Crémant har solgt 480 174 liter hittil i år og har + 26 % vekst forhold til samme periode i fjor. Crémant står for 21% av all musserende vin salg i Norge i 2020.
Kilde: Vinmonopolet.
Les Taras lille vinskole – del 1
Les Taras lille vinskole – del 2
Les Taras lille vinskole – del 3
Les Taras lille vinskole – del 4
Les Taras lille vinskole – del 5
Les Taras lille vinskole – del 6
Les Taras lille vinskole – del 7
Les Taras lille vinskole – del 8
Les Taras lille vinskole – del 9
Les Taras lille vinskole – del 10