Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti

GRØNNERE TIDER: Mindre kjøtt og mer grønnsaker er en trend – Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti tipser om hvilke viner som passer aller best til vegetarmat.

© Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 8: Vin til vegetarmat

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 8 får du tips om gode viner til vegetarmat.

22. mai 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Mange spiser mindre kjøtt, og mer grønsaker. Vår livsstil er preget av stillesittende arbeid, og vi trenger ikke så kraftig kost. Vi er helsebevisste, og vet at vi kan påvirke kropp og sinn med både hva vi spiser og tenker. Uansett filosofi så er alle retningene enige om at det er positivt å spise mer grønsaker.

Hvilken vin passer til grønnsaker?

For å starte med hva man bør unngå, er det kraftige rødviner med mye tanniner. De vil smake bittert og overdøve de fine grønnsakssmakene. Lettere hvite og roséviner harmonerer langt bedre til de «grønne» smakene. Det passer perfekt, det er jo vinstilene vi gjerne nyter uansett.

Hva smaker grønnsaker?

Grønnsaker er ikke bare grønne, de kommer i mange farger og varianter. Varmebehandles grønnsakene, blir de mykere i smaken og lettere å matche vin til. Er de rå, som i en salat, blir med mer vinvennlige med litt olivenolje og salt. Fett og salt bygger opp vinsmak, det samme gjelder syre, så litt sitron til maten hjelper også på.

PERFEKT MATCH TIL ASPARGES: Både sauvignon blanc- og rieslingdruen passer godt til sesongens asparges.

Asparges med hollandaise

Dette er en klassisk rett som signaliserer at våren er her. Asparges kan være grønne eller hvite, dampes eller bakes i ovn og serveres med hollandaise.

Sauvignon blanc fra Loire eller New Zealand passer som hånd i hånske, også riesling som mange liker. Skal dere løfte denne retten til feststemning, prøv en kvalitetsriesling som har mer fylde. Den koster litt, men siden riesling kommer i så mange utgaver bør man vite hva en topputgave smaker.

De beste oppskriftene med asparges

Fransk hvitvin 3317301 Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2019

Hvitvin til asparges med hollandaise

3317301 Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2019, Loire, Frankrike, 164,90 kr (Basis).

Bourgeois er en familiedrevet produsent som lager utmerkede viner. Dette er en av de rimeligste utgavene som står perfekt til mange grønnsaksretter. Stilen er slank og sitruspreget med innslag av nesle og grønne urter og et streif av mineraler i ettersmaken.

Tysk hvitvin 11124001 Leitz Rüdesheimer Berg Rottland GG 2018

Tysk toppvin til asparges med hollandaise

11124001 Leitz Rüdesheimer Berg Rottland GG 2018, Rheingau, Tyskland, 409,90 kr (Basis).

Her er det håndplukkede druer som har lagret 9 måneder på bunnfallet. Smaken er fruktig og saftig, med preg av eple, fersken og sitrus med hint av mineraler og god lengde.

Artisjokk økologisk

GOD SOM FORRETT: Kokt eller ovnsbakt artisjokk er en lekker og smakfull forrett.

© Getty Images

Artisjokk og endiver

Jeg har blitt stadig mer glad i disse grønnsakene. De er litt bitre, men når de varmebehandles omdannes det «grønne» til en nyansert smak som jeg virkelig liker. Nytes gjerne alene som en forrett. 

Italiensk hvitvin 10421101 Malvirà Roero Arneis 2018

Hvitvin til artisjokk og endivier

10421101 Malvirà Roero Arneis 2018, Piemonte, Italia, 164,90 kr (Basis).

Piemonte er mest kjent for røde viner, men de lager også hvite viner på den aromatiske druen arneis med rieslingpreg og kjølig steinfrukt. Denne er saftig med noter av fersken, sitrus og grønne urter. Svakt bitter ettersmak med lang ettersmak.

gulrøtter stekebrett hvitløk timian

SUNT OG GODT: Rotgrønnsaker + varme = supergodt!

© Getty Images

Bakte rotgrønnsaker

Nam, dette er en rett som smaker godt! Og gir nok konsistens til at det metter. Med litt grovt salt, pepper og et urtedryss kommer smakene enda bedre frem. Til rotgrønnsaker kan man faktisk ha en rødvin fordi når de varmebehandles, kommer det mer sødme frem. 

Bakt søtpotet

Honningbakte gulrøtter

Fransk rødvin 730401 Guigal Côtes du Rhône 2016

Rødvin til bakte rotgrønnsaker

730401 Guigal Côtes du Rhône 2016, Rhône, Frankrike, 180 kr (Basis).

Dette er en god allrounder, passer til mye forskjellig mat og et fint tips for dere som også må ha rødvin. Vinen er fra 2016, har en fin utviklet smak med mørke bær, litt tørket frukt, krydder og urter. Fast ettersmak.

Fransk hvitvin 1143801 Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018

Hvitvin til bakte rotgrønnsaker

1143801 Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018, Loire, Frankrike, 174,90 kr (Basis).

Vil du ha hvitvin, smaker chenin blanc fra Loire også helt fortreffelig. Denne hvitvinen er saftig med et nyansert preg av modne frukter og litt krydder. Flott ettersmak som sitter lenge. 

gresk salat oliven fetaost tomat løk agurk

SOMMERKLASSIKER: Ta en «tur» til Hellas med en gresk salat og gresk hvitvin i glasset.

Gresk salat med fetaost

Fetaost passer glimrende til vin, og er en brobygger mellom rå grønnsaker og vinsyren. Til feta-salat vil det passe godt med en frisk Assyrtiko fra Hellas.

Gresk salat

Gresk hvitvin 10809701 Monograph Assyrtiko 2018

Hvitvin til gresk salat

10809701 Monograph Assyrtiko 2018, Nemea, Hellas, 179,90 kr (BU).

Assyrtikodruen på vulkanøya Santorini har blitt berømt, men assyrtiko dyrkes også på fastlandet i Hellas med stort hell. Denne greske hvitvinen fra Nemea er kompleks med lys frukt og grapefrukt. Mineralsk med lang ettersmak.

Ratatouille aubergine squash tomat paprika løk

FRANSK KLASSIKER: Grønnsaksretten ratatouille ble for alvor kjent verden over etter at en viss animert rotte lagde den til perfeksjon i filmen ved samme navn.

Ratatouille 

Denne franske grønnsaksretten med en miks av aubergine, squash, tomater, paprika og løk gir en himmelsk, fargerik smaksopplevelse. Rosévin passer til, gjerne en utgave som ikke er så blek, dvs. at den har litt mer kraft og tanniner som balanserer denne retten. 

Rosévin til ratatouille

1010201 Dom. La Suffrene 2019, Bandol, Frankrike, 189,90 kr (Basis).

Denne rosévinen er også veldig god til kylling og takler masse grønnsaker sammen. Fruktig og lett krydret smak med saftige røde bær og en forsiktig fast, lett bitter ettersmak.

Caprese tomat mozzarella basilikum

ITALIENSK KLASSIKER: Italienerne kalles den perfekte matchen av tomat og mozzarella caprese.

© Getty Images

Tomat med mozzarella

Tomater og vin kan være vanskelig å matche. Men med ost, salt og olje blir tomatene enklere å sette vin til og min favoritt er rosévin.

12 deilige salater

Fransk rosévin Angelina Jolie Brad Pitt 2263301 Ch. Miraval 2019

Rosévin til tomat med mozzarella

2263301 Ch. Miraval 2019, Provence, Frankrike, 225,10 kr (Basis).

Miraval har en vakker flaske og godt innhold. Produsenten har en beskrivelse som et dikt: En florlett, ren og klar rosévin med en sjarmerende friskhet. Rund og silkemyk munnfølelse og en elegant, kompleks og fyldig smak av saftige villbringebær, sødmefulle markjordbær, syrlige rips, ferske nyper, moden grapefrukt, kalkmineraler, roseblader og grønne urter som strekker seg ut i en lang, frisk og leskende avslutning med et hint av røyk.

Her finner du Taras lille vinskole – del 1

Her finner du Taras lille vinskole – del 2

Her finner du Taras lille vinskole – del 3

Her finner du Taras lille vinskole – del 4

Her finner du Taras lille vinskole – del 5

Her finner du Taras lille vinskole – del 6

Her finner du Taras lille vinskole – del 7

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...