Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti

VRIEN, MEN VELSMAKENDE: Pinot noir krever sitt av både jordsmonnet og vinbonden, men når det klaffer, er denne rødvinstilen i verdensklasse. Her kan du lære mer om den franske druen som har slått røtter i USA og på New Zealand også.

© Geir Salvesen

Taras lille vinskole – del 5: Pinot noir

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 5 kan du lære mer om pinot noir – druenes «prinsessen på erten».

1. mai 2020

Pinot noir er en av verdens mest prestisjetunge druer. Rødvinsdruen gir en fantastisk god vinsmak. Drueskallet er tynt og gir en transparent farge. Tanninene er ofte myke. Stilen er delikat, kall den gjerne kvinnelig, og med fin syrlighet. Kan nytes alene og til mat som ikke er for kraftig.

Bourgogne er det mest berømte vinområdet for pinot noir. Vinene derfra har riktignok blitt kostbare så man må vite hva man kjøper. New Zealand og California i USA utfordrer både kvaliteten og stilen fra Bourgogne på en vellykket måte. Languedoc-Roussillon i Frankrike er litt «underdog», men produserer fine viner til hyggelig pris.

PINOT NOIR MED KJØLIG PREG: Druene hos vinprodusenten Dashwood på New Zealand høstes om natten for å bevare det kjølige preget.

Fakta om pinot noir

Opprinnelse: Bourgogne i Frankrike.

Jordsmonn: Trives i kalkholdig jordsmonn.

Her dyrkes pinot noir-druen: Champagne, Bourgogne og Languedoc-Roussillon i Frankrike, California og Oregon i USA, Marlborough og Waipara Valley på New Zealand og Pfalz i Tyskland.

Bruk av pinot noir-druen: Pinot noir er en viktig bestanddel i musserende viner, ikke minst i champagne siden den er fruktig, har god syre og inneholder relativt lite tanniner.

Utfordrende drue: Pinot noir er meget vanskelig å dyrke. Druen er kresen på jordsmonnet, kan verken ha det for kaldt eller for varmt og krever mye arbeid i vinmarken for å modnes godt. Når man lykkes blir vinene svært gode og stilen har tilhengere som kaller den verdens beste.

Slik smaker pinot noir

Pinot noir-viner er leskende med høy friskhet og er nyanserte med delikate aromaer som kan minne om blomster, bringebær og krydder. Vinstilen er ofte middels fyldig med høy fruktsyre og bløte tanniner som fremheves med med litt eikelagring. Som ung vin har pinot noir utpreget bæraktig karakter som bringebær, kirsebær og jordbær. En moden utgave utvikler mer sødmepreg fra plomme og sviske med duft av kaffe, fuktig skogbunn og animalsk noter.

Pinot noir til mat

Pinot noir-vinene er friske og matvennlige. De passer til fransk entrecôte og andebryst, italiensk salami, norsk torsk og kinesisk peking-and. Samt retter med hvit fisk, kylling og lyst kjøtt. 

TIPS! Server pinot noir i et stort rødvinsglass.

Prøv Gunnhilds pinot noir-favoritter: 

fransk pinot noir 1218001 Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides

Pinot noir fra Frankrike

1218001 Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 139,90 kr (Basis).

Languedoc-Roussillon er ikke et så berømt vinområde som Bourgogne, det betyr lavere priser. Dette er en fin pinot noir fra høytliggende vinmarker med aroma av mørke og røde bær og innslag av lakris og urter. Rødvinen er frisk og fruktig på smak med varme mørke og røde bær og innslag av urter, litt pepper og lakris. Denne pinot noiren er ueiket. Rødvinen passer til lyst og rødt kjøtt, hvit fisk samt oster.

Pinot noir fra New Zealand 10820401 Dashwood Pinot Noir 2018

Pinot noir fra New Zealand

10820401 Dashwood Pinot Noir 2018, Marlborough, New Zealand, 179,90 kr (Basis).

En flott rødvin hvor druene høstes om natten for å bevare det kjølige preget. Denne pinot noiren har frisk aroma av jordbær og bringebær med et kjølig urtepreg og florale noter. Smaken er leskende med tydelig smak av de røde bærene i kombinasjon med grønne urter. Dette er rett og slett en flott smaksopplevelse. Rødvinen er lagret på både stål og eikefat. Pinot noiren passer til svinekjøtt, kylling og fiskeretter.

Pinot noir fra New Zealand 11165901 MT Beautiful Pinot Noir 2017
Pinot noir fra California 11079801 Thornhill Pinot Noir 2017

Pinot noir fra New Zealand

11165901 MT Beautiful Pinot Noir 2017, Waipara Valley, New Zealand, 259,90 kr (BU).

Liker du pinot noir-stilen, vil du ha glede av denne vinen med håndplukkete druer. På duft kjenner du en lett blomsteraroma (rødkløver, rose, fiol) samt bringebær og jordbær. Smaken er intens med en fyldig pinot noir-stil som er saftig og deilig. Rødvinen er ufiltrert med lang ettersmak med integrert Integrert eik. Nyt denne pinot noiren til svinekjøtt, fisk, småvilt, fugl, lam og sau – eller til pasta med kjøtt. 

Pinot noir fra California 2896601 Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2018

Pinot noir fra California

11079801 Thornhill Pinot Noir 2017, Central Coast/California, USA, 179,90 kr (Basis).

Her er en flott og anvendelig rødvin som på duft har noter av røde bær med litt urter, hvite blomster og varm fruktighet. Smaken er fruktig og saftig med røde bær, varm frukt og urter som på duft. Lang ettersmak. Denne pinot noiren ble lagret på litt på eik og fremstilt med lang kontakt med drueskallet for ekstra fylde. Nyt den alene eller til lyst kjøtt, vilt og oksekjøtt.

Pinot noir fra California

2896601 Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2018, Santa Barbara/California, USA, 179,90 kr (Basis).

Vinmaker Bryan Babcock er en av pionérene i Santa Barbara. Han var en av de første vindyrkerne i området og kunne velge de beste vinmarkene. Hans pinot noir har fruktig aroma med fint preg av røde bær, litt syltet frukt og urter. Denne rødvinen er ung, fruktig og balansert med preg av saftige røde bær, urter og litt mineraler. Pinot noiren har god lengde, er fermentert på ståltank og delvis fatlagret. Passer til retter med lam, storfe og lyst kjøtt. 

Her finner du Taras lille vinskole – del 1

Her finner du Taras lille vinskole – del 2

Her finner du Taras lille vinskole – del 3

Her finner du Taras lille vinskole – del 4

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...