Utsikt over Hardangerfjorden norske epler

NORSK ALTERNATIV TIL VIN: Vakre Hardanger er en av de mest kjente områdene for epledyrking, men det dyrkes også epler til eplemostproduksjon i det nye storfylket Viken. Ikke bare er norsk eplemost sunn og frisk, men den er også et høyst verdig alternativ til vin til mat.

Taras lille vinskole – del 15: Alkoholfri drikke

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 15 har vi fokus på norsk eplemost – et deilig og frisk alkoholfritt alternativ til vin.

10. juli 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Alkoholfri drikke – som smaker!

Det kan være mange grunner til ønske å drikke alkoholfritt, hjemme eller borte. Av og til kjører vi bil. Går på medisiner. Skal opp tidlig dagen etter. Eller rett og slett bare vil ha alternativer til alkoholholdig drikke.

Det må riktignok smake godt. Ellers kan vi like gjerne drikke vann. Derfor er jeg ekstra svak for norsk eplemost. Den har nok fruktig smak, god syrlighet, kan nytes alene og til mat. Helt perfekt på sommeren, ja året rundt.

Ren vare

Mange tenker bærekraft, miljø og vil redusere eller kutte ut kunstige tilsetninger. Da er eplemost et helsemessig godt alternativ. Eplemost inneholder mer sukker enn vin, men sødmen kommer fra frukten. Moderne eplemost tilsettes ikke sukker og er, med andre ord, ren vare. 

Ulike typer eplemost

Eplemoster som er laget på eplesortene James Grieve og Gravenstein har litt ekstra friskhet, mens Summered og Aroma er noe rundere og fyldigere på smak. Ønsker du en boblende eplemost, kan du blande like deler eplemost og vann med kullsyre.

Dyrkeområder

Det dyrkes epler til produksjon av eplemost i Hardanger, i Lier ved Drammen, på Ringi i Bærum og på Rygge i tidligere Østfold.

Slik serverer du eplemost

Server eplemosten avkjølt, gjerne i et vinglass til mat. Masse isbiter er forfriskende og holder juicen kald. Det er ingen krise at drikken tynnes ut – slik det er med vin!

Eplemost til mat

Eplemost er et godt alternativ til hvitvin. Eplemost har god syre og kan serveres til sjømat og takler også krydret mat og grillmat. Serverer du barbecuesaus av det tøffe slaget vil sødmen fra eplene takle utfordringen på strak arm. Eplemost går også som hånd i hanske til speket og røkt mat som skinker, pølser og tradisjonsmat av ulike slag.

Eplemost fra Bærum 1081601 Ringi James Grieve

Eplemost fra Bærum

1081601 Ringi James Grieve, Ringi, Viken, 62 kr (75 cl, Basis).

Denne eplemosten kommer fra en dyktig produsent, en av de første som laget epledrikk til restaurantene. På lukt er eplemosten ung, fruktig med en fint nyansert aroma av grønt eple, sitrus og blomst. På smak er den fersk, saftig og fokusert med preg av eple og sitrus og innslag av pære, blomst og urter. Eplemosten er laget på James Grieve og har god lengde.

Eplemost fra Lier 6395501 Egge Gård Liereple Premium Summerred 2016

Eplemost fra Lier

6395501 Egge Gård Liereple Premium Summerred 2016, Lier, Norge, 53,60 kr (75 cl, Basis).

Epledyrker Marius Egge i Lier er en dyktig og sjarmerende kar. Han har også startet gårdsutsalg hvis dere er på biltur i sommer. Dra innom da vel ... På lukt er eplemosten ung, fruktig og fint nyansert med aroma av eple, blomst og sitrus. På smak er den ung, saftig og fokusert med preg av eple, sitrus og litt urter. Eplemosten er laget på Summerred og har ettersmak med god lengde.

Eplemost fra moss 10509901 Dyre Gård Aroma Eplemost

Eplemost fra Rygge

10509901 Dyre Gård Aroma Eplemost, Viken, Norge, 65,10 kr (75 cl, Basis).

Her er rund deilig eplesmak som takler sommermat fra grill og buffet så det holder. På lukt er eplemosten fokusert med fruktig aroma preget av modent eple, blomst, sitrus og urter. På smak er den saftig, livlig og konsentrert med preg av eple, blomst og sitrus. Eplemosten er laget på Aroma og har god lengde.

Eplemost fra Hardanger med solbær 10486401 Edel Eplemost med Solbær

Eplemost med solbær fra Hardanger

10486401 Edel Eplemost med Solbær, Vestland, Norge, 65,20 kr (75 cl, Basis).

Åkre Gård lager spennende eplemost med solbær som er et fint alternativ til rødvin. På lukt kjenner du aroma preget av eple og røde bær med innslag av blomst og urter. Smaken er fokusert med preg av epler, røde bær og grønne urter. Eplemosten har fin fasthet i ettersmaken.

Lyst til å lære mer om vin?

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Les Taras lille vinskole – del 10

Les Taras lille vinskole – del 11

Les Taras lille vinskole – del 12

Les Taras lille vinskole – del 13

Les Taras lille vinskole – del 14

Seneste

Kanskje er du også interessert i...