Jeg ble så glad den gangen jeg lærte at munkene var dyktige på vinproduksjon. Tenk at klostrene hadde vinkjellere og at munkene sikkert måtte prøvesmake en hel del. Kanskje var det fest av og til bak de lukkede dører?

KLOSTERVIN: Munkene i Abbaye de Lérins utenfor Cannes lager nydelig vin på sine 7,6 hektar med vinplanter.
Cistercienserordenen, grunnlagt i Bourgogne i 1098, fikk takket være kvalitetssans en enestående rolle i utviklingen av vinproduksjon i Europa. De hadde tid til å eksperimentere for å finne frem til de vinmarker, dyrkningsmetoder og fremstillinger som ga best resultat. Jordlappene ble kategorisert ut fra jordsmonn, solforhold og potensial for druedyrking. Oppdelingen gjelder den dag i dag, blant annet i Bourgogne hvor en avgrenset vinmark heter «clos». Ser du «Clos de Vougeot» på et skilt eller en etikett, send munkene en god tanke.
Vinen fra klostrene ble brukt til katolsk messe, og overskuddet solgte de til pilegrimer og tilreisende. Det ble etter hvert konkurranse klostrene imellom om hvem som lagde den beste vinen. Det førte til utvikling i håndverket, som beskjæring og bruk av gamle vinstokker.

PERLE: Et måltid på Osteria di Passignano Antinori i klosteret Badia a Passignano i Toscana anbefales.
Utenfor Cannes i Sør-Frankrike ligger Abbaye de Lérins fra 1073 på den bilfrie øya Île Saint-Honorat, bebodd av 20 cistercienser-munker. En kort båttur fra glamorøse Cannes og du er i en fredelig idyll i Middelhavet, med kloster, gangveier, restaurant og vingård i full drift. Munkene er svært anerkjente for sin vin, men årlig produksjon er begrenset til rundt 40 000 flasker. Det betyr at det meste går til restauranter i området og turister som besøker øya. Salget av vinene sikrer bevaring av klosteret, kirken og kapellene.
For meg var det en liten åpenbaring å komme til Saint-Honorat. Jeg har vært i Cannes flere ganger, men kunne ikke drømme om hvor koselig det var her ute. Det å rusle rundt med en engasjerende guide var fascinerende. Ingen munk var i sikte.
– Jeg tror du er den eneste kvinnen som faktisk har vært inne på vinmarkene her, sier guiden forsiktig.
Les også: Dette må du vite om musserende vin

IDYLL: Vakre Kloster Eberbach i Tyskland er åpent for besøk av vininteresserte.
Jeg kjenner respekten for å ha trådt inn på jorda hvor de hellige druene dyrkes til vin som skal symbolisere Jesu blod. I klosterøyas forretning får jeg delta på en vinsmaking med flere varianter. En frisk hvitvin, Saint César laget av chardonnay, blir min favoritt. Den dufter og smaker av fersken, ananas og sitron. Jeg bestiller Saint César til lunsj på restauranten La Tonnelle. Vinen og maten smaker fortreffelig i høstsolen.
Drikker munkene noe av vinen sin? Ja, det fortelles at de har fortsatt tradisjonen med å drikke vin til messen. Og det serveres vin til søndagsmiddagen. Det gleder meg å høre.
I Frankrike finnes flere viner med historisk tilknytning til munker og klostre, som Dom Pérignon-champagne, prestisjeutgaven til merket Moêt & Chandon som kun lanseres i de beste årgangene.
Benediktinermunken Pierre Pérignon (1638–1715) har fått æren for å ha oppfunnet champagnemetoden, men historiske dokumenter viser at klosteret St. Hilaire nær Limoux lagde den musserende vinen Blanquette de Limoux allerede fra 1531. Så hvem hadde selveste Dom Pérignon lært seg boblekunsten av? Riktig gjettet: Benediktinermunkene fra St. Hilaire.
Les også: Disse vintypene har lite sukker

VINKJELLER: Klosteret Badia a Passignano i Toscana har flotte lagringsforhold for vin.
Den italienske Antinori-familien kjøpte vinmarkene rundt benediktinerklosteret Badia a Passignano (fra 891) i Toscana i 1987 og benytter klosterets kjellere med perfekt temperatur for lagring av de «him- melske» vinene. Stedet er en liten perle.
Kloster Eberbach i Rheingau i Tyskland, grunnlagt av cistercienserne i 1136, ble faktisk den mest betydningsfulle vinprodusenten i Europa. Munkene der anla vinmarken Steinberg som fortsatt er anerkjent som en av de aller beste i landet. I Østerrike eier cistercienserne fortsatt parseller i de beste vinmarkene, som Schloss Gobelsburg i Kamptal. Er det ikke fascinerende? Jeg tror gudommelige makter kan ha hatt en finger med i spillet.
Moderne alterviner du kan nyte hjemme

Verdens første bobler
Dette er en delikat musserende vin med duft av akasie, hagtorn, grønt eple og hvite frukter og med smak av eple og sitrus. Druene chardonnay, chenin blanc og mauzac er høstet for hånd. Vinen er lagret i 18 måneder. Perfekt vin for festlige anledninger og som aperitiff, med eller uten småretter.
222501 Sieur D’Arques Première Bulle Brut 2015, Limoux, Frankrike, 165,70 kr (BU)

Kvalitet fra mange hundre år
Denne produsenten var Europas mest betydningsfulle og anses fortsatt for å være en svært god vinmaker. De lager et stort antall viner, og denne rieslingen er en fin start til bra pris. Vinen har fruktig aroma og smak med grønne epler, sitrus og mineraler. Kjenn fint preg av syre og mineralitet i ettersmaken. Kun 11,5 % alkohol. Ypperlig til fisk og sjømat, samt til å nytes alene.
7935101 Kloster Eberbach Rheingau Riesling Trocken 2016, Rheingau, Tyskland, 149,90 kr (BU)

Hvit burgunder med historisk sus
Denne produsenten eier Couvent des Jacobines, et gammelt kloster som var en del av dominikaner- ordenen og som i dag ligger i tilknytning til deres kontorer i Beaune, Bourgogne. Kjenn sval aroma med fint preg av moden frukt, eple og sitrus, hint av urter, smør og fat. Smaken er frisk med preg av modne frukter, sitrus, litt smør og integrert fat, med god lengde. Perfekt til fisk, skalldyr og kylling.
4570801 Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins 2018, Bourgogne, Frankrike, 189,90 kr (Basis)

Allround matvin
Klosteret Göttweig ble etablert av biskopen i Passau i 1083, overdratt til benediktinerne i 1094 og har siden vært i den samme ordenens eie. Klosteret ligger 450 m.o.h., med optimal eksponering over Donau. Kjenn duft av gult eple, fersken og delikate nyanser av tobakk! På smak har den finesse og struktur med grønne epler og mineralitet. Utmerket følgesvenn til fisk og skalldyr, forretter og asiatisk mat.
9874901 Stift Göttweig Furth Kremstal Grüner Veltliner 2018, Kremstal, Østerrike, 198 kr (BU)

Rødvin fra klosterkjellere
Denne vinen fra klosterkjellerne i Toscana er åpen og kompleks på duft med bringebær, kirsebær, blåbær, orientalsk treverk, krydder og søt lakris. Rik, fast og svært fruktig smak med balansert syre og lang, kompleks avslutning. Nydelig vin på sangiovese-druer, som passer perfekt til litt kraftige kjøttretter.
3286201 Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione 2015, Toscana/Chianti Classico, Italia, 380 kr (BU)