Gunnhild Bjørnsti
© Chablis & Gunnhild Bjørnsti

Sommerviner med friskhet og litt fylde

Nå er tiden her som vi har ventet på. Det er bare å nyte, hver eneste dag.

18. juli 2019 av Gunnhild Bjørnsti

For mange er sommeren den aller beste tiden av året. Endelig har vi mengder av sol og lys, og det er ferietid. Dette er sesongen for å senke skuldrene, puste med magen og slå ut med armene. Hva skal vi bruke dagene til? Sol og bad, sykkelturer, lese en god bok eller bare ha fri. Eller stå opp hver morgen uten planer, og bare ta dagene som de kommer. Så herlig. 

Gunnhild Bjørnsti

Sommerfølelse: Med et glass vin og ekstra fritid er det bare å nyte de lyse dagene og kveldene.

© Gunnhild Bjørnsti

Jeg skal nyte sommeren med utsikt over himmel og hav, trekke pusten dypt ned i magen, teste ut yogaøvelser utendørs, lese iherdig de siste Tara-utgavene og virkelig storkose meg hver eneste dag. Ferie i Norge er praktfullt!

Vi har hytte på en øy utenfor Kristiansand. Det er mitt sommerparadis. Ingen biltrafikk, bare fuglekvitter og bølgeskvulp. Der har vi mange hyggelige besøk og vi lager gode måltider som vi aller helst spiser utendørs. Da starter vi gjerne kvelden med et glass musserende vin, og i sommer gleder jeg meg helt vanvittig til å skjenke et nytt bekjentskap, nemlig Clairette de Die.

Det er en naturlig musserende vinstil fra Rhône dalen, laget på Clairette druer. Den kjennetegnes med duft av fersken og aprikos, rose og kaprifol. Så nydelig! Smaken er lett, delikat og forfriskende. Clairette de Die skal serveres kald så det dugger i glasset. Stilen er lett på alkohol, noe som harmonerer med sommerkveldene, eller til en sen lunch. 

Liv Skjelbreid
© Gunnhild Bjørnsti

Jeg falt ekstra for Liv Skjelbreid sin variant. Den tidligere skiskyttersken som var gift med franske Raphaël Poirée, har to utgaver, en brut som er tørr i stilen og den moderne sommerdrikken. Den andre (Tradition) har litt mer sødme, men er også herlig delikat, perfekt til et glass etter maten og hver gang du vil nyte vin til jordbær.

–Jeg ble kjent med denne vinstilen som er 100% naturlig gjennom familien til eksmannen min i Frankrike. Produsent Cave de Monge kommer fra Vercheny, en liten landsby i nærheten av Die ved foten av Alpene, forklarer Liv.

Hun forteller at hun liker vinen til småretter med kylling og fisk.

–Jeg drikker den som den er på varme sommerkvelder, som velkomstdrikk med gode kanapeer, og med grillet kylling eller fisk.

Hvorfor er Clairette de Die ikke så kjent i Norge? 

–Vinen er veldig populær i det området hvor den kommer fra og lenger sør i Frankrike. Mange produserer Clairette de Die, men Cave de Monge er min favoritt. De er ikke den største produsenten så jeg tror det handler om størrelse og hvor vanskelig det kan være å komme inn på det norske markedet, påpeker Liv Skjelbreid.

Vintur: Besøk gjerne vinområdet Chablis sør for Paris hvis dere vil til et koselig område. 

© Gunnhild Bjørnsti

Chablis kommer vi ikke utenom i den norske sommeren. Denne vinstilen er så ren og lekker, og passer til alt vi spiser fra havet på sommeren. Nettopp fordi den er så balansert og delikat med preg av mineraliteten fra jordsmonnet, har Chablis blitt verdensberømt. Det er bare å nyte. 

Skal du på en liten vintur, anbefaler jeg på det sterkeste å besøke Chablis med vinmarkene rett ned til gatene i den sjarmerende landsbyen syd for Paris. Gå tur i vinmarkene og besøk produsentene for smaking, før dere setter dere ned til et koselig måltid. Det blir et minne for livet! 

Chablis lages på chardonnay druen, det er en kameleon drue som tar ekstra mye smak fra naturen den vokser i. Languedoc- Roussillon vinområde har ikke samme prestisje som Chablis men chardonnay druene stortrives der. 

Chablis produsenten Laroche er kjent for sine nydelige viner, og nå også fra jordsmonnet lenger syd i Frankrike. Jeg har tatt med et vintips som er prisgunstig og en allrounder. Slike viner er praktisk å vite om. 

Chablis på sjømat
© Chablis

Alvarinho druen som lager vinho verde (grønn vin, utrykket kommer av at druene høstes tidlig) smaker forfriskende med lett gjenkjennelig eplepreg. Det er velsmakende i seg selv, og den aromatiske stilen passer perfekt til sjømat. Hvis du liker riesling men vil prøve et alternativ, er mitt sommertips til deg å gå for en portugisisk vin av alvarinho.

Rosevin kommer vi ikke utenom i ferien, det er en populær vinstil fordi den er så anvendelig. Den takler til og med grillmat, spesielt hvis den kommer fra syd-Italia som nyheten jeg omtaler. Den roséen er laget på negroamaro druen som gir litt bitt og struktur, uten at det dominerer. Velsmakende og vellykket til mange anledninger. 

Når du nyter din vin i sommer, hold glasset mot sollyset, og se hvordan strålene reflekteres vakkert. Investér i en kjøler, fyll på med isbiter og så har du din egen café og bar akkurat der hvor du er.

Riktig god sommer kjære lesere fra nord til syd, fra øst til vest! 

Tips:

- Hell kun litt vin av gangen i glasset, for å bevare vinen duggfrisk.

- Bruk en isbøtte eller kjøler til å holde vinen kald.

- Husk at det er kjølige temperaturer som skaper friskhet.

- Når du har gjester, server gjerne flere viner så dere kan sammenligne smakene.

Vi smaker på sommerlige viner

Skjelbreid Poirée
© Skjelbreid Poirée

Smaken av sommer

146701 Skjelbreid Poirée Clairette De Die Brut, Rhône, Frankrike, kr 187,90 (tilleggsutvalg)

Dette er Liv Skjelbreid sin utrolig spennende musserende vin laget 100% på Clairette druer. Den dufter sommerlig av fersken og roser, med litt preg av nøtter. Smaken er nøyaktig slik vi liker, forfriskende, aromatisk, tørr og med passe syrlighet. Kun 11.5% alkohol som passer i varmen. Perfekt aperitiff og til lette retter. Gjerne fisk og skalldyr. Liv er ekstra glad i ferskvannsfisk.

Laroche Chardonnay
© Chardonnay

Laroche Chardonnay L 2018, Languedoc-Roussillon, Frankrike, kr 125,90 (basis)

Det gir barnlig fryd å finne en vin som er rimelig, anvendelig og veldig god. Chardonnay L er en slik type vin som kan nytes hver dag om ønskelig, til sommerlige retter Den har aroma med preg av eple, grønne urter og litt sitrus. Stilen er frisk med god fedme. En klassisk, tørr Chardonnay med preg av sitrus, gule epler og avrundet fylde. Vinen har god frukt og syre som balanserer fint. Passer ideelt til grønsaksretter og salater, og fisk, gjerne laks, grill og sjømat.

William Fèvre Chablis Domaine
© Chablis

Blid med Chablis

4337601 William Fèvre Chablis Domaine 2017, Chablis, Frankrike, kr 224,90 (BU)

Smaken av sommer er Chablis. Her er en god produsent som leverer en ren smak jeg virkelig kan like. Den har duft og smak av sitrus, hvit fersken og mineraler. Vinen har passe fylde og syre er perfekt til både å nytes alene og til mat du liker hvitvin til. Til østers og sjømat er den helt ypperlig.

Soalheiro
© Soalheiro

Frisk med eplepreg

3045301 Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2018, Minho/Vinho Verde, Portugal, kr 173,90 (basis)

Når du ønsker en smak som er rund og minner litt om friske epler, er hvitvin laget på alvarinho druen en vinner. Denne har fruktig aroma preget av pære, eple og blomst, innslag av tropisk frukt og krydder. Smaken er ungdommelig og frisk, saftig, preg av eple, pære og urter, hint av mineraler i ettersmaken. Passer utmerket til sjømat. Eplepreget balanserer sødmen i sjømat på en elegant måte.

Calafuria
© Calafuria

Duggfrisk rosévin

10924201 Tormaresca Calafuria 2018, Puglia, Italia, kr 199 (BU)

Rosévin er sommervin, og her har jeg funnet en ny praktfull italiener laget på negroamaro druer helt syd på «hælen» i Italia. Den byr på intense aromaer av granateple, fersken og grapefrukt med blomsternoter. Gir fruktig og frisk munnfølelse med hint av tropisk frukt. Kan gjerne nytes til fisk og skalldyr, grillete retter og hver gang du ønsker deg duggfrisk rosé i solen. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...