Gunnhild Bjørnsti, Kvinnelig vin
© Gunnhild Bjørnsti

Gunnhilds vinfavoritter: Når kvinner velger

Vinprodusenter har fått øynene opp for kvinnelige vindrikkere. Vi nyter og kjøper vin i rikt monn.

20. september 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Kvinner elsker vin. Gjerne hvitvin, rosévin og musserende vin. Og rødvin vi ikke får vondt i hodet av. Kvinner som målgruppe har blitt stadig viktigere, ikke bare fordi vi liker å nyte den edle drikken, men fordi vi ofte handler inn til husholdningen og til selskap. Vi bestemmer gjerne både hva som kommer på tallerkenen og hva som helles i glassene.

Gunnhild Bjørnsti med vinmaker Petra Unger

TARA-WEEKEND: Vinmaker Petra Unger kommer til årets Tara-weekend på Vestlia Resort, og skal sammen med Gunnhild inspirere deltagerne til økt vinforståelse.

© Gunnhild Bjørnsti

Victoria Brandvold tar kvinner på alvor. Hun har startet opp Roxy Wines, et importselskap med fokus på viner som passer vår kvinnelige smak, gjerne skapt av kvinnelige vinmakere.

Dette bør du vite om musserende vin.

– Kvinner liker gjerne lyse og lette viner, og det er mye bobler i fokus. Damer er også opptatt av utseendet på flaskene. Matcher de dekorasjonen på bordet? Passer de inn på hytta? 

Vinprodusentene har til nå ikke forstått den interessen, men de begynner å forholde seg til det, synes jeg. De ser at kvinner bruker stadig mer penger på vin og står for husholdet. Kvinnelige konsumenter får mer oppmerksomhet nå, påpeker Victoria. 

Gunnhild Bjørnsti

KVINNER & VIN: – Jeg møter stadig kvinner som vil lære mer om vin, for å nyte enda bedre, sier Gunnhild!

© Gunnhild Bjørnsti

Det er en økning blant kvinner som nyter vin

De belønner seg med et glass etter jobben og for å kose seg på kveldene. Det betyr at kvinner ofte foretrekker en balansert vin som ikke har for mye alkohol og tanniner. Gjerne nyanserte og subtile viner. Før kjøpte de kanskje mest det mannen ville ha, men nå velger kvinner mer hva de selv liker.

– Hvorfor nyter kvinner mer vin nå? Det er det flere grunner til. Norske kvinners livsstil har endret seg. Vi liker vin, men foretrekker de uten mye sukker eller alkohol. Vi tenker på formene og på dagen derpå. Kvinner har høye idealer.

En annen grunn er trender som kvinner normalt sett er mer opptatt av enn menn. Trendene går stadig mer i retning av hvitvin, rosé, bobler og fruktige, friske viner som en del av en moderne livsstil.

Victoria forklarer at trender er urbane fenomener, det er helst i byene at nye vaner starter.

– Jeg har også spurt venninner om hvordan de velger vin. Det er sjelden de tenker at de ha en riesling eller chardonnay. I stedet for å tenke druer, velger de mer ut fra kategorier som rosévin, hvite viner og lette rødviner. De liker heller ikke harry etiketter. 

Gunnhild Bjørnsti og Victoria Brandvold

KVINNEFOKUS: Victoria Brandvold har startet et importselskap med fokus på viner som passer kvinners smak, gjerne skapt av kvinnelige vinmakere. 

© Gunnhild Bjørnsti

Hva med pris, betyr det noe for valget?

– Kvinner har gjerne et budsjett, og 150–250 kr for en flaske er vanlig. Om vinen er økologisk er egentlig ikke avgjørende, det er mer et pluss. Smaken er det som avgjør.

Konklusjonen som Victoria har kommet frem til for sin misjon, er å finne viner med gode smaker til riktig pris og med fine etiketter.

– Mange etiketter bør nok beskrive bedre hvordan vinen smaker og hva den passer til. Kommunikasjon er et annet viktig poeng som jeg er i dialog med vinprodusentene om.

Har kvinner annen smaks- og luktesans enn menn?

– Kvinner er ikke utstyrt med bedre smaksapparat enn menn, selv om det ofte sies at kvinner har god luktesans. Kvinner velger nok mer intuitivt, og menn mer analytisk og teknisk, påpeker vinmakeren Petra Unger i Kremstal i Østerrike.

– Kvinner som elsker vin, øker i antall, og jeg registrerer at de er opptatt av kvalitet. De er også nysgjerrige og vil vite om alt fra vinmaking til vinregioner og hva vinen passer til, forklarer vinmaker Tiziana Aurelio i Piemonte i Italia.

4 gode oppskrifter på sunn snacks!

Kvinners drikkemønster er riktignok annerledes enn hos menn.

– Det viser seg at kvinner foretrekker å nyte vin for seg selv og er mindre opptatt av at den skal passe til mat. Sannsynligvis er dette en av grunnene til at prosecco har blitt så populært. Kvinner fortjener gode viner, og det er på tide at vi også heier på de kvinnelige vinmakerne og satser mer på hva vi kvinner ønsker å ha i vinhyllen, avslutter Victoria Brandvold.  

Gunnhild Bjørnsti anbefaler kvinnelige viner

Kvinner foretrekker ofte  en balansert vin som ikke har for mye alkohol og tanniner. Gjerne nyanserte og subtile viner. 

© Gunnhild Bjørnsti

Dette legger kvinner vekt på i valg av vin:

God smak.

Lav på alkohol,
sukker og tanniner.

Fin etikett/flaske.

Kvalitetsbevisst.

Gunnhild anbefaler kvinnelige viner:

 Imperiale Spumante Millesimato Bianco Extra Dry


© Produsenten

Rimelig og god spumante

10181501 Imperiale Spumante Millesimato Bianco Extra Dry, Italia 119,90 kr (BU)

Her er en delikat og middels fyldig spumante med elegante bobler, fruktige aromaer og innslag av sitrus og florale elementer. Nydelig kremet mousse. Smak av pære og sitrus med frisk og lang ettersmak. Server som aperitiff og til småretter, samt lette fisk- og sjømatretter.
Kun 11 % alkohol.

Petra Unger Ried Gottschelle Erste Lage Grüner Veltliner Reserve 2018


© Produsenten

Vidunderlig ny smak

11124401 Petra Unger Ried Gottschelle Erste Lage Grüner Veltliner Reserve 2018, Kremstal,
Østerrike, 209,90 kr (BU)

Grüner veltliner er en drue som gir en flott hvitvinssmak med en delikat fylde. Denne har duft av modne gule epler og saftige pærer, sitrus og noe urter. Med smak av frisk fruktighet og fin balanse mellom syre/sødme. 

Druene kommer fra 20 år gamle vinstokker, og vinen lagres 2 måneder på bunnfall, noe som bidrar til god konsentrasjon. Passer perfekt alene, til grønnsaksretter, skalldyr (gjerne kamskjell), rike fiskeretter og kylling.

 La Mesma Gavi 2018

© Produsenten

Vin med god samvittighet

10814801 La Mesma Gavi 2018, Gavi/Piemonte, Italia, 219,90 kr (BU)

Så mye smak og så lite sukker. Kun 1 g/liter. Kjenn frisk duft av aprikos, litchi og sitrus, frisk og harmonisk smak av sitrusfrukt, god mineralitet med elegant og fruktig avslutning.
Cortese-druene er håndhøstet i hele klaser, spontangjæret på ståltanker og med bunnfall i 8 måneder før filtrering og tapping. Passer som aperitiff, til skalldyr og sushi.

Gris Marin rosé 2018
© Produsenten

Rosa vin året rundt

10974401 Gris Marin rosé 2018, Sable de Camargue, Frankrike, 154 kr (BU)

Dette ble et flott bekjentskap med en rosé laget på 30 år gamle grenache-druestokker fra Camargue i Frankrike, og som passer til alle anledninger. Det er en frisk og lett rosévin som dufter av fersken og blomster og som du fint kan nyte alene. Smaken er myk med fersk fruktighet med en bløt avslutning. Nyt som aperitiff, til reker, laks, tunfisk og salater.

Aurelio Settimo Dolcetto d’Alba
© Produsenten

Saftig, sursøt fruktighet

5970701 Aurelio Settimo Dolcetto d’Alba 2016/2017, Alba/Piemonte, Italia, 169,90 kr (BU)

Her er en god allround-rødvin som er anvendelig utover høsten. Den dufter behagelig av friske, fruktige kirsebær, moreller og jordbær. Smaken gir fin konsentrasjon av sursøt kirsebærfrukt og delikat vaniljepreg fra litt fat kombinert med lett krydret note. Ideell når du vil ha et glass rødvin, og fortsette med pasta, pizza eller en kjøttrett.


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...