overgangsalder
Menopause:

I overgangsalderen må kroppen lære seg å fungere uten østrogen og finne en ny måte å fungere på.

© Getty Images

Alt du trenger å vite om overgangsalderen

Dette skjer i kroppen din og slik takler du utfordringene overgangsalderen gir!

2. mai 2018 av Gitte Høj

Når du kommer i overgangsalderen og produksjonen av østrogen blir ustabil, kan de hormonelle svingningene nå nye høyder.

Her er gode råd til hvordan du får en lettere overgang!

Hva er overgangsalder?

Betegnelsen «overgangsalder» er navnet på de årene hvor eggstokkenes produksjon av de kvinnelige kjønnshormonene – østrogen og progesteron – blir mer ustabil og gradvis avtar.

Kroppen går fra et høyt nivå av østrogen til nesten ingenting.

I denne perioden må kroppen lære å klare seg uten østrogen. Det betyr at kroppen må finne en ny måte å fungere på, og det kan hos noen kvinner – ikke alle – gi forskjellige fysiske symptomer.

Hormonene svinger uregelmessig og nivået går mer opp og ned enn i den alminnelige mens­trua­sjonssyklusen.

Det betyr at du godt kan ha menstruasjonsblødninger og samtidig ha symptomer på overgangsalder.

overgangsalder kvinner
Er jeg i overgangsalderen?

Har du hetetokter og hormoner som svinger mer opp og ned enn i den alminnelige mens­trua­sjonssyklusen? Da er du kanskje i overgangsalderen.

© Getty Images

Når starter overgangsalderen?

Hvis du er som gjennomsnittet, skjer menopausen, som er tidspunktet for din siste menstruasjon, når du er rundt 52 år.

Overgangsalderen er årene opp mot menopausen, og varer også i ca. ett år etterpå.

Den hormonelle ubalansen begynner typisk 2–5 år før din siste blødning. Hos noen kanskje 5–10 år før. Hvis du slutter å ha mensen før du fyller 45 år, regnes dette som tidlig. Da bør du være oppmerksom på å få i deg godt med kalsium og D-vitamin for skjelettets skyld.

Noen kvinner kommer plutselig i overgangsalderen på grunn av medisinbruk, eller hvis de f.eks. får fjernet eggstokkene på grunn av sykdom. Røyking kan medføre at du kommer tidligere i overgangsalderen.

Hva er tidlig overgangsalder?

Noen kvinner kan komme i overgangsalderen tidligere enn andre, ofte i 40-årene. Unngår du kronisk stress og jobber med stressmestring, kan det være gode tiltak for å unngå å komme i for tidlig overgangsalder.

overgangsalder symptomer
Symptomer på overgangsalder:

Kroppen er i stor endring, og symptomene kan oppleves veldig ulikt fra kvinne til kvinne. Hetetokter og endring i blødningene er vanlige symptomer på overgangsalderen.

© Getty Images

Hva er symptomene på overgangsalder?

Det er veldig individuelt hvordan vi merker overgangsalderen. Det avhenger av hvem du er, livsstil og arveegenskaper.

Omtrent en tredjedel får ingen problemer, en tredjedel merker forandringer det går an å leve med. Den siste tredjedelen får så store problemer at de ikke fungerer normalt.

En av de første forandringene vil være at blødningene forandrer seg. Syklusen din kan bli kortere eller lengre, og blødningene kan bli kraftigere.

En del kvinner opplever at den indre termostaten blir ustabil, og de får hete- og svettetokter. Urolig nattesøvn er et annet alminnelig symptom.

Mange kjenner muskel- og leddsmerter, mens tørre slimhinner kan gi symptomer som ligner blærekatarr, tendens til sopp og smerter ved samleie.

Lurer du på flere symptomer på overgangsalder? Se denne listen!

Hvorfor kommer jeg i overgangsalderen?

Den store forandringen skjer i eggstokkene dine. De er en slags hormonfabrikk. Det er i cellene rundt eggene dine at det dannes østrogen. Du har bare de eggene du ble født med, og på et tidspunkt går du tom, og da begynner det å skje noe.

Østrogennivået følger syklusen din, og med færre egg avtar eggstokkenes produksjon av østrogen.

Manglende eggløsning gir f.eks. uregelmessige blødninger.

Kanskje lurer du på hvordan en svingende østrogenproduksjon og mangel på østrogen kan forårsake så store problemer som noen kvinner opplever.

Husk at du har østrogenreseptorer i stort sett alt vevet og i alle organer i kroppen din. Det er forklaringen på hvordan det kan få så store utslag å mangle dette hormonet.

Hva nå?

Du bør være oppmerksom på at du nå på flere måter kan være mer mottagelig for sykdom. Østrogenet beskytter nemlig kroppen. Blant annet knokler og blodomløp.

Du kan beskytte kroppen din mot tap av kalsium og blodårene mot forkalkning ved å mosjonere og å spise sunt og variert.

Det er aldri for sent å begynne, men har du hatt en sunn livsstil mesteparten av livet ditt, har du allerede et forsprang. Ellers er det nå viktig å sette i gang.

Noen kommer seg enkelt igjennom overgangsalderen, men de aller fleste opplever moderate til uutholdelige plager. Hvis hverdagen blir vanskeligere på grunn av kraftige symptomer, kan du overveie om du i en periode har behov for et hormontilskudd. 

Kanskje er du også interessert i...