© Getty Images og Juliana Wicklund

Kvinne over 40? Få tilbake hormonbalansen!

Har du østrogendominans, kan det føles som du er kommet i overgangsalderen altfor tidlig. Slik finner du ut om du har hormoner i ubalanse.

16. april 2015 av Ulrika Davidsson

En kostrådgiver som selv ikke klarer å holde vekten? Ja, så ille var det for Taras vektcoach Ulrika Davidsson for tre år siden. Magefølelsen fortalte at noe var alvorlig feil i kroppen, men prøvene hos legen viste ingenting. Til slutt, etter å ha søkt lenge på Internett, fikk hun hjelp. Her skriver Ulrika om hva hun gjorde for å rette opp sin hormonelle ubalanse.

© Juliana Wicklund

Jeg merket at noe var galt med kroppen min i 2010 og 2011. Jeg begynte å gå opp i vekt, og følte meg kvapsete med masse væske i kroppen. Var det fordi jeg begynte å nærme meg 40 år? Eller var det fordi jeg spiste for mye og trente for lite?

Hvordan var det mulig å gå opp nesten ti kilo når jeg både trente og holdt meg til en lavkarbodiett?

Familien min reagerte også, og syntes det var rart siden jeg alltid takket nei til søtsaker, desserter, potetgull, pasta, brødmat og mye mer.

Jeg begynte å skrive en matdagbok og var supernøye med bare å spise sunn mat. I tillegg begynte jeg å bruke en personlig trener, og besøkte treningsstudioet tre ganger i uken, pluss at jeg jogget tur med hunden hver morgen. Nå skulle jeg i hvert fall på fart på forbrenningen min!

Men nei da, ingenting skjedde og jeg forsto etter hvert at noe var veldig feil med kroppen min. Jeg var også bekymret fordi jeg veiledet så mange andre som lykkes med å gå ned i vekt, mens for meg sto vekten på stedet hvil...

 

Jeg bestilte time hos fastlegen for å ta prøver. Jeg var nesten overbevist om at noe var galt med skjoldbruskkjertelen min, og at dette ville vise seg ved en undersøkelsen. Men der tok jeg grundig feil! I følge prøvesvarene var alle mine verdier gode, og mine skjoldbruskhormoner ”lå innenfor rammen” av hva som var normalt.

Jeg spurte legen om det kunne være en type hormonell ubalanse, og om de kunne sende meg videre til en endokrinolog (en spesialist som er ekspert på hormoner og kjertler). Da fikk jeg til svar: ”Ulrika, det er ingenting galt med deg. Du må ganske enkelt spise mindre og røre litt mer på deg”.

Det var fornedrende å ikke bli trodd når jeg allerede hadde forklart dem at jeg levde meget sunt og trente regelmessig, og at jeg likevel ble formant om å spise mindre og røre mer på meg. Men jeg gir meg ikke så lett! Jeg er heldigvis temmelig sta, og jeg stoler på magefølelsen min. Så jeg gikk hjem og bruke dager på å lese alt jeg kom over på Internett om hormonelle ubalanser. Til slutt fant jeg heldigvis frem til den svenske sykepleieren Mia Lundin som er spesialist på kvinnelige hormoner, og som driver klinikk i USA.

Jeg fikk rådet om å ta en spyttprøve for å sjekke hvordan min hormonelle balanse var, og bestilte en test gjennom min ernæringsterapeut. Dette betalte jeg selv (det kostet rundt 2000 kroner). Jeg fikk tilsendt et prøvetakingssett og fylte opp flere rør med spytt som jeg så sendte til et laboratorium for analyse. I de ukene jeg ventet på svaret leste jeg enda mer om forbrenning og hormoner og lærte meg enda mer om emnet.  Så innen jeg fikk svar på prøvene mine, visste jeg egentlig allerede hva som var galt med kroppen min: Jeg hadde alle de symptomer man kan ha når man har et for lavt nivå av progesteron i kroppen.

Da prøvesvarene kom, var det en glede å endelig på svar på hvorfor jeg ikke kjente igjen min egen kropp. Prøvene viste at jeg hadde veldig lave verdier av progesteron i kroppen i forhold til nivået av østrogen. Østrogendominans i kroppen er virkelig ikke bra, og jeg hadde i tillegg til å gå opp i vekt, både dårlig sirkulasjon, væskeansamling og ømme bryster. Dessuten frøs jeg hele tiden.

Nivåene av østrogen og progesteron minsker generelt med alderen, men forholdene forandres drastisk fra ca. 35 år.

Mellom 35 og 50 år synker progesteron-produksjonen med cirka 75%, mens østrogenproduksjonen avtar med cirka 35%. Det er altså ganske vanlig å få østrogendominans. Østrogen øker blant annet kroppen evne til å lagre fett, mens progesteron hjelper kroppen til å bruke fettet som energi. Hvis man i tillegg, som jeg, hadde stresset i mange år som småbarnsmor, med karriere, nytt hus og oppussing av sommerstedet, blir også kroppens nivå av progesteron påvirket, og fremfor alt binyrene. Østrogendominans kan svekke både binyrenes og skjoldbruskkjertelens funksjoner, og det var det som hadde skjedde med meg. Så siden 2012 har jeg tatt et kosttilskudd som heter Wild Yam (en urt som stimulerer kroppens produksjon av progesteron), og bruker også små mengder av en bio-identisk progesteronkrem. Så nå er de overflødige kiloene borte vekk, det samme gjelder de ømme brystene, frossenheten og en kropp som lagrer væske. Samtidig har jeg fått tilbake en meget god forbrenning!

Kjenner du deg igjen i det jeg har fortalt? Da er rådet mitt å skrive ned symptomene dine og lese alt du kommer over på Internett når det gjelder lavt progesteron og østrogendominans. Bestill deretter time hos fastlegen din, og stå på ditt hvis du virkelig føler at noe er riv, ruskende galt. Hvis du ikke får tilstrekkelig hjelp hos legen, er mitt råd å bestille en ”hormon- og spyttest” som du tar selv, og får prøvesvarene fra et laboratorioum. En slik test kan du bestille fra femalebalanceshop.com. Da får du vite hvordan hormonene i din kropp fungerer og samarbeider, og det kan hjelpe deg videre til å finne ut hva du bør gjøre for å få balanse i kroppen igjen.

Mitt siste råd er stol på magefølelsen din! Det er bare du som vet hvordan du føler deg, ingen annen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...