© Aurora Leonor Jimenez Lorente / produsentene

Bobler til jul og nyttår!

Det kan ikke bli bedre enn å servere champagne til høytidens store måltider! Vi har testet på Tara-weekend.

20. desember 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Kjære lesere! Nå er det rett før julaften, nyttår og feiringer av mange slag. Hyggelige lag venter, med familie, venner, tradisjonsmat og godt drikke. Skal vi gjøre det enkelt og servere champagne til juleretter og festmat?

Damer elsker champagne, drikken skaper alltid god stemning.

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

På siste Tara-weekend på Vestlia på Geilo, smakte jeg ulike champagnevarianter med mange av dere entusiastiske lesere som kom fra nord og sør, øst og vest. Det ble vellykket, for når damer kommer sammen og korkene spretter blir det raskt feststemning. Champagne er perfekt til å starte kvelden, men også som følge utover måltidet, spesielt til julemat.

Hva skal du servere til julematen i år? Champagne, mente deltakerne på Tara-weekend.

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Som en oppsummering for alle som har deltatt på champagnekurs, og en rask innføring til dere som ikke var på Tara-weekend, kommer her en A-B-C på hva som særpreger champagne.

Terroir: Champagne lages kun på ett sted, nemlig i Champagne-regionen øst for Paris. Her er jordsmonnet krittholdig, noe som gir champagne en helt særpreget smak og stil som verdens vinelskere verdsetter.

Cuvée: Champagne er ikke bare én vin, men en blanding (cuvée på fransk). Det betyr at hver champagne er laget på mange ulike viner, det kan være opp mot 100. Basevinene er unge og de lagrede kalles reserveviner.

Huschampagne: Tre druer benyttes til champagne. Hvitvinsdruen chardonnay for eleganse og finesse, rødvinsdruene pinot noir for struktur og pinot meunier for fruktighet. Hver vinmaker bestemmer blandingen av viner av disse tre druene og skaper sin egen husstil. Det er hvert champagnehus sitt hovedprodukt, er tørr i stilen (brut – betyr ikke-søt) og kalles NV som betyr non vintage (uten årgang). Vinstilen skal nytes ung og trenger ikke lagres.

Blandingskunst: Å være vinmaker i Champagne er noe av det mest krevende i vinverdenen. Oppgaven med å blande mange viner for å skape et flott produkt er utfordrende, men for å gjenskape den samme husstilen år etter år trengs det mye erfaring. Mester-vinmaker kalles champagnehusenes kjellermester, og det er en ærefull oppgave.

Matmatch: For å skape en ideell mat- og vinmatch skal det være balanse mellom mat og drikke. Det betyr at vinen skal smake godt i seg selv, maten også selvfølgelig, og når man smaker på vinen igjen etter noen munnfuller, skal den harmonere. Champagne har god syre som takler fett, umami-preg som balanserer krevende råvarer (speket, røkt, lagret, saltet) samt friskhet fra mineralitet og bobler som renser ganen. Derfor velger stadig flere å prøve champagne til tradisjonsrike retter som lutefisk, pinnekjøtt, ribbe og rakfisk.

Ulike varianter: Champagne er ikke bare champagne, det finnes flere varianter. Brut Nature er helt uten sukker, det er julens alibi for å nyte bobler. Blanc de Blancs er kun laget på chardonnay-druer og er den mest «hvitvinspregede» stilen. Brut er husstilen laget på en miks av tre eller to druer. Brut passer perfekt med Blanc de Blancs og Brut Nature som aperitiff og fortsetter ut i måltidet med fisk og lyst kjøtt. Blanc de Noirs er laget kun av rødvinsdruene og er perfekt til kjøttmåltider. Eksperimenter gjerne med hva dere synes passer, og nyt fridagene maksimalt.

Champagne til høytidens festligheter

Eksklusiv kvinnelig stil 

7915901 Duval-Leroy Femme de Champagne Brut Grand Cru, Champagne, Frankrike, 750 kr (BU)

Den mest innflytelsesrike kvinnen i dagens champagneverden heter Carol Duval-Leroy. Hun eier familiens champagnehus og jobber med vinmaker Sandrine. De to damene lager Femme (betyr kvinne på fransk), fremstilt på kun de beste druene fra Grand Cru presentert i nydelig flaske. Stilfull duft og smak av sitrus, tørket frukt, nøtter og mineraler. Noe å unne seg!

Rimelig til fest 

10132001 Philizot & Fils Brut numéro 3, Champagne, Frankrike, 269,90 kr (basis)

Når du har mange gjester er det positivt å vite om en god champagne til god pris, som denne. Den er laget av de tre druevariantene og gir en typisk forfriskende duft med epler, sitrus, urter og kjeks. Den har fruktig smak preget av sitrus, eple, urter og kjeks. Ideell som aperitiff, til mat og ved midnatt på nyttårsaften.

Elegante bobler

5701101 Henriot Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike, 359 kr (basis)

Vil du prøve blanc de blancs, dvs. champagne laget på chardonnay slik som viner fra Chablis, smak gjerne denne! Det lukter nydelig modent eple, sitrus og urter, litt brøddeig og mineraler. Smaken er elegant! Pent utviklet, med preg av sitrus og eple, mineraler og kjeks. Lang og god lengde.

Boblende alibi

4169801 Champagne André Clouet Brut Nature Silver, Champagne, Frankrike, 319 kr (basis)

Tenker du både på smak og kalorier, er denne utgaven for deg. Den er laget på rødvinsdruen pinot noir, passer alene og til mat, er helt uten sukker og til god pris. På duft vil du kjenne en aroma preget av sitrus, eple, nøtter og litt kjeks. Smaken er utrolig slank, frisk, ren og delikat. Med noter av grønt eple og sitrus, fast ettersmak.

Deilig matchampagne 

6693501 Gonet-Medeville Blanc de Noirs 1er Cru Brut, Champagne, Frankrike, 370 kr (basis)

Skal du prøve en blanc de noirs for første gang, se etter denne som er laget av kvalitetsdruer (pinot noir) fra premier cru vinmarker og eldre vinstokker, det betyr det lille ekstra. Vinene er også gjæret på gamle eikefat som gir fylde og støtte, gjerne til kraftige retter. Duft og smak av bakt eple, sitrus, sopp, nøtter og urter, med mineraler.

GOD JUL og RIKTIG GODT NYTT ÅR!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...