Gunnhild Bjørnsti i Sør-Afrika
© Inger Marie Grini / Produsentene

Gunnhild Bjørnsti: De beste vinene fra Sør-Afrika

Vin fra Sør-Afrika er i vinden som aldri før, først og fremst på grunn av et virkelig kvalitetsløft fra den nye generasjonen vinbønder i landet.

5. mars 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Velkommen! Carolyn Martin slår dørene opp til vingården Creation Wines som hun etablerte i 2002 sammen med sin sveitsiske mann Jean-Claude. Creation Wines ligger i den vakre Hemel-en-Arde-dalen, to timers kjøring utenfor Cape Town, og navnet på dalen betyr «himmel og jord».

Gunnhild Bjørnsti i Sør-Afrika
© Gunnhild Bjørnsti

Her fant paret et område med et helt spesielt jordsmonn av leire og skifer, beregnet til å være 60 millioner år eldre enn i anerkjente Bourgogne. Er det noe vinmakere forelsker seg i, er det nettopp «terroir», jorden der vinstokkene skal vokse og gro og strekke seg mot lyset. Sør-Afrika vekker lett fascinasjon blant dedikerte vinmakere fordi landet har verdens eldste grunnfjell, beregnet til å være 450 millioner år gammelt.

I dag er det amfilignende området dekket med vinranker, blomster, bygninger til produksjon, smaking, bespisning og overnatting for tilreisende gjester. 

Vinturisme er i vinden, de lokale kjører gjerne fra Cape Town for å spise på Creation Wines’ restaurant, og engasjerte vinturister fra Europa legger gjerne inn noen dager i himmel og jordalen.

Gunnhild Bjørnsti i sør-Afrika

MANGE GJESTER: På vingården Creation Wines serveres 70 000 gjester hvert år. 

© Gunnhild Bjørnsti

– Vi startet med kun ett bord til vinsmaking og serverte en ostebrikke til. I dag har vi full lunsjmeny med vin- og mat-matching og serverer 70 000 gjester årlig, forteller Carolyn. Hun er en av de ledende kvinneskikkelsene i dagens Sør-Afrika, med rundt 300 ansatte. I tillegg har hun startet Pebbles Project, et skole- og helseprosjekt for vanskeligstilte barn i området.

Det er tid for vinsmaking! Vi har med en gruppe på 21 entusiaster fra Norge, og sammen får vi en nydelig gjennomgang av Creations utvalg av hvite og røde viner. Chardonnay og pinot noir er de store drue­ne, med ideelle klimatiske forhold her takket være kjølige vinder fra Atlanter­havet. 

Carolyn har komponert en egen meny med matretter som matcher vinene, blant annet en sushivariant hvor limesaft er skviset over laksen og risen er tilsatt safran.

Les også: Fermentrering for nybegynnere - alt du trenger å vite

Peter-Allen Finlayson og Marelise Niemann i Sør-Afrika

Prisbelønt: Peter-Allen Finlayson er en prisbelønt sørafrikansk vinmaker. Her med Marelise Niemann.

© Gunnhild Bjørnsti

Nivået på mat og vin i Sør-Afrika er høyt, mens prisene fortsatt er lave. Den unge generasjonen sørafrikanere satser helhjertet, og i Norge liker vi spesielt godt de hvite vinene, hvor salget ifølge Vinmonopolet er i vekst.

Utover Hemel-en-Arde er Swartland et viktig vinområde. Gamle «bushvines» takler tappert solens hete og gir konsentrerte smaker. Spesielt chenin blanc har tatt verden med storm.

Andrea Mullineux er en annen sterk kvinneskikkelse, hennes prisbelønte vingård Roundstone ligger her. Norgesvennen Adi Badenhorst er også i området, og har sammen med Andrea suksess med vinsalget til Norge. Adis Secateurs, som finnes i både hvitt og rødt, er gjerne introduksjonen til sørafrikansk vin for mange. Paret på nabogården til Adi, David & Nadia, lager også fantastiske viner – presise og rene i stilen. 

Creation Wines, Sør Afrika

VINTURISME: Creation Wines har gjestehus i vinmarkene.

Av de røde vinene har kvaliteten på pinot noir skutt i været. Utover Creation Wines er det spesielt vinmaker Peter-Allan Finlayson som har markert seg. Crystallum Peter Max 2019 er en knallårgang på pinot noir! Den kan nytes nå og lagres i flere år. 

Nå er 2018-årgangen til salgs i Norge, mens 2019 ventes inn om noen måneder. Hvis du liker pinot noir, prøv også Crystallum Cuvée Cinema (399,90 kr) som har fått internasjonal anerkjennelse. Vinmagasinet Decanter’s ga nylig 98 poeng til 2018-årgangen, med utmerkelsen «exceptional» som den eneste av de oversjøiske vinene.

For å nyte musserende viner laget på «champagne-metoden» stikker vi innom Graham Beck i Robertson Valley. Vinmaker Pieter Ferrerira er hjerteligheten selv og sjarmerer alle damene i senk med bobler servert godt avkjølt i perfekte glass.

Etter å ha reist til Sør-Afrika de siste årene med norske grupper, er det en stor glede å se at vinkvaliteten fortsetter å øke i dette praktfulle landet med en brokete historie. Gründerånden lever i beste velgående, arbeidsinnsatsen er det ingenting å si på, kvinnene er på banen – og det gir som kjent resultater. 

Les også: Vin med lite sukker

Gunnhild anbefaler de beste vinene fra Sør-Afrika

Graham Beck Brut Rosé, Western Cape,
© Produsentene

Solskinnsbobler

Graham Beck Brut Rosé, Western Cape, Sør-Afrika, 235 kr (BU)

Her er boblene de norske damene på tur falt pladask for. Vinen er laget på håndplukkede chardonnay og pinot noir som i Champagne, og klasene presses hele. På farge er vinen lys rosa og den dufter av bringebær, kirsebær med hint av mineralitet. 

Frisk deilig smak av røde bær og fin mineralitet. God syrlighet som gjør at roseen passer både som aperitiff og til retter av fisk og skalldyr. Lang, frisk ettersmak.  

Raats Original Chenin Blanc 2018
© Produsentene

Klassisk Chenin Blanc

Raats Original Chenin Blanc 2018, Stellenbosch, Sør-Afrika, 219 kr (BU)

Vinmaker Brewer Raats er pioneren innen dyrking av Chenin Blanc i Sør-Afrika, og han ble kåret til Winery of the Year i 2018. Hans Original er rett og slett en fantastisk deilig ueiket hvitvin som du både kan nyte alene og til mange typer mat, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og grønnsaksretter samt salater. 

En super allrounder. Kjenn duft av gule epler, sitron og lime, og en tørr og frisk smak med god fruktintensitet og lang mineralsk ettersmak.

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2018
© Produsentene

Pinot Noir i verdensklasse

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2018, 319,90 (BU)

Det er moro når unge talentfulle vinmakere får anerkjennelse, som Peter-Allan Finlayson. Hans rødviner på pinot noir, kjent fra dyre burgundere, er helt i tetsjiktet fra Sør-Afrika og er verdsatt av kjennere. Prøv denne neste gang du skal ha rødvin til en god kjøttrett. 

Nydelig duft av mørke og røde bær, blomster, mineraler og hint av fatkrydder. Vinen smaker fruktig og friskt med nyanser av blomster og jordbær. Fantastisk tekstur og gode taninner i en lang, saftig avslutning. 

Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2017
© Produsentene

Knastørr og konsentrert Chenin Blanc

Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2017, kr 184 (BU)

Da Andrea Mullineux ble kåret til årets vinmaker internasjonalt i 2016, fikk mange vintørste øynene opp for hennes vinstil basert på naturgjær. Vingården Mullineux er også kåret til Winery of the Year fire ganger, senest i 2019. 

Denne vinen har duft av solmodne pærer, sitrus og hint av krydder. Rik smak med mineralske toner, god syre og friskhet. 15 prosent av vinen fermenteres i 5 år gamle eikefat. Passer godt til fisk og skalldyr, gjerne grillet sjømat og krabbe samt lyst kjøtt.

Creation Chardonnay 2017, Sør-Afrika
© Produsentene

Chardonnay til sushi

Creation Chardonnay 2017, Sør-Afrika, Walker Bay 269 kr (BU)

Dette er den praktfulle chardonnayen som Carolyn serverte oss, og som smakte himmelsk til hennes sushirett med limejuice over laksen. Opplev aroma av sitrus, eple og nøtter samt honning. På smak har vinen både god friskhet og intensitet, lang ettersmak. 

Vinmarkene ligger i fjellsiden til Babylon Toren Mountain opp mot 350 moh., med fine modningsforhold samt friskhet fra kjølige havvinder. Passer også utmerket til fisk med smørsauser, og sjømat med fett/kraftig tilbehør.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...