Hva er verdt å vite om vin?
Det er mye å tenke på når vi skal kose oss. Sukker. Kalorier. Fare for hodepine. Hva er verdt å vite om vin? Her følger oppdatert informasjon.

NYT VIN MED MÅTE: Nyt glasset så lenge som mulig, så blir det mindre ubehag dagen etter.
© Getty ImagesSukker i vin
Tørr vin er i tiden. Gjerne viner med under 3 gram sukker per liter. Sukkerbomber er mildt sagt svært utrendy. Smaken mange søker for sommeren, er frisk, ren og med god syre. Vinmonopolet informerer om sukkerinnhold i vinene, det er enkelt å orientere seg ved å lese varedeklarasjonene.
Kalorier i vin
Kalorier er riktignok ikke oppgitt. Så for alle som tenker på formene, hva er verdt å vite? Ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker. Det betyr at det er alkoholnivået vi skal sjekke. De fleste rødviner og hvitviner har langt mer kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater. Grunnregelen er: Jo høyere alkohol, desto flere kalorier.
OBS: Ta alkoholnivå med i beregningen hvis du ikke vil gå opp i vekt eller slanker deg. Fett er den energikilden som gir flest kalorier per gram, det vil si 9 kcal per gram. Nest etter fett kommer alkohol, med 7 kcal per gram. Sukker gir 4 kcal per gram.
Kalorier i vin
Halvsøt hvitvin med 10 prosent alkohol og 28 gram sukker per liter:
Alkohol: 387 kcal
Karbohydrater (sukker): 81 kcal
Totalt: 468 kcal
Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
Alkohol: 465 kcal
Karbohydrater (sukker): 4 kcal
Totalt: 469 kcal
Rødvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
Alkohol: 465 kcal
Karbohydrater (sukker): 4 kcal
Totalt: 469 kcal
Rødvin med 15 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
Alkohol: 588 kcal
Karbohydrater (sukker): 4 kcal
Totalt: 592 kcal
Kilde: Vinmonopolet
Har du fått med deg? Gin and tonic - de beste oppskriftene

Grunnregelen for vin er: Jo høyere alkohol, desto flere kalorier.
Hvorfor reagerer vi når vi drikker vin?
Hodepine
Enkelte kan reagere på vin, oftest rødvin, med utslett, kvalme, hodepine og leddsmerter. Reaksjonen kan komme ganske raskt etter inntak, eller dagen etterpå. Til nå finnes ikke forskningsmessige bevis for sammenhengene, så innsikten bygger på konsumentundersøkelser gjennom mange år – ikke kliniske studier, informerer Vingruppen hos Arcus.
Hva er histamin?
Histamin er det stoffet som cellene skiller ut ved en allergisk reaksjon. Histamin utvider blodårene på samme måte som alkohol, og kan skape rødme i ansiktet. Mengden med histamin i vin varierer sterkt. Man finner svært små mengder histamin i hvite viner og betydelig mer i røde viner.
Histamin som absorberes fra fordøyelsessystemet, omdannes raskt ved hjelp av et enzym (diamin oksidase). Personer med histamin-intoleranse vil ofte ha en lavere konsentrasjon av dette enzymet. Diamin oksidase vil dessuten inhiberes av etanol. På denne måten kan alkoholen i vinen hindre nedbrytning av histamin. Dette kan også være forklaringen på at folk ikke reagerer på matvarer med høye histaminmengder, men reagerer på histamin i vin.
Prøv ut vin med lavt nivå av gardestoffer
En stor stoffgruppe i vinen er polyfenolene (garvestoffene), som trekkes ut av skall, stilker og steiner under gjæringen. Vin som har vært lagret på trefat vil også få tilførsel av polyfenoler fra treverket. Mengden av de ulike polyfenolene er avhengig av druesort, druens voksested og produksjonsmetode. Garvestoffene er vinens naturlige konserveringsmidler. Garvestoffer har ofte fått skylden for ubehagsreaksjoner, men dette er ikke tilstrekkelig dokumentert. Hva skal man lære av dette? Vit at det er utviklet rødviner med lave nivåer av histamin og garvestoffer. De er verdt å prøve.

SØTT I GLASSET: Hvor mye sukker og kalorier får vi i oss når vi drikker vin?
Noen eksempler på kalorier
Champagne brut (tørr)
restsødme: 12 g
alkohol: 12%
kalorier: 91
Prosecco Extra Dry
restsødme: 12-17 g
alkohol: 12%
kalorier: 92
Tørr hvitvin
restsødme: 3 g
alkohol: 13%
kalorier: 94
Halvtørr (off dry) hvitvin
restsødme: 10-35 %
alkohol: 11%
kalorier: 89
Rosévin, tørr
restsødme: 4 g
alkohol: 13%
kalorier: 94
Rødvin, kjølig klima
restsødme: 4 g
alkohol: 13%
kalorier: 94
Rødvin, varmt klima
restsødme: 4 g
alkohol: 14%
kalorier: 101
Portvin
restsødme: 90-120 g
alkohol: 18%
kalorier: 178
Sherry
restsødme: 300-500 g
alkohol: 18%
kalorier: 322
Kilde: Decanter, september, 2017
Les også: Dette bør du vite om musserende vin