Slik lager du smakfull spritz

Når vi skal nyte drikke, passer det med noe kaldt og forfriskende. Duggfrisk hvitvin blir sjelden feil, men kan fort bli lunken i glasset. Spritz, derimot, har rikelig med isbiter, og er enkelt å mikse.

16. august 2021 av Gunnhild Bjørnsti


– Spritz betyr egentlig en splash av noe, forklarer bartender Johan Einar Wånge. Opprinnelsen til uttrykket kom på slutten av 1800-tallet da østerrikske soldater okkuperte Italia. 

– Soldatene drakk vanligvis mye øl, og da de fikk smaksrike italienske viner ville de helst tynne dem ut. Dvs. med spritz, som på tysk betyr å sprute i noe, med eller uten kullsyre. Fra starten brukte de bare vann, etter hvert ble kullsyreholdig vann eller musserende vanlig. Senere kom mer bittert til, som Campari, forklarer Johan.

Når tok trenden av? 

– Jeg ser det har vært to faser. Spritzbølgen startet igjen i Syden på 1950-tallet, da det var populært med en aperitivo før maten, som betyr en drink med småretter. I Norden tok spritz seg opp med den digitale revolusjonen. For 15 år siden hadde vi nattklubber som møtesteder, men nå sjekker vi ikke opp lenger på slike steder. Vi dater på dagtid eller via nett. Da passer det med drink som har lavere alkohol, og at man kan drikke lenge uten å bli for beruset. 

Spritz passer også inn i helsetrenden hvor lav-alko er et tema. Med masse isbiter holdes ikke bare drikken kald, den tynnes også ut. 

Hvordan lager man spritz? Aromatisert vin fylles i stort glass med is, gjerne store isbiter så de ikke smelter så fort. Tonic eller mineralvann passer ypperlig for ekstra bobler og brusende effekt. Prosecco eller annen musserende vin kan også piffe opp smaken. Blandingsforholdet er helt og holdent opp til deg. Bare å mikse og smake seg frem, enklere kan det ikke bli. Som pynt passer det med en appelsin- eller sitronskive som bidrar med både farger og friskhet.

På neste vennelag, sett frem et utvalg med drikke og la gjestene få blande sin egen spritz.

Appelsinsmak er typisk for spritz. 

– Til Chandon Garden Spritz studerte vi appelsiner som om de var druer, vi liker bitre smaker, sier Ana Paula Bartolucci, vinmaker og kreatør av Chandon Garden Spritz. 

Friskhet, sitruspreg og noe bittert, gjør at spritz fint kan stå til mat, spesielt italienske smaker som pizza, og småretter med skinke, oliven og ost. 

Spritz er populært, spesielt når det er varmt ute. Søkeordet «spritz» topper seg hver juli, basert på data fra Google søketrender i tidsrommet 01.01.2004 til 20.05.2021. Spritz-trenden holder seg, og internasjonale drikketrender peker mot at flere prøver seg på nye varianter utover den klassiske spritzen. Nå finnes spritz i mange utgaver, samt alkoholfrie alternativer. Bland frem din sommerfavoritt!

Lag en fargerik sommerdrikk

Sangrini 

7,5 cl Martini Fiero
5 cl eplejuice
2,5 cl sodavann/mineralvann med bobler
4 cl Cassis Syrup 

Slik gjør du:
Bland ingrediensene, hell i glass og pynt med appelsin og epleskiver.

Sommer cocktail royale french 75

50 ml Tanqueray Blackcurrant Royale
30 ml sitronsaft
15 ml sukkerlake
50 ml prosecco
sitronskall til pynt 

Slik gjør du:
Ha Tanqueray Blackcurrant Royale, sitronsaft og sukkerlake i en shaker og rist. Sil i et glass. Topp med prosecco. Pynt med sitronskall.

© Produsentene

1. Gin med smak av solbær og vanilje

12981701 Tanqueray Blackcurrant Royale, Storbritannia, kr 449,90 (BU) 

En unik premium gin, med en dyp og forførende smak av franske solbær samt en touch av vanilje, inspirert av Charles Tanquerays reise til Frankrike på 1840-tallet. Ginen er destillert med essenser av svart orkidé, vanilje fra Madagaskar og rosmarin. Kjenn lekker solbær med innslag av vanilje på duft og smak. Ginen er fiolett på farge og ideell til cocktails.

2. La Dolce Vita Alkoholfritt

12706501 Martini Floreale, Italia, kr 118,50 (Partiutvalg) 

Av alkoholfrie drikker har Martini laget en spennende variant man kan kombinere med tonic eller sodavann, tilsette isbiter og urter/sitron-appelsinskive til pynt. For ekstra smak tilsett litt epleeller ananasjuice. Utgangspunktet er de-alkoholisert kvalitetsvin med naturlige smaksaromaer, komponert av en master-urtespesialist. Kjenn duft av blomster, krydder, urter med innslag av kamillete og tropiske frukter. Smaken i seg selv er saftig med litt sødme og klare bitre noter, samt fersken, kamille, kamfer og honning.

3. Spritz delight

12935801 Chandon Garden Spritz, Argentina, kr 229,90 (BU) 

Her er en spritz som består av 70 prosent musserende vin av høy kvalitet fra chardonnay-, pinot noir- og semillondruer fra Mendoza-regionen. Vinen er aromatisert med solmodne appelsiner, urter og krydder. Opplev duft og smak av friske og tørkede appelsiner med krydder. Server i et stort glass med isbiter, appelsinskiver og gjerne litt rosmarin. Så enkelt, så sommerlig og så forfriskende.

4. Rosedrikk

12820101 Hotel Starlino Rosé Aperitivo, Piemonte, Italia, kr 259,90 (BU) 

Torino er hjembyen til vermut og aperitivo, hvor en master-destillatør har laget en 100 % naturlig variant på trebbiano druer. Kjenn aroma av rosevann, plomme, modne kirsebær og jordbær med hint av rosa grapefrukt, litchi og hylleblomst. Smaken er frisk med plommer, hylleblomst, grapefrukt og kirsebær med hint av roseblader. Hotel Starlino er en moderne aperitivo på klassisk vis, og er forfriskende enten man drikker den alene med is, tilsetter tonic til spritz eller blandes i cocktails.

5. Forfriskende spritz

11185301 Martini Fiero, Italia, kr 159,90 (BU) 

Smakfull vermut-type med sitrussmak fra spanske søt-appelsiner. Skallet strimles opp og tørkes i solen, så essensen av de aromatiske oljene bevares. Både på duft og smak kjennes fyldig søt og bitter appelsin, med krydder og urter. Perfekt å mikse med tonic og isbiter til sommerlig spritz. Pynt med sitrusskiver. Eller bland 50–50 med prosecco, eventuelt med litt ekstra mineralvann.

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...