
ROSA PÅSKE: Prøv en ny variant, en bringebærspritzer, laget med Bringebærlandets Dessertvin fra Drøbak.
© ProdusentenSpritz
Det smaker med noe forfriskende i solveggen. Som en spritz! Aperol er kjent for sin appelsin- og kryddersmak som blandes med prosecco eller annen musserende vin, litt soda/mineralvann og isbiter. Men hva med å prøve en norsk variant av spritzen med Bringebærlandets Dessertvin fra Drøbak. Det er bare å mikse dessertvinen med prosecco, soda og isbiter for en rosa utgave i påsken. Eller prøv Ice, en musserende stil som skal nytes med isbiter.
Bringebærlandets Dessertvin (11916202 BU) 240,20 kr.
Oppskrift på Bringebærspritzer
4 cl Bringebærlandets Dessertvin
6 cl prosecco (Gjerne Borga Prosecco Trevisio Brut Millesimato (11890401)
2 cl soda
Slik gjør du:
Hell i fine glass og fyll med isbiter. Kjenn hvilken god smak av hva bær fra den norske sommeren kan frembringe.

I PÅSKEGLASSET: 2 rødviner og en dessertvin anbefales på Taras podkast TaraVIN. Du finner episoden her
© ProdusenteneVin til påskelam
Ch. de Rochemorin Rouge 2015 (11340801 BU) 229,90 kr.
En klassiker er rødvin fra Bordeaux til lammekjøtt. Denne utgaven har fin modning fra et år på eikefat, med balansert rødbærsstil med lang fruktig ettersmak. Rødvinen er laget av produsenten André Lurton som er kjent for god kvalitet til god pris. Verdt å vite. De lager også en praktfull hvitvin på Sauvignon Blanc med smak av vår og fint utviklet preg (Ch. de Rochemorin Blanc 2015, 229,90 kr.)
Italiener til lam og andre kjøttretter
Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2018 (1265301 BU) 215 kr.
Når vi er inne på gode produsenter, husk Giovanni Rosso fra Piemonte. Denne rødvinen smaker helt vanvittig godt, av kirsebær, villbringebær og litt tørket frukt. Står perfekt til lammekjøtt, og det du liker rødvin til. Rødvinen passer også pasta og pizza, og småretter, ost, skinke, oliven.
Historie: Vin Santo
Hvorfor ikke nyte et glass dessertvin i påsken slik som italienerne?
Vin Santo er en søt dessertvin fra Toscana i Italia. Den er laget på tørkede druer av trebbiano- og malvasia. Vinen oksiderer noe under fremstillingen som gir et fyldig, konsentrert – og deilig preg. Vin Santo drikkes ofte til cantucci (mandelkavring).
Begrepet vin santo betyr «hellig vin», men det finnes mange andre forklaringer. Som at patriark John Bessarion under et kirkemøte i 1349 drakk Vin Pretto (ren vin) og mente at vinen kom fra Xanthos. Andre hørte ham bruke ordet Xantho, gresk for gul. Noen mente han hadde sagt «Santo», hellig, og likte det bedre enn «ren». Ytterligere en versjon er at vinlagringen tradisjonelt startet allehelgensdag og at vinen ble helt på flasker i påsken.
Og her er en annen historie dere kan lese som påskelektyre: Den «ekte» Vin santo kommer fra Santorini, Hellas på assyrtiko – verdens eldste hvitvinsdrue som vokser i kveiler på vulkansk jord, med kun fuktighet fra tåke og havbris.
Importør Lars Helliesen som er arkeolog, forklarer:
– En gang i tiden, da Venezia styrte verdenshavene, satt det italienske riddere på de fleste greske øyer. Santorini var et strategisk knutepunkt mellom store Kreta, Midtøsten og Ottomanerne og det nordlige og vestlige Middelhav, og 4 riddere styrte hver sin del.
De tok med seg italienske skikker, og laget sin søte vin (som alle i Italia drakk i middelalderen), både til nattverd (ref. Assisi) og ellers. De brukte den lokale druen assyrtiko. Og vinen fikk navnet VIN SANTO etter den hellige treenighet, men også etter navnet SANTORINI! Hele veien siden er denne vinen, arven etter de italienske ridderne, blitt produsert på Santorini.
I moderne tid har den internasjonale domstolen slått fast at det faktisk var på Santorini vinen ved navn Vin Santo først fikk dette navnet! Så nå er det ved lovhjemmel kun Vin santo fra Santorini som kan hete VIN SANTO uten at påfølgende geografisk benevnelse må etterfølge navnet! Dvs. at i Italia må den hete Vin Santo di Montepulciano osv. Men ikke fra Santorini. Litt spesielt at Italia ikke har opphavsretten!
Gaia Vin Santo 2008, Hellas (620302 BU) 375 kr.
Dette er påskevinen sin! Med duft av honning, honningmelon, pasjonsfrukt, nøtter og litchi. Henførende smak av mango, honningmelon, nøtter, syltede rosiner, urter og havsalt. En ny søt favoritt.

VÅRSLEPP: – Denne våren er det absolutt størrelsen det kommer an på, sier Gunnhild Bjørnsti og viser frem et vel av størrelser og varianter på flasker og bokser – og ikke minst vin i poser, som finnes blant nyhetene på vinmonopolet. Hør henne i podkasten Tara VIN. Du finner episoden her
© Torunn PettersenVårslepp
Boksviner, lett emballasje i pouch, småflasker og alkoholfritt. Nyheter fra mars.
Nå lanseres edle vinstiler som champagne og chablis i småflasker.
Til picnic og tur:
Champagne småflaske 20 cl
4332104 BU Nicolas Feuillatte Rose, 163,90 kr.
Nydelig rosechampagne når du skal feire våren og livet, gjerne utendørs.
Champagne halvflaske 37,5 cl
6688502 BU, Pol Roger Demi Brut Reserve, 285,30 kr.
Kraftfull, flott champagnesmak – halvflaske står ikke i veien for helflaske.
Halvflaske Chablis
11225802 Basis, Crux Chablis 2019, 98,90 kr.
Ren og saftig chablis, med typisk touch av eple og sitrus, innslag av nøtt og mineraler.
Viner på boks:
12629004 BU, Joiy Savvy Society Sauvignon Blanc 2019, 25 cl, 64,90 kr.
Herlig vårlig frisk hvitvin, overraskende god hvis man er skeptisk til vin på metallboks.
12629104 BU, Joiy The Gryphon Pinot Noir 2018, 25 cl, 86,90 kr.
Fin rødvin med smak av kirsebær og røde sommerbær, modnet på eldre fat i 12 måneder.
12843204 BU, Ramona Ruby Grapefruit Dry, 25 cl, 59,90 kr.
Aromatisert rosevin med druer fra Sicilia blandet med rosa grapefruktjuice. Perlende, kalles «vin spritzer», vellaget stil, smaker på tur. Kun 5% alkohol.
12843304 BU, Ramona Lemon Meyer, 25 cl, 59,90 kr.
Frisk og fruktig, lett sprudlende vin spritzer med god smak av sitrus. 7% alkohol.

POSEVIN: 1,5 liter vin på pose er enkelt og praktisk å ta med seg.
© ProdusentenViner på pouch (bærbar pose), 1,5 liter
2248006 Basis, Laroche Chardonnay L, 254,90 kr.
Superanvendelig hvitvin som er fruktig, juicy med herlig smak av sitrus, epler og litt urter.
12715906 Basis, Rose & La Mer, 234 kr.
Deilig blek rosévin som fra Provence, men kommer fra Languedoc som gir rimeligere pris. Med duft av roser og smaken av sommer.
12521406 Basis, Manuka Bay Marlborough Pinot Noir Rosé 2020, 241,50 kr.
Saftig rosévin fra New Zealand med fruktig smak av jordbær, fersken og rips.