kultur, norge

5 kulturelle hendelser du ikke vil gå glipp av denne våren

Våren 2019 nærmer seg med stormskritt og det er mange kulturelle arrangementer å se frem til! Hvilke gleder du deg mest til?

29. mars 2019 av Tara Redaksjonen
Skijentene

Skijentene, Cappelen Damm, 299 kr

© Cappelen Damm

1. Verdens beste skijenter

Ja, vi vet vi har verdens beste skijenter, og nå kommer boken som forteller historien om kvinnene som brøytet vei i løypa. Journalist Hanna Norberg har skrevet om Ingrid Wigernæs og de andre i «Jentutn» som tok stafett-gull under OL i 1968 og ble de første store kvinnelige skistjernene – og pionerer i sporet. I boken «Skijentene. Best i verden» møter vi de mest fremtredende skijentene gjennom de siste tiårene, helt fra de første kvinnene konkurrerte på ski i en tid da «kvinner ikke skulle svette», til nylig pensjonerte Marit Bjørgen som ble verdens mestvinnende vinterolympier.

Cappelen Damm, 299 kr. 

ISEN, gyldendal

ISEN, Gyldendal, 399 kr

© Gyldendal

2. Suksess før utgivelse

Har du som oss bitt negler til «Bølgen» og «Skjelvet» med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene? John Kåre Raake – en av manusforfatterne bak suksessfilmene – debuterer nå som forfatter med thrilleren «Isen» som i utgangspunktet var skrevet som et filmmanus. Men etter flere avslag, bestemte forfatteren seg for å heller gi den ut som roman. 

Og ironisk nok er han i skrivende stund i forhandlinger om å filmatisere boken. Allerede før «Isen» utkom, var den en suksess. Åtte forlag kjempet om de tyske rettighetene til boken, og vinnerforlaget måtte til slutt ut med et sekssifret beløp i euro – et beløp og en oppmerksomhet som ikke er mange debutanter forunt. Vi har derfor store forventninger når vi nå tar fatt på thrilleren om katastrofe og massemord på Nordpolen!

Gyldendal, 399 kr. 

Renpoesi, trygveskaug

Poesi er blitt populært på instagram. Sjekk ut kontoene @renpoesi og @trygveskaug

© Tara Redaksjonen

3. Instagram-poesi

@renpoesi-kontoen på Instagram har tatt helt av med 105 000 følgere som ønsker sin daglige dose dikt. En konto vi også har mye glede av, er @trygveskaug. Låtskriveren, artisten og poeten Trygve Skaug har gitt ut tre soloalbum og fire diktsamlinger og var tidligere med i bandet StMorritz. 

Han er en av Norges mestselgende lyrikere, og dagen blir alltid bedre av å lese hans korte, vakre, underfundige, Instagram-vennlige dikt til morgenkaffen. 75 000 følgere har i skrivende stund oppdaget kontoen. De samme vakre tekstene går igjen i låtene hans, og er også verdt å sjekke ut. For konsertoversikt, se trygveskaug.no. 

Eva Weel Skram

Har du enda ikke hørt på Eva Weel Skram sitt album, "Finne Heim" er det noe som bør lyttes til denne våren. 

© Tara Redaksjonen

4. Tara gratulerer

Eva Weel Skram, kjent fra Eva & The Heartmaker, debuterte med plate på norsk høsten 2018 og allerede i februar dette året har den solgt til gull! Det var deltagelsen i tv-serien «Hver gang vi møtes» på TV2 som tente lysten hennes til å synge på morsmålet på sin distinkte sogndalsdialekt. Vi gratulerer og anbefaler alle musikkglade å kjøpe eller streame «Finne Heim»-plate – det er nytelse i hver note!

«Helen Frankenthaler – Woodcuts: Prints and Proofs».

«Helen Frankenthaler – Woodcuts: Prints and Proofs» kan du se i Bergen fra 8-21. April.

© Tara Redaksjonen

5. BERGEN til 21. april

På KODE i Bergen kan du se utstillingen «Helen Frankenthaler – Woodcuts: Prints and Proofs».

– Helen Frankenthaler har lenge hatt ry som en av 1900-tallets fremste amerikanske kunstnere, det er en stor glede å kunne introdusere hennes innflytelsesrike kunstnerskap til et norsk publikum, sier KODEs direktør Petter Snare.

Hun er spesielt kjent for sine tresnitt, en teknikk hun jobbet med fra 1973. Hennes eksperimentering førte til at tresnitt fikk en ny giv blant kunstnere. På utstilling er 23 av hennes betydningsfulle arbeider samt 25 prøvetrykk og originalmalerier på treplater som viser kunstnerens særegne tilnærming til form og farge.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...