dame i overgangsalder
Overgangsalder:

Har du migrene, søvnproblemer eller har du lagt på deg? Det kan skyldes at du er kommet i overgangsalderen.

© Getty Images

Symptomer på overgangsalder

Når østrogennivået blir ustabilt, skjer det store forandringer i kroppen.

31. juli 2018 av Gitte Høj

Lurer du på om du har kommet i overgangsalderen? Symptomene kan være mange, og noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre om det faktisk er overgangsalderen det er snakk om.

I denne artikkelen har vi oppsummert de vanligste symptomene på overgangsalder. Husk likevel at du alltid bør oppsøke lege for å være sikker på om du er i gang med overgangsalderen. Her kan du også få hjelp til å takle symptomene.

Dette er symptomer på overgangsalder

Opplever du flere av symptomene under? Da kan det være tegn på at du er i gang med din overgangsalder.

1. Uregelmessig eller forsvunnet menstruasjon

Kvinner i overgangsalderen vil ofte oppleve at mensen kommer uregelmessig. Enten at menstruasjon skjer hyppigere, for eksempel med kun 14 dagers mellomrom, eller at det går noen måneder mellom hver blødning. Svært få opplever at mensen forsvinner uten å ha vært uregelmessig først. 

2. Migrene og overgangsalder

Hodepine og migrene kan oppstå som følge av hormonell ubalanse, uten at man vet eksakt hvordan dette henger sammen. Du kan oppleve at du plutselig får migrene eller hodepine av mat og drikke som du normalt har tålt før.

3. Søvnproblemer

Du vil kanskje oppleve at du sover lettere og våkner tidligere. Søvnforstyrrelser kommer ofte i kjølvannet av andre problemer som hetetokter, hodepine og annet fysisk ubehag. 

4. Trøtthet

Overgangsalderens forstyrrelse av hormonbalansen betyr at du vil oppleve at du er trøttere, tyngre i hodet og mer svimmel.

5. Nedstemthet

Mange opplever at overgangsalderen også har psykiske konsekvenser. Det kan være i form av en depresjon, at du gråter lettere eller at du føler deg med irritabel. 

6. Hjertebank

I løpet av overgangsalderen vil du oppleve at du får lavere toleranse for koffein, raffinerte karbohydrater og alkohol. Dersom du spiser eller drikker noen av disse tingene kan det overstimulere hjertet, som igjen fører til hjertebank.

7. Dårligere syn i overgangsalderen

Forstyrrelser i synet henger sammen med at du blir eldre, men svingninger i hormonnivået forårsaker også endringer i synet. Linsen blir mindre elastisk, og det gjør det vanskeligere å fokusere. Hornhinnen blir påvirket og kan forstyrre synet når du når overgangsalderen.

8. Tynnere og mattere hår

Håret ditt blir tynnere og forandrer struktur i overgangsalderen. Hårtapet skjer både på hodet og kroppen, mens det kan forekomme økt hårvekst andre steder.

miste hår i overgangsalderen
Symptomer på menopause:

Har du fått tynnere eller mattere hår? Da kan overgangsalderen være årsaken.

© GettyImages

9. Tørr og kløende hud

Hudens struktur forandrer seg og blir tynnere og tørrere. Mengden av kollagen påvirker hudens elastisitet når du når overgangsalder. Noen opplever også å få skjegg eller akne. 

10. Hete- og svettetokter

Hormonforandringene får et senter i hjernen – hypotalamus – til å tro at kroppen er for varm. Derfor begynner den å produsere svette for å få varmen ut av kroppen.

11. Ledd- og muskelsmerter

Et fall i hormonnivået kan ofte resultere i mer irritasjon i leddene, fordi østrogenet er med på å hindre betennelser og lignende. Irritasjon fører nemlig til smerter. 

blødninger overgangalder
SMERTER:

Det er helt vanlig å oppleve både smerter og svingninger i blødningene dine i overgangsalderen.

© GettyImages

12. Lett for å legge på deg

Hormonelle forandringer er en av årsakene til at mengden av muskelmasse blir mindre, og dette har innvirkning på forbrenningen.

13. Blødninger i overgangsalder

Fall og svingninger i østrogennivået gir typiske blødningsforstyrrelser, og er en av de mest vanlige symptomene på at du er på vei inn i overgangsalderen.

14. Blærekatarr

Muskulaturen i blæren blir svakere, og samtidig blir slimhinnene i urinveien også påvirket. Alt dette kan føre til at beskyttelsen mot bakterier og infeksjoner blir svekket.

15. Hyppigere toalettbesøk

Et av symptomene på overgangsalderen er en plutselig og sterk trang til vannavlating. Flere kan også oppleve inkontinens, som er svært frustrende. Grunnen til dette er en svakere bekkenbunn - men den kan heldigvis trenes opp.

16. Tørrhet i skjeden

Tynnere slimhinner og mindre fuktighet i skjeden kan være en følge av østrogenmangel. 

17. Smerter i forbindelse med samleie

Tørrhet i skjeden kan føre til at man opplever smerter i forbindelse med sex, og det er faktisk en av de viktigste grunnene til at noen kvinner i overgangsalderen opplever at de har et dårligere sexliv.

Alt du trenger å vite om overgangsalderen

Overgangsalderen er en sammensatt og omfattende forandring i livet ditt, og det er helt naturlig at det dukker opp mange spørsmål i forbindelse med dette. 

Hvorfor skjer denne prosessen? Når er det vanlig at den starter? Hvor lenge varer overgangsalderen egentlig? Og hvordan skal du håndtere overgangsalderen og symptomene? 

Vi har samlet alt du trenger å vite om overgangsalder i denne saken. Trykk her. 

Har du symptomer på overgangsalder som ikke er nevnt i denne artikkelen? Det betyr ikke at det ikke er et riktig symptom. Ta en prat med legen din dersom du fortsatt er usikker.

Fakta om østrogen

  • Ikke noe hormon har så stor innvirkning på livet ditt som østrogen.
  • Det får kroppen til å sette i gang med å utvikle bryster og runde former, og styrer din menstruasjonssyklus.
  • Det er også med på å vedlikeholde skjelettet, blodkarene og slimhinnene, huden din og bindevevet.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...