– Jeg er for ung til å være i menopausen, så hvorfor føler jeg meg slik, er et utsagn jeg ofte hører, sier lege Leif Ims, som har jobbet med for tidlig overgangsalder i over 20 år.
Kvinnene som oppsøker ham, opplever symptomer som uforklarlig vektøkning, tretthet, humørsvingninger, tap av sexlyst, muskelknuter i underlivet (myomer), ømme bryster, PMS, uønsket barnløshet, dårlig hukommelse, kraftige eller langvarige blødninger eller en kombinasjon.
De har gjerne fått beskjed av fastlegen om at “dette er ingenting”, ”det skyldes stress,” eller rett og slett “du er i overgangsalderen”. Men hva hvis du ikke engang har fylt 40 år, og fortsatt har mensen? Da kan det være for tidlig overgangsalder, eller premenopause.
Dette kan gi tidlig overgangsalder:
- Arv - Kom din mor eller søstre tidlig i overgangsalderen? Da er det stor sjanse for at du gjør det også.
- Operasjon - Kvinner som har fjernet eggstokker eller livmor komme ri tidlig overgangsalder
- Sykdom - Cellegiftkurer eller strålebehandling av bekkenet gir tidlig overgangsalder, Autoimmune sykdommer kan også ramme eggstokkene og føre til uteblitt mens og deretter tidlig overgangsalder.
- Helsehistorie - Har du ikke født barn, er svært tynn eller lever som vegetarianer, er det også større sjanse for å komme tidligere i overgangsalderen.
- Røyking - Røykere kommer i gjennomsnitt to år tidligere i overgangsalderen.
Kortisol pårvirker hormonbalansen
Gjennomsnittskvinnen i Norge opplever overgangsalder rundt 51 år, og den inntrer som oftest mellom 45 og 55 år. De som er yngre enn dette, men likevel opplever negative symptomer, blir gjerne tilbudt østrogenbehandling, antidepressiva eller kirurgi.
En følge av østrogenstimulans er overvekst av livmorslimhinnen som vil gi langvarige og kraftige blødninger. Da fjernes gjerne livmoren. Det var lenge en tendens til at eggstokkene ble fjernet i samme slengen. Det er uheldig mener Ims, fordi eggstokkene har også en funksjon i menopausen selv om det ikke er flere egg. De produserer testosteron.
– Måler man hormonbalansen hos disse kvinnene, vil man finne at mange av dem har forhøyede nivåer av stresshormonet kortisol. Mange voksne kvinner sjonglerer både jobb, skolebarn, mann, hus og kanskje også syke foreldre. Når situasjonen oppleves overveldende, øker stressnivået, og man kan få et kortisolnivå som er så høyt at det forstyrrer hormonbalansen på flere måter, mener Leif Ims.
Kortisol forstyrrer hjernen, som styrer menstruasjonssyklusen. Det kan få hjernen til å tro at østrogenet er lavt, selv om det er normalt. Da oppstår de samme symptomene som ved lavt østrogen – hetetokter, nattesvette og ustabilt humør. Mange leger vil da gi hormontilskudd i form av tabletter med et kunstig østrogen – til tross for at kvinnen fremdeles har menstruasjon.
– Kvinner med menstruasjon har nok østrogen, og trenger ikke mer tilskudd. Det vil gi en ytterligere østrogendominans. Kroppen lager sine egne hormoner, den er en hormonfabrikk, sier Ims.

Østrogen og progesteron er de to hormonene som styrer menstruasjonssyklusen. Østrogenproduksjonen er relativt lik i de to 14-dagersperiodene før og etter eggløsning, mens progesteron kun produseres etter eggløsning, og sørger for å balansere østrogenets stimulerende effekt på livmorslimhinnen. Nå viser det seg at mange kvinner helt ned i 20-årsalderen kan ha sykluser uten eggløsning. Da produserer ikke kroppen progesteron, og østrogenet overstimulerer livmorslimhinnen.
Det kan resultere i kraftigere mens, væskeansamlinger i kroppen og ømme og hovne bryster. Det siste er så vanlig at det ikke regnes som et symptom, men er en klar indikasjon på hormoner er i ubalanse.
– Østrogen er nødvendig for kroppen, men det må holdes i sjakk av hormonet progesteron. Østrogen stimulerer celler til å dele seg, og er derfor kreftfremkallende, mens progesteron stopper den skadelige effekten, sier Ims.
– Å unngå kronisk stress og jobbe med stressmestring, er gode tiltak for å unngå å komme i for tidlig overgangsalder.
Dersom du allerede er kommet i for tidlig overgangsalder, anbefaler Leif Ims en behandling som går ut på å tilfører hormonene det er for lite av i fysiologiske doser, altså i samme mengde som kroppen normalt ville brukt, og i bioidentisk eller naturlig form. I de fleste tilfeller er det nok med progesteron. Noen trenger i en periode tilskudd av flere hormoner for å skape balanse i kroppen.
– Husk at det bare er mulig å oppnå balanse ved å bruke naturlige stoffer. De midlene som leger foreskriver, er stort sett fremmede hormonhermere, og de vil aldri kunne skape en naturlig balanse, hevder Leif Ims.
Har du flere spørsmål rundt overgangsalder? Her finner du svaret på alt du lurer på om overgangsalder.

Monica Schultz fikk hjelp av naturlige hormoner.
© Kjellaug Breian Lange– I en alder av 38 år trodde jeg at jeg var på strak vei inn i overgangsalderen. Det føltes som et nederlag. Jeg følte meg jo så ung, sier Monica Shultz fra Tønsberg.
Etter svangerskap nummer to fikk hun ikke orden på menstruasjonen. Den var først ustabil, så veldig kraftig. – Jeg hadde menstruasjon nesten hver dag i et helt år, sier Monica.
Hun var også plaget av kviseutbrudd og PMS, og følte seg konstant trøtt, sliten og ustabil.
– Legen fortalte at min tilstand var hormonell, og at dette ikke var noe lege eller gynekolog kunne gjøre noe med. Jeg var ganske frustrert, fordi det var en hel haug med symptomer som herjet i kroppen min. Jernlageret falt, jeg fikk tørre øyne og hyppige øyebetennelser, utflod, eksem, oppblåst mage, og forstoppelse.
Plagene var kommet gradvis, men toppet seg etter svangerskap nummer to. Monica hadde brukt p-piller siden hun var 17, og ville ikke bruke flere kunstige hormoner etter siste fødsel. Hun følte det som at kroppen ikke skjønte hvordan den skulle fungere uten de kunstige hormonene, og ønsket å få kroppen til å fungere naturlig.
– Da jeg leste om progesteron og østrogendominans, var det svaret på mine plager, sier hun.
Monica har alltid vært en person som skal gjøre alt. Hun forteller at hennes indre stress alltid har vært høyt. I perioder med mye stress blir plagene sterkere. En kiropraktor anbefaler til slutt Monica å lese om Dr. Leif Ims og progesteronkrem. Det ble en åpenbaring.
– Å lese om østrogendominans var helt fantastisk. Dette var som skrevet for meg og min kropp.
Nå smører hun seg med reseptbelagt progesteronkrem. I en normal syklus på 28 dager vil eggløsningen komme på dag 14. Ved å bruke progesteronkrem fra dag 12 til 26 (14 dager) vil man ikke stoppe eggløsningen, forklarer Leif Ims.
En kvart teskje krem på armer, mage, eller bryst gjorde at hun allerede etter første syklus var i rute med mensen, slapp dager med blødninger imellom mensen, og ble kvitt PMS-plagene. De andre symptomene har også forsvunnet nå, et halvt år senere.
– Kroppen er ikke lenger utmattet. Jeg har sluttet med jerntilskudd, og har fått en helt annet og mye lettere liv, sier Monica.
For henne har innsikt i tilførsel av naturlige hormoner vært en tankevekker i forhold til helse.
– Jeg prøver i mye større grad å ta godt vare på meg selv og min kropp nå, sier Monica.
Nedsatt sexlyst, uforklarlig tretthet, energiløshet og søvnvansker, kan være andre tegn på progesteronmangel og østrogendominans, mener gynekolog Åsle-Marit Ullern, som driver nettstedet overgang.no.
– En normal menstruasjon er et samspill mellom eggstokkene og hypofyse/hypothalamus i hjernen. Påvirkning av sykdom eller svulster kan forstyrre denne balansen, sier Ullern, som anbefaler røykeslutt og regelmessige gynekologundersøkelser for å forebygge sykdom som påvirker eggløsningen.
Gynekologen behandler for tidlig overgangsalder ved å gi kroppen de hormonene eggstokken vanligvis lager – det vil si østrogen, progesteron og testosteron. De aller fleste får bedre livskvalitet av behandlingen, men det kan fortsatt være vanskelig å få barn.
– Om lag 10 prosent som er kommet i for tidlig overgangsalder, kan bli gravide på hormonsubstitusjon. Men som oftest medfører tidlig overgangsalder sterilitet, sier Ullern.
Hun foreskriver hormonsubstitusjon på blå resept inntil kvinnen når "vanlig" overgangsalder, som er rundt 50 år.
– Medisinene er den samme som man ellers bruker ved plager i overgangsalderen, men kombinasjonspiller med østrogen/gestagen kan også brukes, hvis man ellers er frisk og er helt sikker på at man ikke ønsker å bli gravid, sier Ullern.