hva er inkontinens
Hva er inkontinens?

Man regner med at halvparten av alle kvinner vil oppleve inkontinens på et tidspunkt i løpet av livet. Spesielt under og etter overgangsalderen.

© Getty Images

Inkontinens | Når det er vanskelig å holde tett selv om du kniper

Hva er inkontinens, hvorfor får du det og hvordan skal du klare å holde tett? Eksperten har råd!

2. januar 2018 av Gitte Høj

Dette er inkontinens:

– Når du ikke klarer å holde på urin, luft eller avføring, er du inkontinent. De mest alminnelige former for urininkontinens er stressinkontinens og tranginkontinens, også kalt «urge»-inkontinens.

Ved den siste formen klarer du ikke å holde deg når trangen til å gå på toalettet melder seg. Ved den første formen slipper det litt urin ut når det er press mot underlivet, og dermed blæren. Hvis du for eksempel hopper, hoster, ler eller løfter noe tungt.

Man regner med at halvparten av alle kvinner vil oppleve inkontinens på et tidspunkt i løpet av livet. Spesielt under og etter overgangsalderen. Da blir slimhinnene rundt urinrøret tynnere, slik at det blir lettere å lekke. Musklene blir også svakere, slik at de ikke stenger godt nok av for urin, luft og avføring som tidligere.

Noen får også dårligere holdning. Dette er bare noen av årsakene som kan gi eller forverre inkontinens. Inkontinens skyldes ofte svake og utrente muskler i bekkenbunnen. Dette er en stor muskelgruppe som strekker seg fra kjønns- og halebenet, og som støtter og bærer de indre organer.

En godt fungerende bekkenbunn kan lukke, holde lukket og åpne igjen når den skal, forklarer psykomotorisk terapeut Ea Suzanne Akasha.

inkontinens
Hvordan unngå inkontinens?

Trener du opp bekkenbunnen din, kan du unngå inkontinens. Enkle øvelser kan utgjøre stor forskjell.

© Getty Images

Hvordan føles inkontinens?

– De fleste merker oftest typen tranginkontinens, for i disse situasjonene klarer du nesten ikke å holde deg når blæren trekker seg sammen. Det kan virke overveldende første gangen det skjer. Derfor bør du straks sette i gang med trening for å unngå problemet. 

Når det gjelder stressinkontinens kan det være vanskelig å merke de første gangene når det kommer noen drypp i trusen. Men ser du gule drypp etter fysisk trening eller annen belastning, bør du sette i gang med knipetrening. 

Du kan også trene opp evnen til å merke at det drypper: Lukk øynene når du er på toalettet og øv deg på å kjenne etter om du er helt ferdig med å tisse.

Dette hjelper mot inkontinens:

Hvis inkontinensen din skyldes at du er dårlig trent og bør begynne å trene bekkenbunnen, kan du lett både trene bort tisseproblemene og samtidig få både bedre livskvalitet og økt sexlyst.


Øvelser mot inkontinens:

Skal bekkenbunnen blir sterkere, så må du trene den opp 10–15 minutter tre ganger i uken i to til tre måneder. Da vil både styrke, fylde, nerveforbindelser og muskelhukommelse blir gjenoppbygget.

Skritt 1: Dynamiske knip

 • Varm opp med dynamiske knip, hvor du rytmisk spenner musklene i bekkenbunnen i en rytme hvor du teller langsomme sekunder.
 • På én skyver du frem halebenet og spenner bekkenbunnen bakfra og frem mot kjønnsbenet.
 • Hold spenningen på to.
 • På tre slipper du.
 • På fire tar du pause.
 • Knip på denne måten og slipp igjen 10–20 ganger.

Skritt 2: Faste knip

 • Begynn deretter med faste knip, og spenn musklene rundt endetarmen.
 • Legg merke til hvordan muskelen trekker seg fremover mot den forreste delen og også spenner rundt skjede og urinrør. Forestill deg at du skal knuse en kjeks med bekkenbunnen.
 • Hold spenningen i seks sekunder, slipp deretter opp, og ta en pause på seks sekunder.
 • Gjenta 20 ganger. Legg en hånd mellom beina og kjenn etter om bekkenbunnen trekker seg inn i kroppen.

Skritt 3: Seige knip

 • Bekkenbunnen bør være utholdende, og derfor bør den også trenes opp med lange, seige knipeøvelser som gir styrke.
 • Knip hardt sammen i 30 sekunder, og ta så en pause. Trekk pusten dypt helt ned til bekkenbunnen.
 • De lange, seige knipene av 30 sekunders varighet er spesielt gode for å motvirke trang­inkontinens.
 • Gjenta 3 ganger. Forestill deg at du trekker korken ut av en champagneflaske med underlivet. Korken sitter godt fast, så det trengs en lang, seig og kraftig muskelsammentrekning til for å løsne den.


Bekkenbunnen din er i form hvis ...

… du kan knipe 20-30 ganger med seks sekunders varighet pluss spenne bekkenbunnen tre ganger med 30 sekunders varighet.

Om eksperten:

Ea Suzanne Akasha er psykomotorisk terapeut som har laget flere DVD-er med treningsopplegg og avspenning. Er forfatter av en rekke fagbøker, bl.a. «Bækkenbunn i topform».

Kanskje er du også interessert i...