© Getty Images

Våkner du opp med hodeputen full av hår?

Ender du opp med å måtte rense sluket for hår når du har vasket manken? Her er hjelp til deg som er rammet av håravfall.

Håret er en del av vår identitet. Vi pleier det, er misunnelig på andre som har fyldigere hår, krøller eller rett hår. Og vi er bekymret når det faller av. 

– Å ha hår er livskvalitet, sier Lars Norlén, dosent og overlege ved Hudkliniken på Nya Karolinska universitetssykehus og Sveriges ledende hårlege. 

Psst... Se de 10 mest flatterende frisyrene 

Hva er de vanligste typene for håravfall? 

– Dels androgen alopeci, som er det hårtapet man ofte ser hos menn, men som også rammer kvinner, og dels telogent håravfall, som er forbigående og som skyldes stress

Hvor mange opplever håravfall? 

– I prinsippet rammes alle av en av typene eller begge, og 40 prosent kommer til å oppleve håravfall som følge av stress. Stress tvinger hårstråene inn i en hvilemodus, og det kan skyldes alle typer av stress for kroppen – medisin, infeksjon eller helsekost. 

Når bør man oppsøke hjelp? 

– Om man som kvinne opplever håravfall som varer i mer enn et par uker, bør man oppsøke hjelp. Ikke begynn med egenbehandling – da kan du miste verdifull tid dersom det viser seg at det skyldes en mer alvorlig hårsykdom. 

Hvordan behandler man de vanlige håravfalls-typene? 

– Den eneste medisinen som har bevist effekt, er Minoxidil. Men det er viktig å være sikker på at hårtapet skyldes enten genetikk eller stress. Dette er fordi det finnes andre mye mer alvorlige former for håravfall som krever en helt annen type behandling. 

Hvilke andre alvorlige hår- sykdommer finnes det? 

– Den tredje vanligste årsaken til håravfall er alopecia areata, flekkvis hårtap, som rammer to til fire prosent av verdens befolkning. Den aller alvorligste formen er hvor det er arrdannende hårtap, cicatriciell alopeci. Problemet er at det kan gå veldig fort, i løpet av noen måneder kan man miste alt håret permanent ettersom det dannes arr i hodebunnen. Så ved tegn til infeksjon eller plutselig kløe i hodebunnen, bør man søke hjelp så fort som mulig.

Se også: Slik går du fra farget til grått hår? 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...